Det er fire munker som bor i klosteret, men etter den store utbyggingen er det plass til mange flere. Munkene i Munkeby håper flere vil gå i kloster sammen med dem.

I Munkeby står nå den nye klosterkirka ferdig. Det nye klosterbygget var ferdig og klar til bruk like før påske, slik at første gang kirka var i bruk var skjærtorsdag.

– Jeg synes det var et stort skritt å ta, at vi skulle sette opp et slikt bygg, med tanke på at vi i dag er kun fire munker som bor her, sier Arnaud.

Planleggingen av det nye bygget startet høsten 2019 og byggestart var i november 2021. Det lokale entreprenørfirmaet Grande har stått som byggherre. Det nye klosterbygget hos Munkeby Mariakloster, er bygd sammen med bygget som kom på plass i 2017, og som rommer ysteriet for den berømte osten som munkene har fått flere priser for.

Håper på flere brødre

Nybygget består av en storslått kirke, stor inngangshall, et stort kjøkken, refektorium (spiserom), vaskerom, treningsrom og kontorer i første etasje. I andre etasje er det nye soverom. I tillegg er det i midten et atrium. Altså en åpen plass, hvor det skal lages et hageanlegg med en vannfontene. Broder Arnaud kan fortelle at de nå har kapasitet til at det kan bo ni munker ved klosteret, og at de har et håp om at flere brødre vil bli en del av klosteret.

Det har blitt ei flott klosterkirke i Munkeby. Det er anvendt mye tre og stein. Steinen er skifer fra Oppdal. Arnaud forteller at de hadde et ønske om ei tradisjonell kirke. Foto: Frank Årstadvold

Arnaud, som opprinnelig kommer fra Frankrike, forteller at huset de frem til nå har bodd i er ikke arkitektonisk bygd som et kloster. Med nybygget på plass tror han at det kan bidra til at flere munker i fremtiden kan ønske seg til cistercienserklosteret i Munkeby.

Fredag var pressen invitert til å beskue den nye kirka og det nye klosterbygget. Arnaud fortalte ivrig om både byggeprosess og interiør. Foto: Frank Årstadvold
Fremme, like ved alteret i den nye klosterkirka, en stein nesten nederst som skiller seg litt ut fra oppdalsskiferen. Denne steinen kommer fra det opprinnelige klosteret som sto på Munkeby i middelalderen. Mariaklosteret fikk den i gave av Fortidsminneforeningen. Arnaud fortalte at de ville gi steinen en sentral plassering for å vise sin takknemlighet for gaven. Foto: Frank Årstadvold

Nybygget har hatt en prislapp på omtrent 50 millioner kroner. Finansieringa kommer fra ulike kilder. Den katolske kirke i Tyskland blir nevnt som en betydelig bidragsyter gjennom stiftelsen Bonifatiuswerk. Dette er en stiftelse som arbeider spesielt med å støtte katolske prosjekt i land hvor den katolske kirken ikke har veldig stor tilslutning.

I tillegg er det donasjoner fra andre klostre som har større likviditet enn det relativt nye klosteret på Munkeby. Det er også mange donasjoner fra private aktører i inn- og utland.

Norsk arkitekt

Arnaud forteller at i motsetning til den første delen av det nye klosteret, som hadde et fransk arkitektkontor, valgte de denne gangen det norske arkitektkontoret Eggen fra Trondheim.

– Da vi tenkte på den nye kirken så den franske arkitekten for seg en mest mulig moderne kirke, men jo mer tid vi levde i Norge jo mer forståelse fikk vi av at en kirke skal se ut som en kirke. Så den moderne løsningen ble lagt bort.

Arnaud forteller at både tidebønner og gudstjenester er åpen for allmenheten. På spørsmål om bygget er åpent for seremonier fra andre kirkesamfunn, så sier han at det er noe de eventuelt må ta stilling til dersom de skulle få en slik henvendelse.

Vigsling

Vigsling av kirken vil bli foretatt mot slutten av året av biskopen for den katolske kirke i Trondheim. Dato for dette er enda ikke bestemt, men det vil da komme mange prominente gjester. Arnaud får spørsmålet om paven er ventet. Den katolske broder begynner å le litt og svarer at han tror kanskje at Den hellige far har viktigere oppgaver å holde på med.

Det nye klosteret er på tradisjonelt vis bygget rundt et atrium. Her er det planer om en hage beregnet for kontemplasjon. Foto: Frank Årstadvold

Det gamle bygget som munkene ved Mariaklosteret har bodd i, som blir benevnt som et interimkloster, vil bli pusset opp og brukt som overnattingssted for gjester i fremtiden.

4000 oster

Det eldste cistercienserklosteret på Munkeby ble bygd en gang før 1180 og var i bruk frem til 1207. Da flyttet munkene til nytt kloster på Tautra. I 2009 etter en lengre prosess, åpnet Munkeby Mariakloster. Fra moderklosteret i Cîteaux i Frankrike kom det flyttende fire munker, deriblant broder Arnaud. De har blitt viden kjent for sin osteproduksjon og det opplyses om at de nå driver ysting annenhver uke. Broder Arnaud sier at de leverer omtrent 4000 ost per år, både til private forbrukere, men også til mange restauranter.

Et enkelt, men flott alter i nykirka med et krusifiks som altertavle. Lysestaken vi ser til høyre er håndverk utført av Torstein Aarthun som bor på Munkeby. Foto: Frank Årstadvold
Vievann er en del av ei katolsk kirke. Også denne fontenen er lokalt håndverk utført av Torstein Aarthun. Foto: Frank Årstadvold
Broder Arnaud er her i sakristiet i kirka. Foto: Frank Årstadvold
De nye kirkeklokkene. Foto: Frank Årstadvold
Her er munkenes nye spiserom. Her er det stille under maten. Noen ganger kan en av munkene sitte og lese høyt fra ulike skrifter. Foto: Frank Årstadvold
Dette er nytt kapittelrom. Navnet kommer av at her leses ofte ett kapittel fra regelboka til munkene. Videre kan rommet anvendes som et rom hvor praktiske ting kan diskuteres. Foto: Frank Årstadvold
Inne i den nye kirka. Foto: Frank Årstadvold