Jostein Grande og Berit Fikse foreslår å flytte rådhus og bibliotek til Domus-bygget, og bygge boliger i høyden der rådhuset står i dag.

- Vi vil ha biblioteket ned til bakkeplan, verne Norges beste dyrkamark og skape liv i Verdal sentrum, oppsummerer duoen.

Forslaget deres vil komme opp som et innspill til den nye kommunedelplanen for Verdal by fram mot 2030. Først og fremst ønsker Grande og Fikse å bidra til det de mener en riktig utvikling av sentrum vedrørende boligbyggingen. Dernest vil de at byen skal bli en plass der man har lyst til å bo. Det er de to bakenforliggende årsakene til innspillet.

Avhengig av kommunen

- For at dette skal gå er vi avhengig av at Verdal komme er villige til å selge rådhuskvartalet med grøntarealet mot Kvislabekken. Der har du indrefileten av uutviklet areal her i Verdal, som heller kan benyttes til næringsliv og boliger, mener Jostein Grande, og begrunner videre:

- På den tomta kan vi få høye bygg – som ikke trenger å være stygg – slik at vi får spart Norges fineste matjord. De tenker jo å bygge boliger på matjorda nå, og det er lite framtidsretta.

Grande foreslår så mye som 6-8-etasjer der rådhuset står i dag, og at kommunen pakker sammen sakene og flytter inn i Coops lokaler på Minsaas plass – altså det gamle Domus-senteret.

- Rådhuskvartalet kan bli til Verdals Barcode, sier han. Og for dem som undrer på hva Barcode er for noe, er det kallenavnet på et område med høye bygninger som oppføres i Oslo fram til i år, og som skal romme inntil 10 000 arbeidsplasser og 500 boliger.

Liv og puls til sentrum

I tillegg til å spare matjorda og legge til rette for mange boplasser vil flyttingen av rådhuset kunne medføre økende liv i sentrum, da særlig ved Minsaas plass. Det er også en viktig side av innspillet, bemerker Grande og Fikse.

- Mange er redde for hva som skjer med Minsaas plass. Noen tror det blir et vegkryss. Men, ved at kommunen flytter sin virksomhet dit, kan vi få et pulserende torg. Og vi har jo allerede kulturkvartalet her, med Tindved, Brikken, bibliotek, kino og Teaterhuset, sier Grande.

- Enkelte har vel sagt det bare er økt næringslivstilbud som kan skape mer aktivitet i sentrum. Dere vil ikke heller ha et nytt kjøpesenter der Domus var?

- Det kan godt hende, men det vet jeg ikke Coops status på. Men fra det jeg har hørt er det ikke egnet til kjøpesenter etter dagens standarder, og det er kanskje like greit å rive det. Uansett kan jo kommunen bruke huset, mens deler blir åpne for næringslivet, svarer Grande.

- Da vil spisestedene rundt bli besøkt og det blir liv på Minsaas plass igjen, tror han

- Også er det umulig å vite hva man har plass til før man begynner å planlegge, poengterer Fikse.

Om da kommunen kjøper opp Coops tomt og flytter inn på Minsaas plass, mener Grande Coop kan få en del av den tomta som blir tilgjengelig på Johannes Bruns gate 2.

- Men det er bare noe jeg tenker, understreker Grande.

Kan gå i pluss

Grande og Fikse tror også rådhuskvartalet står på en av de mest verdifulle tomtene i Verdal sentrum, og at deres forslag om salg av tomt, flytting av rådhus og bibliotek dermed ikke vil koste all verden – om noe i det hele tatt.

- Det kan faktisk bli et plussregnskap, sier Grande.

Bibliotekdrøm

Berit Fikses hjertebarn i denne saken er flyttingen av biblioteket.

Hvor det flyttes er ikke så nøye, så lenge det senkes fra andre etasje til bakkenivå. Et forslag er likevel å ha biblioteket på Domus-tomta sammen med rådhuset. I første etasje, selvfølgelig.

- Ethvert fint bymiljø bør ha biblioteket på første plan. Det er sløsing å ha biblioteket på andre nivå. Vi har jo et kjempefint bibliotek, og drømmen min er å få det på gateplan. Da ser man det, og det blir en visuell pynt i bymiljøet, mener Fikse.

- Man ser rett inn i et bygg med bøker, lys og aktivitet. Et biblioteks beliggenhet har mye å si, legger hun til, og bruker Kimen kulturhus på Stjørdal som et eksempel til etterfølgelse:

- Man ser rett inn i et bygg med bøker, lys og aktivitet. Et biblioteks beliggenhet har mye å si, legger hun til, og bruker Kimen kulturhus på Stjørdal som et eksempel til etterfølgelse:

- Jeg tror framtida trenger bibliotekene enda mer enn bibliotekene trenger framtida, og det er ikke lite. Men først må vi få biblioteket i Verdal opp og fram! Nei, ned og fram, blir det vel, sier Fikse og smiler.

Både Grande og Fikse jobber på Brikken ved Minsaas plass. Grande hos Skeikom og Fikse hos Jøtulverk. Det var gjennom ideer og diskusjoner på arbeidsplassen de kom fram til et slikt felles innspill. Begge to er medlemmer i Senterpartiet, men ingen av dem sitter i kommunestyret. De presiserer at dette først og fremst er et kreativt forslag fra dem som enkeltpersoner.

- Vi vet ikke om dette er galskap eller en god idé, men vi tror det er viktig å ha store tanker for Verdal sentrum. Både for å skape bolyst og fortetting, avslutter Berit Fikse.

Ordføreren: –Interessant

Verdalsordfører Bjørn Iversen er slett ikke ukjent med innspill om Verdal og sentrumsutviklinge. Det er heller ikke det første forslaget han har hørt angående Domus-bygget. Men forslaget fra Fikse og Grande var naturlig nok nytt for ham da Innherred ringte fredag ettermiddag.

- Et sånt type forslag er artig og interessant. Og det kan jo være en god idé, sier Iversen.

- Men jeg har ikke noe grunnlag for å vurdere det akkurat nå. Jeg skal verken argumentere for- eller imot forslaget, men jeg registrerer det, legger han til.

foto
Berit Fikse og Jostein Grande ønsker å skape liv på Minsaas plass.