Det startet som en ide og en sak ble fremmet i Eldrerådet i Levanger i 1995. Tanken var å etablere en pensjonistskole i kommunen. Målgruppen hadde langt på vei bare 7-årig folkeskole å se tilbake på. Det var et stort sprik mellom det opplæringstilbudet 30-åras ungdom fikk, og tilbud som ble gitt rundt årtusenskiftet.

Vett i pannen

23 år senere er synges det friskt og freidig i den store konferansesalen på Stiklestad Nasjonale Kultursenter. Hele gjengen står og følger teksten på lerretet. Det er som en masse-karaoke. Rolf Stavrum sitter bak pianoet, mens Kristin Mahle er forsanger på «Mot i brystet». De mest ivrige svinger med armene og marsjerer på stedet hvil; «Bare lek, ja, men av den skal fremtidskrefter vokse, derfor er det alvor i vår lek i dag.»

105 godt voksne har betalt billett for å overvære månedens seniortreff. Dagens trekkplaster er Lasse Takle. Han skal kåsere om «Vi som elsket USA».

Gresk safari

Pensjonistskolen som det var visjoner om ble ikke helt som tenkt, selv om Eldrehøgskolen ble etablert. En treårig avtale ble inngått med høgskolen. Et kursopp-legg med tema «Gresk safari», ble det likevel ikke noe av i den spede start.

Visjonene levde videre, og for å gjøre en lang forhistorie kort: I 2007 ble organisasjonen omgjort til en samvirkeorganisasjon med navnet Innherred Seniorforum BA. Denne ble avviklet i 2011 da det hele ble omgjort til en medlemsforening.

Nærmer seg 1000

–Vi har i dag 907 medlemmer, en netto økning på 63 medlemmer i 2017, forteller avtroppende styreleder Erik Stai.

Endringene som ble gjort undervegs har vært en suksess. Innherred Seniorforum, med forkortelsen ISFo, driver i dag en lang rekke tiltak og aktiviteter. Det spenner fra de månedlige treffene med et en kåsør til trim og turopplegg til utenlandsreiser. Nettkafé, seniorquiz, kulturopplegg, seniorkino og kurs med ymse tema hører med i porteføljen. Siden 2006 er det arrangert 113 datakurs med i alt 1360 deltakere.

Møte-app

En viktig sak som blir løftet fram er utviklingen av en app. Sammen med foreningen Senior IKT Trondheim fikk Innherred Seniorforum betydelig penge-støtte fra helsedepartementet for å utvikle en app for mobiltelefon.

Arvid Vada, en av veteranene i seniorforumet, demonstrerer en snedig løsning som skal gjøre det enklere for eldre å holde oversikt over ulike arrangement.

Det skal også utvikles en transportapp som gir mulighet for brukerne å avtale transport seg imellom dersom noen trenger skyss til et arrangement.

Dette prosjektet er nå overtatt av en ny forening, SeniorSmart. Den har Innhered seniorforum stiftet i fellskap med Senior IKT Trondheim. Studenter fra NTNU er med i dette arbeidet.

Lasses USA

Tilbake til onsdagens seniortreff. Med dagens kåsør er vi tilbake til gamle dager, som her betyr de glade 50-årene. I kjent Lasse Liten- stil får publikum en fargerik reise i kåseriet «Vi som elsket Amerika». Og som han selv sier om tittelen; hemningsløst lånt fra Jens Bjørneboes essaysamling.

50-årenes ungdommer i Levanger hadde stor sans for USA.

–Kjærligheten var så intens og betingelsesløs at den umulig kunne vare. Men når Pat Boone dro i gang «Love Letters in the sand», og de vaskekte amerikanske ungdommene cruiset i strandkanten i solnedgangen i åpen kabriolet. Det var sånn livet var med stor L egentlig måtte være, forteller Takle. Levanger var helt annerledes, med vinter og votta «der daggammel snø hang som små og store perler , mens grønnsnørra satt fast på genserermet».

–Det var som en sviende hån mot alt som kan kalles ekte virkelighet. Den kom nemlig i Technicolor på widescreen direkte fra Hollywood. Og James Dean med et uttrykk så sårbart og tøft under den fyldige sveisen som det skulle store anstrengelser til for å kopiere, selv om vi gjorde iherdige forsøk ved hjelp av bryl-krem.

Bomber og elendighet

Latteren stilner etterhvert som kjærligheten til USA blekner i takt med tiden og den militære opprustning. Det blir bare verre og verre, og publikum får et grelt bilde av vår alliert som til sjuende og sist har vært med å legge til rette for Taliban, al-Qaida og IS.

For noen minutter gir seniorforumet assosiasjoner til et medlemsmøte i Rød Ungdom. Takle legger ikke noe imellom, men lander på slutten av kåseriet trygt tilbake i Levanger. Skjønt 50-årenes kriger mellom Øver- og Nerbyen var inspirert av voldsløsning – om enn den skjedde i fargerik tidsånd.

Som en naturlig oppfølger til Lasse Håvard Takles «kjærlighetskåseri» inviteres forsamlingen til å synge André Bjerkes oversettelse av «Herr President!» av den franske poetiske provokatøren Boris Vian.

Dagsaktuell

Dagens kåseri ble mer politisk enn det bruker å være. Temaene skal gjerne ta opp dagsaktuelle og engasjerende saker. Eksempler på tema fra fjorårets møter er helseteknologi, hvordan ta vare på hukommelsen, bærekraftig norsk mat og svigermor i folklore og populærkultur.

–Nei, vi legger oss ikke opp i innholdet til kåsørene, sier Kristin Mahle og Ellen Løvli i seniortreff-utvalget.

–Seniortreffene er upolitisk, og ikke religiøst. Noen kan si at det var politisk i dag, men når inviterer folk til å holde et foredrag for oss står de helt fritt. Det er en frihet vi gir dem, og vi kan ikke gå inn og sensurere. Noen ganger kan vi blit litt overrasket, sier Mahle og Løvli.

Det skal altså være både dagsaktuelt, og gjerne med vekt på opplysning – men også underholdende.

–Vi søker å få en positiv vinkling på treffene. Det skal være en opplevelse å komme og høre på foredragene. Vi skal ikke fokusere bare på det å bli gammel. Folk skal lære og oppleve noe. Det å lære noe nytt er det viktigste vi kan gjøre i vår alder, har vi lært.

–Dere er ikke pensjonister, hva er for-skjellen på en senior og en pensjonist?

–Vi er fra pluss 55 år og de er ikke pensjonister ennå. Det er en del fra den alderen som dukker opp på foredrag, kurs og aktiviteter. Det er en litt annerledes tenkning.

Fri for krangel

Påtroppende styreleder Rudolf Holmvik fastslår at seniorforumet står for meningsfylte aktiviteter. De har godt samarbeid med kommunen, den kulturelle spaserstokken og folkeakademiet.

–Her er vi fri å argumentere politisk eller å stemme over noe politisk.

Avtroppende styreleder, Erik Stai, konstaterer at Seniorforum-modellen er en suksess som har spredd seg utenfor Innherreds grenser.

–Vi er ingen interesseorganisasjon, og det har slått veldig an. Nå er det seniorforum også i Stjørdal, Steinkjer og Namdalen.

Intressen for hva som skjer blant seniorene på Innherred når langt utover i landet. Allerede i 2011 ble det arrangert en seniorkonferanse i Levanger der rundt 90 personer fra hele landet deltok.

Eldre for eldre

–Hva med framtiden? I heftet «Historien om Eldrehøgskolen i Levanger/Innherred Seniorforum» er det gjort noen betraktninger rundt eldrebølgen. De eldre er en stor, skjult ressurs som seniorforumet mener kan brukes til å ta på seg tjenester som besøksvenn og kontaktperson. Her skisseres en idedugnad sammen med kommunene under mottoet «Eldre for eldre».

Seniorene har kommet for å bli. Og som Arvid Vada sier med et lurt smil om munnen.

–Vi lever jo så lenge vi gamlingene.

Eller seniorene som det heter nå.