Verdalingene som har hytter og fritidseiendommer i Flatanger har siden utbruddet av den katastrofale lyngbrannen fulgt spent med i utviklingen.

– Ja, det har vært helt forferdelig det som skjer det ute, men hytte jeg har på Gladsøya ser ut til å slippe unna flammene. Hele veien ut mot Gladsøya er svidd av, men det er en fjord imellom og lang avstand så jeg tror ikke flammene kommer over. Brannvesenet gjør også sitt for å forhindre spredning dit, sier Granheim. Han var tirsdag ettermiddag i kontakt med grunneieren der hytta står.  – Han kunne fortelle at det også var nære på at det ble brann i helga da noen hadde et bål som kom ut av kontroll på Gladsøy.

Brant 100 meter unna

Magnus Kolstad har fått bekreftet at hytta han har i Småværet slapp unna flammene.

– Jeg har vært inn og sett på film og bilder utover dagen, og jeg kan se at hytta har berget. Det brant en gammel gård cirka 100 meter unna, så jeg var ikke helt trygg på at det skulle gå bra. Men en ting er nå vi som har hytter og fritidseiendommer i Flatanger. Mye kan erstattes, men for fastboende som har familiegårder er det uerstattelig på en annen måte, sier Kolstad.

Kartlegger skader

Forsikringsselskapet Gjensidige er i full gang med kartleggingen av skadeomfanget i Flatanger.

– Vi finkjemmer de rammede områdene for å kartlegge hvilke kunder som er berørt. Deretter vil vi ta kontakt med dem så fort det lar seg gjøre, sier kommunikasjonsrådgiver Pål Rune Eklo.

Flere takstfolk på vei

– Vi har allerede en mann på stedet hos de evakuerte for å sikre at de får den hjelpen de trenger fra oss. Kunder kan også kontakte oss på 03100 eller via våre hjemmesider hvor vårt skadesenter sitter klar for å hjelpe våre kunder. Flere takstfolk fra Gjensidige vil reise opp til området i morgen tidlig og begynne sitt arbeid så fort det lar seg gjøre.

Politiet melder om at det er registrert 139 bygninger i området. Det er hytter, rorbuer, bryggeanlegg, gårdsbruk og boliger. De fastboende er evakuert og det skal heldigvis ikke være noen som er fysisk skadet så langt vi vet.

Sjeldne branner

– Lærdalsbrannen og denne lyngbrannen i Flatanger er sjeldenheter, men svært alvorlig når de først oppstår. Det er så langt få metoder til effektivt vern mot dette, og nesten umulig å sikre seg mot at kraftig vind sprer flammene med fatale konsekvenser. I disse tilfellene hjelper det lite med røykvarslere, el-kontroll og brannslukkingsapparater, konstaterer Pål Rune Eklo.