- Som man reder, ligger man, åpnet Marit Vold (Sp) i sin innledning til kommunestyrets behandling av budsjett for 2018 og økonomiplan de kommende årene.

Hun forklarte at hun tror eiendomsskattedebatten blir årets store debattsak, nå som skolesaken er avgjort. Rådmannen foreslår å øke eiendomsskatten fra 3,5 promille til 4,5 promille, noe som gir kommunen 10,5 millioner ekstra i kommunekassen i 2018. Høyre og Sp er blant motstanderne av forslaget, som foreligger som formannskapets forslag til innstilling før kommunestyret mandag.

- Da drukner mange viktige og gode saker litt i debatten. Verdal kommune leverer mange gode tjenester, og det skal vi fortsette med, sier Vold.

Må være ærlige

Hun mener at politikerne må være ærlige med innbyggerne, og vise konsekvensene av vedtakene de gjennomfører.

- Var vi ærlige med innbyggerne på at nedleggelsene av skolene vil koste innbyggerne via økt eiendomsskatt? Vi legger ned grendeskolene, og de må betale litt mer for det, sa hun med adresse til posisjonen.

Samtidig varslet hun et fellesforslag fra opposisjonen ved Senterpartiet, Fremskrittspartiet, Venstre, Miljøpartiet De Grønne og kommunestyrets uavhengige representant med samarbeid med Høyre fra posisjonen om å ikke øke eiendomsskatten.

Disse har til sammen 18 representanter i forsamlingen, mens Ap, KrF og SV bare har 17. Ergo bør det være gode muligheter for at forslaget også blir vedtatt.

10,5 millioner

I forslaget heter det at: «Promillesatsen for eiendomsskatten økes ikke, og forblir på dagens nivå. Budsjetterte inntekter fra eiendomsskatten og ramme til fordeling reduseres tilsvarende med 10,5 millioner kroner.»

- Senterpartiets medlemmer ble enige på årsmøtet fredag om å finne inndekning uten eiendomsskatteøkning sammen med Høyre og samarbeidspartiene våre. Vi ber rådmannen om å komme tilbake i første kvartal med innsparingsmuligheter.

Kommunestyret i Verdal behandler mandag kveld budsjettsaken for 2018 samt økonomiplanen. Foto: Tor J. Friberg

Arbeiderpartiets medlemmer var som ventet ikke fornøyde med forslaget, hvor deres flertallskollega Høyre går mot sin samarbeidspartner. Trine Reitan (Ap) uttalte fra talerstolen følgende:

- Har Senterpartiet tenkt på konsekvensene av innstrammingene de foreslår og å ta fire millioner kroner fra rådmannspotten? Hva skal han slutte med?

Partifelle Arild Kvernmo Pedersen støttet opp:

- Det er nytt for meg at Senterpartiet prioriterer skattelette foran velferd. Det overrasker og skuffer meg ut fra tradisjonene de har, sa han.

- Når vi ber rådmannen komme med forslag til innsparinger i første kvartal neste år, så får vi igjen saken senere, svarte Vold og la til at andre kommunestyrer gjør store endringer i rådmannens forslag til budsjett.

- Det var store ønsker fra enkelte grender om å heller øke eiendomsskatten enn å legge ned skolene. Men så legges skolene ned, og dere sender regningen til innbyggerne likevel, la Vold til.

Kutt i kultur, hjemmetjenester og teknisk

Silje Sjøvold (H) fremmet forslaget formelt på vegne av samarbeidspartiene. Hun la vekt på ønsker om å finne andre måter å effektivisere kommunedriften på, blant annet ved å utrede konkurranseutsetting av tjenester innen drift og vedlikehold, samt å bruke Kostratall til mer grundige analyser av kommunens kostnader.

-Vi vil snu hver stein for å unngå at Verdal blir enda dyrere å bo i. Før vi ber innbyggerne om å prioritere i sin lommebok, må vi gjøre det vi kan i kommunens lommebok. Det er vår plikt som folkevalgte, sier hun.

Som et av flere forslag, ligger også et forslag om å redusere politikernes godtgjørelser for å spare kostnader i kommunebudsjettet. Blant kuttforslagene foreslår partiene å:

- Ikke øke eiendomsskatten, og redusere inntektene tilsvarende 10,5 millioner kroner i budsjettet.

- Redusere rådmannens pott med fire millioner.

- Kutte 500.000 kroner fra hver av områdene hjemmetjenesten, kultur og teknisk enhet. Kutt på fem millioner fra innkjøp.

- Avvente ansettelser i ikke-utlyste stillinger i forbindelse med avvikling av Innherred samkommune.

Debatten begynte klokken 17, og pågår stadig i kommunestyresalen i Verdal rådhus.