Verdal Sau og Geit foreslår at båndtvangen skal gjelde helt til 10. september.

– Vi har opplevd en del uheldige situasjoner, både ved tilsyn og sanking, begrunner de overfor kommunen.

Til Innherred utdyper Karin Rekve at det ikke er store problem, men nok til at de ønsker utvidet båndtvang.

–Vi starter innsankingen 15. august, og har da som mål å få inn sauene til den 10. september. Noen sauer vil komme inn senere. Stort sett så går det bra, men det er noen hundeeiere som er i gang med trening av hunder, og det kan oppstå noen situasjoner, sier Rekve.

Hun viser til at det er flere kommuner som har utvidet båndtvangen. Med det som bakgrunn, og med de ønske fra flere av medlemmene i Verdal Sau og geit, håper de nå på å bli hørt.

Utmarksnemnd-sak

–Saken skal opp i utmarksnemda førstkommende onsdag, opplyser Inga Stamnes som er rådgiver skog/utmark i Verdal kommune.

–De skal diskutere og ta stilling til saken. Ut fra det de kommer fram til skriver kommunen en forskrift. Den blir så lagt ut på høring. Summen av det de ulike parter mener vil avgjøre om det blir utvidet båndtvang, sier Stamnes.

Kommunale vedtak

Den opprinnelige båndtvangen er fra 1. april til 20. august. Mange kommuner har valgt å gjøre unntak fra dette og fattet egne kommunale vedtak. Disse vedtakene skal være forankret i hundeloven.

Hensikten med båndtvang er å forhindre at hunden ikke kan jage eller skade storfe, sau, geit, fjærfe, rein, hest eller vilt, herunder viltets egg, reir og bo.

Jakthundtrening, jakthundprøver og dressur kan bare foregå med samtykke av grunneieren eller den som har en allmenn bruksrett til eiendommen. For statsallmenningene gis samtykke av fjellstyret.

Kan fange hund

Ifølge Hundeloven kan folk fange inn hunder som er løse i strid med reglene om båndtvang. Dette gjelder ikke i utmark i jakttiden der jakt er lovlig. Her kan bare rettighetshavere i området og politiet oppta løse hunder. Som rettighetshaver regnes også en reineier i områder der reinen lovlig beiter.

Hunden skal leveres til hundeholderen (eller til politiet om hundeholderen ikke er til stede eller kan ta hånd om hunden på forsvarlig og lovlig måte). Dersom en hund har gått løs ulovlig eller uten godt nok tilsyn, kan politiet gi skriftlig advarsel.

Omplassering

Hundeloven har flere punkter som omhandler hundehold. Kommunen har myndighet til å gi forskrift om hundehold «av hensyn til alminnelig ro og orden og for å motvirke forsøpling».

Politiet kan ved overtredelse i første omgang gi en advarsel eller forelegg om bot. Blir forskriften fortsatt overtrådt, kan politiet som ytterste virkemiddel ta hånd om hunden med sikte på salg, omplassering eller avliving. Det er da et absolutt krav at hundeholderen først er bøtelagt eller har fått en skriftlig advarsel. Vedtaket kan klages inn for Politidirektoratet etter forvaltningslovens regler.