Fagsjef og førstekonservator Heidi Anett Øvergård Beistad har lest professor Torgrim Titelstads uttalelser om behovet for av større balanse mellom Stikelstad og Hafsfjord. Stiklestad-ledelsen ser på debatten som spennende, og de samarbeider gjerne med miljøer i Hafrsfjord og andre steder for å løfte fram historiene om Norge fram mot 2030.

Mange viktige steder

– Norge er et land rikt på viktige historiske steder. Hafrsfjord, Moster, Stiklestad, Eidsvoll, Oscarsborg, listen kan nesten utvides i det uendelige, sier Øvergård Beistad.

– Å diskutere et steds historiske betydning er likevel komplekst. På den ene siden har du de historiske hendelsene og hvilke konkrete konsekvenser disse fikk. Viktighet handler imidlertid ikke bare hendelsens betydning i seg selv, men også hvordan den har blitt fortolket i ettertid.

SNK-direktør Turid Hofstad mener det er flere ting som gjør at Stiklestad står i en særstilling.

– Det handler om hvilken symbolposisjon stedet har blitt tilskrevet i ettertid. Der står Stiklestad i en særstilling i fortellingen om Norge, etter hvert sammen med Eidsvoll. Så å si fra det øyeblikket Olav stupte på Stiklestad ble hans navn, hans merkedag Olsok og de to sterkeste olavsstedene Stiklestad og Nidaros det fremste symbolet for det norske riket, fremhever Øvergård Beistad.

Tung middelaldertradisjon

Hofstad poengterer videre at denne tunge middelalderske tradisjonen var noe som det ble bygd videre når man på 1800-tallet meislet ut historien om det nye, men likevel historiske selvstendige Norge.

– Derfor har Stiklestad beholdt sin symbolske posisjon i fortellingen om Norge, også i moderne tid.

– Hva med andre historiske steder, som Hafrsfjord som fra gammelt av også stod sterkt i folks bevissthet?

– Stiklestads symbolske tyngde betyr på ingen måte at man skal underkjenne viktigheten av andre hendelser og steder i fortellingen om Norge. Tvert imot, skal man forstå historien må man nærme seg den ut fra et fokus på kompleksitet og lange linjer, sier Hofstad.

Talerstolen og Stiklastadir

– Er de spørsmål Torgrim Titlestad reiser noe Stiklestad kunne tenkt seg å ta fatt i gjennom et seminar eller temakveld?

– Dette er det absolutt aktuelt å sette på dagsorden på flere måter framover. Historien forut for 1030 står sentralt i formidlingen på Stiklestad. Den adresseres jevnlig i foredragsform på «Talerstolen Stiklestad» og ikke minst på middelaldergården Stiklastadir, hvor langhuset er bygd nettopp for å formidle historien om det førkristne norske samfunnet. For oss er det viktig å formidle ikke bare Olavs «nyskapninger», men også hva han bygde videre på både fra sine forgjengere som Harald Hårfagre, Håkon den Gode, Olav Tryggvasson, og av internasjonale impulser.

2030-arbeidet i gang

Stiklestad Nasjonale Kultursenter er nå inne i en fase hvor virksomheten i stor grad preges av arbeidet med nasjonaljubileet i 2030, et prosjekt har tittelen «Norge i tusen år».

– I dette arbeidet har vi fokus på mangfold, sier Øvergård Beistad.

– For Norges historie er utvilsomt veldig mye mer enn historien om Stiklestad og Olav Haraldsson/Olav den hellige. Oppmerksomheten som nasjonaljubileet fører med seg skaper et unikt mulighetsrom til å løfte frem nettopp den brede fortellingen, til å diskutere hva Norge har vært, er og bør være. For det er først når man setter søkelys på mangfoldet i fortiden vi virkelig kan gjennomføre den store samtalen om Norge.

– Og her passer Hafrsfjord inn?

– I dette er selvsagt historien om Hafrsfjord viktig og det er svært gledelig at det jobbes så aktiv med å løfte frem denne historien, sier fagsjef Heidi Anett Øvergård Beistad og sender følgende hilsen tilbake til professor Torgrim Titlestad i Stavanger:

– Vi ser frem til å samarbeide med både Hafrsfjord og et bredt spekter av andre miljø når historien om Norge skal løftes frem i 2030.