DEBATT: Som alle bønder vet, og som mange andre også kanskje har fått med seg, er i disse dager årets jordbruksoppgjør i gang. Normalt sett ville jordbrukets fagorganisasjoner, Norges Bondelag (NB) og Noregs Bonde- og Småbrukarlag (NBS) legge frem et felles krav, hvor de tradisjonelt har inngått et kompromiss hvor NB krever det de tror vi kan få, og NBS krever etter behov. Den første skuffelsen i årets jordbruksoppgjør kom da NB og NBS ikke evnet å komme til enighet.

26. april la Bondelaget alene frem sitt krav til regjeringen. Et krav det var store forventninger til – og som skuffet mange av oss i norsk jordbruk. Dette kravet var på 6,9 milliarder kroner. Til sammenligning ønsket NBS et primærkrav på 12,43 milliarder kroner. Det endelige kravet er det mange bønder som mener er for lavt.

Jeg kunne fylle både dagens og morgendagens Adresseavisen om årsakene til dette, men det kan kort oppsummeres slik: Det regjeringsoppnevnte Grytten-utvalget har slått fast at medianinntekta i landbruket er 212 000 kroner pr årsverk. Dette skal dekke kostnader til bygninger og utstyr, i tillegg til inntekt til bonden. Et årsverk i jordbruket er på 1845 timer. Det gir i sum i overkant av 114 kroner per time. Den reelle inntekta er vesentlig lavere.

4.mai delte Trygve Slagsvold Vedum et riktig fint bilde på facebooksiden sin, med teksten «Bra arbeidsklær på kontoret i dag – smilefjes, smilefjes». Han er kledd i rene, nye klær fra Felleskjøpet fra topp til tå, og sitter smilende i kontorstolen sin. Et riktig trivelig bilde. Et bilde med en bitter bismak.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp). Foto: Skjermdump fra Facebook

Da dette bildet ble tatt, Trygve, visste du da hvilket tilbud dere skulle komme med dagen etterpå? Hvordan kan du smile slik, vel vitende om at jeg og flere av kollegene dine i landbruket, ikke ville få til å sove den natten, og kanskje også de påfølgende nettene? For det tror jeg du forstår at vi ikke klarer. Da vi fredag 5.mai fikk en så tydelig beskjed om at norsk landbruk ikke er ønsket. Det er vondt å trappe ned mot avvikling. Jeg gruer meg til å gå i fjøset. Jeg gruer meg til å se kyrne mine inn i øynene. Jeg klarer hvert fall ikke å smile.

Jeg har også en smule kjærlighetssorg, for etter to lange forhold på henholdsvis 18 år og 14 år, har jeg nå slått opp med både Bondelaget og Senterpartiet. Det gjør vondt det også, men det var nødvendig. Jeg kan ikke lenger stå inne for holdningene til verken Norges Bondelag eller Sp. Man bør ikke bli i forhold der den andre parten ikke verken ser deg, bryr seg om deg eller verdsetter deg.

Har du lyst å delta i debatten hos Steinkjer24?

Send debattinnlegg til redaksjon@steinkjer24.no.