- Dette er SÅ kleint, sier Tom Roger Lersveen i inngangspartiet til familiens nybygde funkishus på Nordlijordet. Han ler høyt på tur inn gjennom en splitter ny og hvit entré. Like etter gjemmer han snuseska idet fotokameraet plukkes fram fra vesken sin. Undertegnede velger å understreke at hjemme hos-reportasjen verken har lusekofte eller champagneflaske til badekarbilder med i sekken. Se&hør-bildene vil dermed bli lagt på vent.

Spleisetrapp

Selv om en sparer seg for de verste flosklene i hjemme hos-reportasjen, er det vanskelig ikke å nevne det lyse, åpne rommet som åpenbarer seg ved inngangen til stua og kjøkkenet. Takhøyden er på nærmere fem meter, og stua går helt opp til glassgangen i 2. etasje, hvor det er plassert TV-stue, ett gjesterom og gang til takterrasse innrammet i glassgelender ned mot stua.

- Du kan tro vi slet med å montere lampa i taket. For å bytte pærer har flere i nabolaget spleiset på en kjempestor gardintrapp, sier Maria og ler.

Pendler uansett

Tom Roger Lersveen og Maria Buran fra Verdal skiftet jobb til hjemkommunen for å slippe pendling daglig til Levanger. Så fant de to pedagogiske lederne i en barnehage på Verdal drømmehuset i Levanger, på Nordlijordet midt imellom Frol og Bruborg. Dermed gikk pendelen plutselig motsatt vei.

- Det har vi fått hørt en del. Det var jo ikke helt planlagt slik, men vi trives godt med å kjøre et stykke om morgenen. Det er jo litt kos, sier Maria.

Den aktive familien fokuserer nå på å «bo inn» huset og kose seg mest mulig. Både oppholdsrommene og soverommene, samt TV-stua til barna i 2. etasje er innredet for hygge og avslapning. Blant annet kommer både kjøkken og vedovn fra JKE Design. Det kommer godt med i en tidvis hektisk hverdag, der Tom Roger Lersveen også er kjent som spilloppmaker i Pulverkaffeteateret.

Tilfeldig

Huskjøpet på Nordlijordet var egentlig ganske tilfeldig utvalgt for verdalsfamilien. De falt for det moderne uttrykket i funkisboligen, og nærheten til Levanger sentrum og andre funksjoner som skolen like ved på Frol. Samtidig endte de opp med en lang rekke av sine beste omgangsvenner i gangavstand fra huset.

- Og enkelte andre er i ferd med å flytte hit, etter å ha sett huset vårt, sier Tom Roger.

Eneboligen i Verdal solgte de i fjor vår, og de flyttet inn i funkisboligen på Frol i oktober i fjor.

- Vi solgte på et godt tidspunkt, og kjøpte på et godt tidspunkt. Vi har nok vært heldige, sier paret.

De har også vært heldige med leieboeren sin, som leier en liten leilighet i etasjen under garasjen og takterrassen.

Tilvenning

Tom Roger og Maria har så vidt rukket å bli komfortable i sin nye bolig i Skolevegen like mellom Frol og Bruborg. Sammen med sine to døtre, har familien rukket å begynne tilvenningen til det nye huset.

- Alt gikk veldig fort, sier de om huskjøpet. De hadde vært inne på tanken om et større hus en stund, og vurderte å bygge ut boligen de selv bygde for snart ti år siden på Verdal.

- Men det ville også blitt behov for å pusse opp deler av selve huset. Og da ble det like økonomisk å kjøpe noe annet, sier Tom Roger.

Med en bruksflate på 227 kvadratmeter i tre etasjer med to stuer, to bad, fire eller fem soverom og utleiedel på 40 kvadratmeter er det mer enn nok rom å boltre seg på. Nå har familien mer enn nok plass til å gjøre alt de ønsker.

- Men huset kan bli for stort for oss når ungene flytter ut. Da får vi se hva vi gjør, sier Maria.

- Da kjøper jeg det, sier eldstedatteren lurt.

Spesiell terrasse

Huset er bygd i funkisstil, og ligger i en rekke på seks boliger med mer eller mindre identiske eksteriør. Det betyr kvadratiske flater i mur, tre og glass, samt flate tak. De rene overflatene fortsetter også inne, med hvite gipsvegger, lyse tregulv og stor takhøyde. Interiøret spriter opp rommene med enkle, moderne gjenstander og noen få fargeklatter blant møblene. Alle rom er også bygd uten listverk og med krevende overflatebehandling de ikke turte å overlate til andre enn fagfolk.

- Og fransk veranda fra stuen. Den er fin, sier Lersveen.

På taket over garasjen er det bygd en 40 kvadratmeter stor takterrasse. Etter ferdigstillelsen av huset på senhøsten, har den stått ubrukt.

- Vi gleder oss masse til å kunne ta den i bruk til våren. Der har vi utsikt helt til Røstad, sier Maria og titter lengtende ut på den store, åpne terrassen dekket med et lite lag snø og frost i hjørnene.

Null stell

Huset var allerede påbegynt da paret valgte å kjøpe funkisboligen. Et annet par hadde reservert huset, men trakk seg underveis. Dermed var mye av planløsningen allerede fastlagt, men familien har fått satt sitt preg på boligen underveis. Blant annet valgte de en ekstra inngangsdør i kjelleretasjen, hvor det også er bad og vaskerom. Der gjenstår det noen smådetaljer før alt er ferdig, i likhet med planer om å bygge en liten platting ved inngangspartiene.

Et av de mest bevisste valgene familien tok i forbindelse med husvalget var hagen. Eller rettere sagt mangelen på det. Tomta er nemlig liten, og det er kun plass til en liten hageflekk foran inngangspartiet i kjelleretasjen.

- Vi gikk lei av plenklipping og hage. Nå vil vi ha minst mulig. Det gjelder også alt innendørsstell. Og utvendig valgte vi maling som varer i 10-15 år. Vi skal ikke røre en finger på vedlikehold før det, sier Tom Roger.

Livsinvestering

Paret legger ikke skjul på at husdrømmen er kostbar. Men de velger å investere i bolig for framtiden.

- Vi kjører to gamle biler, og det må vi sannsynligvis gjøre i mange år til. Vi investerer i hus, og ikke bil, sier Lersveen med et smil.