Formannskapet behandlet saken i forrige uke. Der ble det stort flertall for å beholde dagens regler, som sier at uteservering har de samme skjenketidene som inne. Et viktig poeng fra ordfører Bjørn Iversen er at hvis kommunen bestemmer at skjenking ute skal opphøre tidligere på kvelden, vil det ramme alle slags virksomheter - sågar Granfosshuset.

Lukkede vinduer

Innherred.no dokumenterte for to ukers siden at høy musikk ut gjennom åpne vinduer fører til støyende omgivelser utenfor Deera nederst i Verdal sentrum. Naboene har i tillegg gjennom flere år med henvendelser til kommuneadministrasjon, politikere og politi påpekt høylydt adferd på uteserveringen og utenfor utestedet (se bilde i karusell over).

– Vinduer skal ikke stå åpne, understreker daglig leder Ole Martin Michelsen ved Deera overfor Innherred.no. Han opplyser at de ansatte for lenge siden har fått klar instruks om det, og at forrige helgs brudd på dette derfor må skyldes gjester.

Kan ta i bruk underetasjen

Han forteller at utestedet har vurdert å flytte karaokesyngingen til underetasjen, som står uten aktivitet for tiden.

– Utfordringen er at det vil kreve en del tilpasninger, og da må vi ha tilslutning fra huseier, sier Michelsen.

Han lover at de vil forsøke å holde støynivået innenfor rimelighetens grenser.

– Men en by er tross alt en by også. Utelivet i Verdal har ikke vært mye å skryte av de siste par årene, og vi er veldig glade for at de har kommet igang på Talia. Det kan være med på å skape et bedre uteliv, som gagner begge plassene, sier Michelsen.

Han påpeker at skjenkekontrollørene ikke har funnet så graverende overtredelser av bevillingen at politikerne har gitt stedet skjenkenekt. Heller ikke politiet har funnet noen grunn til å sanksjonere på grunn av bråk og uønskede hendelser ved eller utenfor Deera.

Har spurt advokat

Naboene som er hardest rammet av støyen har ikke gitt opp å få begrenset driften ved stedet. I vinter gjorde de også forespørsel til advokat om det rent juridiske. Svaret derfra er blant annet at kommunens avdeling for miljørettet helsevern er rett instans, eventuelt Arbeidstilsynet. Vedtak om skjenkebevilling kan ikke påklages til Fylkesmannen, det kan bare vedtak om inndragning.

I et leserinnlegg til Innherred (kommer på trykk lørdag), kommer en skribent uten direkte befatning med situasjonen med sin støtte til naboene.

– Det virker som om at både politikere og øvrighet er handlingslammet, skriver «Iakttaker», som mener det foreligger klare brudd både på naboloven og alkoholloven. Han viser blant annet til §4.3 i alkoholloven, som sier at det kan settes vilkår for en skjenkebevilling i samsvar med alminnelige forvaltningsrettslige regler.

I §1.7a er dessuten ordensmessige forhold nevnt som noe kommunen kan bruke skjønn på i behandling av skjenkebevillingssøknader.

Generelle regler som behandles

«Iakttaker» ber de folkevalgte om å ta skjenkebevillingen opp til vurdering, redusere åpningstidene og kreve iverksettelse av tiltak mot støy.

I mandagens kommunestyremøte er det riktignok de generelle skjenkereglene politikerne skal ta stilling til. De reglene som gjelder allment for alle salgs- og skjenkesteder i Verdal kommune, og som ikke går på konkrete forhold rundt enkeltvirksomheter.