Flere politiske partier reagerer på kommuneadministrasjonens valg om å omdisponere ungdomskontaktene i Levanger.

Innherred har gjennom artikkelserien «Dette må vi snakke om» presentert flere saker som omhandler mental helse blant ungdom i Levanger og Verdal. I seriens siste artikkel retter flere av våre kilder kritikk mot kommuneadministrasjonens valg om å omdisponere Levangers to ungdomskontakter.

Reaksjonene kan du lese i denne saken.

Ungdomskontaktene var et av punktene kommunestyret bemerket spesielt i et kommunestyremøte i desember 2019, hvor det ble godkjent at de skulle bestå og eventuelt styrkes. Siden den gang har ikke stillingene blitt omtalt i kommunestyret før administrasjonen omdisponerte dem.

Innherred har derfor ringt rundt til gruppelederne i de forskjellige politiske partiene i kommunestyret og stilt dem følgende spørsmål:

1. Administrasjonen har valgt å kutte tilbudet om ungdomskontakter i Levanger, på tross av at kommunestyret vedtok å opprettholde stillingene i desember 2019. Hva tenker du om kuttet av ungdomskontakter i Levanger?

2. Kommunestyret vedtok dette i 2019, men administrasjonen har ikke rådført seg med kommunestyret i kuttene av budsjettet. Burde de gjort dette?

3. Hva tenker du om prosessen til administrasjonen?

4. Kommunestyret er lovpålagt å vedta en plan for kommunens forebyggende arbeid. Nå som administrasjonen har omdisponert et sentralt punkt i den planen – hvordan arbeider ditt parti med nye forebyggende grep?

Geir Tore Persøy, Fremskrittspartiet. Foto: Roger M. Svendsen

Geir Tore Persøy, gruppeleder Fremskrittspartiet

– Vi fikk en forklaring på hvorfor de ble kuttet da det ble stilt spørsmål om dette. Den forklaringen var grei nok, men jeg skulle ønske at ungdomskontaktene fortsatt var der. Vi vet hvordan fantastisk jobb som ble gjort der, men det er ikke bare å sette inn hvem som helst der og få samme resultat.

– Ja.

– Når det er så nært et vedtak vi hadde i 2019 som gikk på å beholde og styrke postene, så synes jeg det er uprofesjonelt å ikke rådføre seg med kommunestyret.

– Vi har diskutert dette innad i partiet om å få ungdomskontaktene på plass igjen. De var noe av de viktigste vi hadde for å opprettholde kontakten med ungdommer som er på tur i et uheldig miljø. Ungdomskontaktene har alltid vært noen av de viktigste forebyggende tiltakene i Levanger.

Karl Meinert Buchholdt, Venstre. Foto: Anders Vinje

Karl Meinert Buchholdt, leder Venstre

– Det er ikke noe jeg hopper i taket over at blir gjort, nei.

– Hvis det ligger politiske vedtak bør man spørre kommunestyret om hva man vil gjøre annerledes. Da må man heller øke inntektene eller redusere utgiftene andre steder og vurdere annerledes.

– Som politiker syns jeg at man kanskje må tørre å se på reglementet man har. Det er ikke greit at man bare gjør det som er gjort.

– Jeg forventer at administrasjonen har en helhetlig plan og at de kommer med denne.

Einar Dahlum, Rødt. Foto: Roger M. Svendsen

Einar Dahlum, leder Rødt

– Jeg tenker at den må vurderes på nytt politisk

– Ja. Ut fra at det er pålagt at det skal være tettere kontakt mellom administrasjon og kommunestyret, særlig når det gjelder ungdom og oppvekst.

– Jeg er kjempeusikker, og jeg synes det er vanskelig å forstå. Derfor ringte jeg administrasjonen og fortalte at jeg ikke skjønte argumentasjonen. Jeg er nok undrende til prioriteringen og prosessen.

– Vi venter på en rapport fra barnevernet, som skulle kommet for en stund siden, for å få en oversikt. Akkurat nå ønsker vi ikke å overkjøre administrasjonen.

Gunnar Løvås, Sosialistisk Venstreparti. Foto: Erlend Aune

Gunnar Løvås, gruppeleder Sosialistisk Venstreparti

– Jeg tenker vel at det er viktig å ha ei ordning med ungdomskontakter i en eller annen form i kommunen. Det er en del som sliter nå etter to år med pandemi. Det er behov for dem fordi det er kostbart om ungdom inntar gale veier, og at det vil være kostbart for kommunen på sikt. Klarer man å ha en kontakt med ungdommen på en positiv og fornuftig måte, sparer det kommunen på sikt.

- Ja. Absolutt. Det er klart de bør det. Det er en diskusjon i en såpass viktig sak at det bør legges opp til en grundig diskusjon i kommunestyret for å få et bilde på det.

- Når du legg opp til kutt innenfor et så viktig område bør det styrende organet i levanger vært involvert. Det vil si kommunestyret.

- Vi har jo dette i programmet vårt. Vi er opptatt av at man i stedet for å behandle, som er kostbart, driver med forebygging. Sånn at man slipper å behandle. Behandling er dyrt, men forebygging er noe man kan gjøre i forkant.

Asbjørn Brustad, Senterpartiet. Foto: Roger M. Svendsen

Asbjørn Brustad, gruppeleder Senterpartiet

– I utgangspunktet ville jeg beholdt dem. Men det er privilegiet til administrasjonen å omplassere mannskapet. Vi styrer pengene, og de styrer mannskapet. Det må vi forholde oss til.

- Vi fikk en forklaring med det samme det skjedde. De viste til en tilretteleggelse og behovet for å styrke andre steder. Da måtte de bruke av ressursene de hadde. Det må de få prioritere ut fra deres faglige vurderinger.

– Vi ble orientert, og forklaringen må vi akseptere. Vi kan ikke overprøve det fordi den er begrunnet. Det er en stor reform på underveis, og vi har ikke penger til å ansette nye. Da må vi ta der det er folk.

– Vi har allerede styrket Barnevernet med mer enn de stillingene som var tenkt. Det er forebyggende. I tillegg har det vært flere familieråd enn det som har vært tidligere, og vi ser at det har vært en god balanse i forhold til ressursbruk og nytte.

Tone Wanderås, Arbeiderpartiet. Foto: Erlend Aune

Tone Wanderås, leder i Arbeiderpartiet

– Det viktigste for barn og ungdom og mental helse er forebygging. Ungdomskontaktene viktig del av forebyggingen. Syns derfor ikke det er riktig måte å gjøre på.

– Det syns jeg absolutt de burde ha gjort. Jeg tenker at slike ting er viktig å få uttale seg om som politiker. Dette har konsekvenser for ungdommene våre.

– Generelt tenker jeg at administrasjonen kan bli flinkere til å involvere politikere på et tidligere tidspunkt, slik at vi har mulighet til innspill. Ikke bare sende saker til orientering.

– Vi var ganske tydelig i driftsutvalget. Hva vi mente om ungdomskontaktene og at stillingene forsvant. Vi må jobbe videre for å få dette på plass igjen. Forebygging er mye billigere enn å ta konsekvensene av det som skjer etterpå. Det gjelder både økonomisk og ikke minst oppveksten til ungdommene våre.

Hun legger til: Etter to år med pandemi vet vi at ungdommene er mer sårbare og har en del mer psykiske utfordringer. Derfor er det viktigere enn noen gang. Behovet for trygghet og støtte har gått rett i taket.

Nina Bakken Bye, Høyre. Foto: Erlend Aune

Nina Bakken Bye, fungerende ordfører og gruppeleder i Høyre

– Det å kutte er i utgangspunktet ikke positivt, men årsaken til omdisponeringen var fornuftig. Det var fornuftig å sette inn folk der de har satt inn folk. Samtidig skulle vi helt klart hatt de likevel, vi ønsker jo oss ungdomskontakter. Vi ser de har en viktig rolle ute i felten, men det handler om midler dette her.

– Det er opp til kommunedirektøren å gjøre omdisponeringer som de ser på som fornuftige. Vi kan ikke gå inn i hver ansattsak, da vi har et delegasjonsreglement.

– Partiet vårt er veldig opptatt av vi skal sette inn forebygging så tidlig som mulig. Tror barnehagealder og kanskje enda tidligere virker veldig forebyggende. Når det gjelder ungdomskontaktene har vi det på agendaen, men det handler om budsjettforhandlingene. Vi blant annet økt opp i forhold til helsepsykepleiere og barnevernet.

– Når det gjelder ungdomskontaktene så snakker vi om dem og at de er viktige. Vi må se på det i budsjettforhandlingene, hvor kan vi gjøre den viktigste forebyggingen. Vi må samtidig støtte oss på kunnskapsgrunnlaget. Hva kan de gjøre, hva kan barnehagene og skolene. Det er mange sammenhenger her, svarer hun og tilføyer:

– Vi skulle gjerne hatt dem. Administrasjonen har tenkt at det er andre plasser der de kan gjøre en enda bedre jobb. Når man må prioritere og ikke har mer ressurser må man sette dem der de gjør en best mulig jobb.