Byantikvar Tove Nordgaard var på tur til jobben i rådhuset da hun så at det hadde brutt ut brann i Kirkegata. Da valgte hun å dra rett bort til brannstedet i Kirkegata 53 og 55.

- Ja, jeg var nødt til å dra hit for å se da meldingen kom. Dette er ikke en god dag, sier hun.

Bygd før murtvangen

Hun sier at de to bygårdene som står i brann stammer fra 1897, altså før murtvangloven fra 1904 ble innført etter bybrannene i Levanger sentrum. I tillegg er de ombygd gjennom årenes løp, noe som kan skape hulrom i byggene, som lettere kan spre brannen.

- Det setter en støkk i folk å få slike varsler om brann, sier byantikvaren.

Jobber med brannvernplaner

Ut over de menneskelige hensynene, tenker hun også på bygårdene i trehusbyen, som nå er under fredning av Riksantikvaren.

- Politikerne fikk framlagt en brannsikringsplan i forrige uke, hvor det beskrives tiltak og status på hvert bygg i sentrum med tanke på risiko for brannspredning. Dette viser alvoret i saken, noe også politikerne har vært klare på, sier hun.

Til høsten skal det behandles en egen sak med sikringstiltak for å hindre nye bybranner i Levanger sentrum, i tilknytning til brannsikringsplanen.

- Det er veldig sårbart i trehusbebyggelsen på grunn av at spredningsfaren er så stor. Spesielt nå som det har vært så tørr vår. Det er en nasjonal målsetting at ingen kulturminner skal gå tapt, og da er det viktig at vi bidrar til det, sier Nordgaard.

Hun legger til at hun roser brannvesenet, som har svært kort responstid på utrykning til trehusbyen.