I et leserbrev fra Naturvernforbundets Grethe Dyrstad blir det påpekt flere punkt som kunne gjort NorFraKalks produksjon mer miljø- og helsevennlig.

Dyrstad framholder at kommunestyret i 2007 vedtok en rekke tiltak, som i følge Dyrstad kommuneadministrasjonen ikke har fulgt opp. Det gjelder blant annet at det ikke skal brukes spillolje i kalkovnene. Dyrstad skriver:

«Kravet om bruk av annen energikilde enn spillolje framkom blant annet på grunnlag av kommunelegens fyldige rapport hvor det påstås at: ....”Spillolje slipper ut 40 ganger mer dioksiner pr tonn enn tung fyringsolje........ Lokal belastning av dioksinutslipp kan lett reduseres med en faktor 40 dersom en velger tung fyringsolje i stedet for spillolje....”

Bedriften bestrider kommunelegens anmodninger, og det kan de jo saktens gjøre, for vi skjønner at det ikke økonomisk hensiktsmessig å bruke penger på tungolje, når man kan få spillolje gratis. Her hviler et ansvar på kommuneadministrasjonen, for lovverket sier også at alle politiske vedtak skal følges opp av kommuneadministrasjonen. Det er viktig for oss innbyggerne å få redusert kvikksølvutslippet med 40%, fordi for oss handler det om å holde oss friske. Forskning har vist gang på gang, at kvikksølv forårsaker sykdommer som for eksempel kreft.»

Vil ha uavhengige målinger

Dyrstad er heller ikke fornøy med at det er NorFraKalk selv som har ansvaret for å gjøre målinger av utslippene til fabrikken. Hun mener det burde være en uavhengig aktør som hadde det ansvaret. Dyrstad skriver:

«Naturvernforbundet i Verdal krever at kommunen stiller krav til bedriften om å fyre med tungolje (gjennomføre vedtaket fra 2007), og at alle målinger, både på Ørin og i Tromsdalen blir gjennomført av en uavhengig instans.  Kommunens administrasjon bør også vurdere sikkerheten til innbyggerne og til natur og miljø i den umiddelbare nærhet av fabrikken, ut fra Per-Erik Schulzes utsagn om faren ved å ha tankene ved siden av hverandre.»