De siste tre ukene har det vært høy elektrikeraktivitet langs Kjærlighetsstien og ved parkeringen i tilknytning til Nord Universitet på Røstad.

Aktiviteten skyldes at Elman sammen med oppdragsgiveren Statsbygg har gjennomført et godt stykke arbeid med å skifte ut de gamle metallhalogen-armaturene langs stien og på parkeringen med miljøvennlige og kostnadsbesparende LED-armaturer.

Vinn-vinn

Sindre Ertsaas fra Elman begynte å se enden på et langvarig prosjekt da Innherreds utsendte var på visitt. Han forklarer at fornyingen av lysarmaturene vil være vinn-vinn på flere måter.

- Nå har vi byttet 275 lysarmaturer med armaturer som til sammen vil spare over 70000 KWh til sammen. Dette er lys som står på 4000 timer i året. Ved å bytte ut til LED vil kun èn tredjedel av dagens energiforbruk bli brukt, med et enda bedre resultat, forklarer Ertsaas.

Han anslår utbyggingen til å koste 500.000 kroner medreknet moms og de 200 timene som er brukt til å utføre arbeidet. Dette mener Ertsaas vil spares inn på kort tid.

PENGER SPART Sindre Ertsaas har sørget for at Statsbygg kan spare seg for mange tusen kroner i året. Foto: Tore H. Kristoffersen

- Oppdragsgiveren Statsbygg vil nok kunne forvente å få en kostnadsbesparelse på omtrent 50.000 nå som armaturene er utbedret, sier Ertsaas.

Fremtidsrettet

Han er fornøyd med å kunne levere LED-belysning på et så stort område, og mener at dette absolutt er fremtiden.

- Vi ser at flere og flere etterspør modernisering av lys ved hjelp av LED. Det er stort sett det vi installerer for tiden. Dette skyldes nok det at LED endelig har blitt bra nok til å kunne brukes. Med LED kan man rekne med at pæra lyser 10-15 år før den må skiftes. Det er rett og slett et miljøtiltak, sier Ertsaas.

Han innrømmer at arbeidet har vært relativt ensformig, med tanke på at så mange helt likedane armaturer skulle skiftes.

- Det har vært en slags nedtelling, men da er det greit når man nærmer seg enden på arbeidet. Vi har skiftet ut femti hele armaturer, mens de resterende har blitt vasket og renset, forteller Ertsaas.

Ertsaas legger til at de i løpet av sommeren også skal oppgradere lysene inne på skolebyggene til Nord Universitet i det som oppdragsgiveren Statsbygg kaller et grønt skifte.