Livet har ikke vært noen dans på roser for 34-åringen. Etter mange år med rus, kom hun med da Dagsverket ble etablert i Levanger. For henne var lavterskel-tilbudet for rusmisbrukere alfa og omega. Arbeidstilbudet betydde alt for at hun skulle klare å slutte med rus.

Potensiell vekst

–Jeg fikk anledning til å jobbe, og fikk virkelig kjenne på det «vanlige» livet. Det ga skikkelig mersmak til å bli rusfri, sier Linda Beate Inderberg.

En annen milepæl på den tunge veien var i juni 2012. Da fikk hun plass på Lade behandlingssenter i Trondheim. Blå Kors Lade Behandlingsenter er et tverrfaglig spesialisert behandlingstiltak for mennesker med alle typer rusrelaterte problemer.

Behandlingstilbudet gis av erfarne og dyktige fagfolk. Virksomheten eies og drives av Blå Kors. LBS har en driftsavtale med Helse Midt-Norge RHF som omfatter 58 døgnplasser og poliklinikk. Disse plassene kan brukes av andre helseforetak etter avtale. Behandling bygger på en grunnleggende overbevisning om at den som søker hjelp har en iboende mulighet til vekst og utvikling.

Avmedisinering

–Jeg har gått på legemiddelassistert rehabilitering, og brukt subutex i denne fasen. Men snart skal jeg tilbake til Lade for en endelig avmedisinering. Det blir et opphold på tre til ti uker, det blir tøft og smertefullt – men jeg er kjempemotivert og skal klare det. Og for å makte det, må jeg droppe all kontakt med de jeg har ruset meg sammen med tidligere, understreker Linda Beate Inderberg.

–Hvordan virker LAR-behandlingen?

–Subutex blokkerer og hindrer rus-suget. Jeg er sikker på at jeg skal klare meg uten subutex også, sier Inderberg.

Arbeidsjern

Nå har hun slått seg ned i Jernbanegata i trehusbyen, og er i ferd med å etablere seg på arbeidsmarkedet. Hun begynte med arbeidstrening i butikk, og har nå faste vakter og betydelig ansvar hos Rema 1000 på Moan. 34-åringen er delvis uføretrygdet, men arbeider så mye hun kan i dagligvareforretningen. Sjefen lover at en fast jobb er nært forestående:

Kjøpmann Tine Hedsten (t.h.) på Rema 1000 Moan skryter uhemmet av Lindas innsats i butikken.

–Det er veldig mye godt å si om Linda. Hun har en sjelden arbeidsmoral, er et ordentlig arbeidsjern og effektiv, ivrig og flink i jobben. Helsa har vært en begrensning, men det skal svært mye til for at hun er borte fra jobben. Da er hun sengeliggende, sier kjøpmann Tine Hedsten på Rema 1000 Moan.

–Kundene skryter også?

–Ja, vi får stadig positive tilbakemeldinger om Linda. Hun er blid, hyggelig og alltid serviceinnstilt, selv på dårlige dager, fullroser kjøpmannen.

Tre konkrete mål

Hovedpersonen selv har fast jobb som en av hovedmålsettingene for tiden som kommer. Uregelmessige migreneplager har vært et hinder til nå:

–Jeg blir helt slått ut av migreneanfall, og syns det er fryktelig leit de gangene jeg må ringe til jobben å si at jeg ikke kan komme. Jobben er både fysisk og psykisk krevende, men den gir meg mye - ikke minst gleden av å være til nytte.

–Du later til å trives hos Rema på Moan?

–Ja! Jeg har arbeidet en del steder, men aldri opplevd et bedre miljø og arbeidsfellesskap. Her tar vi vare på hverandre, og jeg har svært lyst til å fortsette her. Jeg har allerede fått et betydelig ansvar, blant annet for frysevarene og bestillinger. Slikt vokser du på. Når jeg er ferdig med LAR, er ambisjonene å få fast jobb og førerkort, smiler Linda Beate Inderberg.

Stor oppslutning

Men det var altså Dagsverket sa på mange måter startet prosessen med å bli rusfri og gi henne smaken på arbeidslivet. Hun er evig takknemlig for arbeidstreningen hun fikk gjennom årene på Dagsverket - i en periode lavterskeltilbudet samlet et tosifret antall brukere hver eneste dag. Det ble lagt ned i sin daværende form i 2014 - etter et omdiskutert vedtak av den politiske ledelsen i Levanger kommune.

–Dagsverket ga mange fine utfordringer, og ikke minst opplevelsen av mestring. Vi malte, ryddet, snekret og gjorde mye forskjellig, og det er utrolig synd at tilbudet ble rasert. Svein O. Skogstad og Tor E. Johansen var suverene arbeidsledere.

Betydelig respekt

Mye omtalte Skogstad registrerer at Dagsverket er restartet i regi av Leva-Fro, men består i dag av kun fire plasser. Linda Beate Inderberg og flere andre trakk seg ut da det ble redusert – og brukerne måtte konkurrere om jobboppdragene. Svein Olav Skogstad er imponert over måten Linda Beate Inderberg har reist seg på:

–Linda har stått på, og nyttiggjort seg av de tilbudene hun har fått. Det står mye respekt av det hun har fått til, sier Svein Olav Skogstad.

P.S.: Linda B. Inderberg har også lyst til å dele sine erfaringer med andre, og stiller gjerne opp som foredragsholder på skoler i distriktet.