Kjære ungdommer, kjære berørte, kjære alle sammen. Hjertelig velkommen til sjuårsmarkeringen av 22. juli.

Det har gått 2557 dager siden den fredagen. Siden så mange av oss fikk livet snudd opp-ned. Siden Norge mistet 77 mennesker som på ingen måte skulle mistes. Sju år senere står vi her og det er fortsatt så veldig vanskelig. Jeg har fortsatt vondt inni meg, tårene sitter fortsatt løst.  Vi river opp minner og sår, og det føles brutalt, men er like fullt nødvendig. Jeg er så glad for at dere er her.

Vi er her i dag fordi det er så innmari viktig. Fordi mange gikk seg vill i tiden etter 22. juli. Fordi vi må minnes samholdet. Fordi vi må stå opp mot det evigvarende hatet som aldri ser ut til å slippe.

Vi er også her for å vise respekt og omsorg for de etterlatte familiene. Den nasjonale støttegruppen gjennomførte nylig en større spørreundersøkelse blant alle sine medlemmer. Svarene vi fikk var skremmende, men dessverre ikke overraskende. 1 av 5 får ikke den helsehjelpen de trenger og 35 % av etterlatte er helt eller delvis sykmeldt eller uføretrygdet. De to henger selvfølgelig sammen, for uten helsehjelp har vi heller ikke helse til å være i full jobb.

Hele 72 % av de overlevende og 85 % av etterlatte svarer at de påvirkes negativt i hverdagen og at de lever med traumer og fysiske, så vel som psykiske, skader hver dag. 85 prosent! Da blir plutselig 2557 dager hvisket ut. Fordi for oss som står her, så spiller kalenderen ingen rolle. På mange måter har tiden stått stille.

Resultatet av spørreundersøkelsen er nedslående og det ble umiddelbart varslet til helsedirektoratet. Dette førte fram og i juni bevilget helseminister Bent Høie i neste års budsjett 2,5 millioner til landets fem RVTS-kontor, øremerket denne gruppen. I tillegg får NKVTS bevilget 4,5 millioner for et større forskningsprosjekt med fokus på ettervirkninger og senskader. Fordi viljen og ikke minst behovet for å lære er så stort. Hva sier dette oss? Jo, det sier oss at vi når fram, at Støttegruppa betyr noe og at jobben vi gjør nytter. Samtidig vet vi at jobben på ingen måte er over. Faktisk vil jeg si at den bare så vidt har begynt.

For hva har skjedd med det norske debattmiljøet? I tiden rett etter 22. juli tok vi ansvar. Vi hadde rosetog, empati og kjærlighet og vi stod sammen i sorgen. Den gangen sa storsamfunnet tydelig ifra om at vi ikke aksepterte hat og at den skulle besvares med kjærlighet. De ekstreme holdningene har hele tiden ulmet under overflaten, men aldri så mye som nå. For våren 2018 endret alt seg. Det skjedde noe med den norske politikken og debatten er tøffere enn før. Sosiale medier blir stadig viktigere som debattarena og med disse arenaene viskes også grensene rundt ytringsfriheten ut. Den misbrukes av folk som lever i en annen virkelighet enn resten av samfunnet. Dette skal vi ta på alvor.  For tanker og meninger fører til handling. Det har fortiden lært oss.

Som leder i Støttegruppa føler jeg på mye ansvar. En stor del av dette ansvaret er å holde seg informert om bistand, muligheter og ressurser for dem som trenger det. Mitt ønske om å bidra trumfer alle påkjenninger som følger med jobben, det handler om noe større enn meg selv. Mye må fortsatt gjøres og det brenner jeg for mer enn noe annet – og derfor er det å stå i stormen som leder helt greit.

Som storesøster er det derimot mye verre. For mens jeg i lederrollen leser alt jeg kommer over av informasjon, nyheter og kronikker, har jeg som storesøster og datter noen jeg skal skjerme. Noen som allerede vet og har sett for mye. Noen som synes det er tøft å se hvordan ekstrem høyrevridd tankegang får blomstre stadig mer i kommentarfelt. Noen som hater raseskiller like mye som meg. Det er tungt. Samtidig blir jeg skremt av alle uttalelsene til dem som ikke i det hele tatt har forstått hva saken handler om. For det kan føles som at hatet har eksplodert og at fremmedfrykten vokser seg stadig større.

A-magasinet fortalte nå før helga om ni unge mennesker som overlevde den dagen for sju år siden og hvordan de daglig må leve med hets og hatmeldinger fordi de kom fra det med livet i behold. Dette er ikke unntak, men snarere hverdagen til mange, mange flere. Er dette virkelig et samfunn vi vil ha? Et samfunn hvor ytterkantene kommer til orde, bare fordi majoriteten ikke orker å engasjere seg? Hva vil skje med demokratiet vårt da?

Skoleåret vi nettopp har lagt bak oss er spesielt fordi mange av dem som nå gikk i første klasse, ikke var født 22. juli i 2011. Vi har allerede nådd neste generasjon – og derfor er det så veldig, veldig viktig at vi snakker om hvorfor det skjedde. Ungdommene på Utøya sitter på dyrekjøpt, men viktig erfaring. Disse erfaringene må brukes, de må inn i skoler og læringsarenaer. Vi må bruke ungdommene som de ressurspersonene de er. Kunnskapsdepartementet må inn på banen med spisskompetanse og læring tilpasset alle grupper. 22. juli-senteret i Oslo melder at når de hvert år får besøk av flere hundre skoleklasser er det ikke elevene som gruer seg mest, det er lærerne. De kvier seg og sier ofte nei takk til tilbudet om å dra. Det sier meg bare at det er desto viktigere å få dem dit. Vi må en gjennomført læreplan på plass, med fokus på hva og hvorfor det skjedde. Vi må se til undervisningen på nye Utøya og bringe denne ut til klasserommene.

For hva fører hatet til om det får fortsette å gro? Jo, det fører til at unge, lovende politikere skremmes til taushet og bort fra offentligheten. Det stikk motsatte av det Utøya stod og fortsatt står for. Det stikk motsatte av det dem vi mistet stod for.

Vi har alle et samfunnsansvar og vi må tørre å ta steget opp. Det er på tide å ta til motmæle. Lokalt og nasjonalt, politikere og journalister, jeg og du. Vi må slutte å bagatellisere og vi må begynne å sette grenser. Vi må skille mellom ytringsfrihet og hat, for det er faktisk ingen gråsone. Politisk debatt er nødvendig, rasisme er ulovlig. Ytringsfrihet og demokrati har og skal stå sterkt i Norge, men hat og fremmedfrykt hører ikke hjemme i noe land. Jeg kjenner det på kroppen; hjertet banker for en sak som er viktigere enn noen gang. Vi er inne i den mest opphetede politiske debatten i Norge på mange år og det er alles ansvar å bremse denne utviklingen.

Vi må tørre å ta debatten. For all bistand og sosialhjelp i verden vil bare være brannslukking før vi tør å ta debatten, før vi tar et skikkelig oppgjør med hva som faktisk skjedde den dagen. Vi kan ikke tillate oss å la denne dagen handle kun om minnemarkeringer; den handler om så mye mer enn det.

Som leder i Støttegruppa føler jeg på mye ansvar. Som mamma gruer jeg meg til jenta mi på tre år en dag bytter ut dukker og dukkevogn med politiske spørsmål og debatter. For jeg er redd de vil se veldig stygge ut om utviklingen fortsetter, med en kynisme  som skremmer meg. Aldri før har jeg kjent det sånn på kroppen, dette behovet for å gjøre debatten menneskelig igjen. Ingenting føles viktigere. Så må vi alle stå opp for det samfunnet vi vil ha. Det skylder vi dem vi mista.

Kjære alle dere som står i det hver dag. Kjære etterlatte. Kjære Lene Maria, Aleksander og Emil. Dagen i dag er for dere. Vi glemmer aldri.