Uttalelsen kommer etter at Aftenposten samme dag hadde oppslag med en mor i Levanger, som må betale 52.000 kroner til Sykehuset Levanger etter å ha født ved sykehuset. Mens hennes mann og barn har norsk statsborgerskap, har hun fått avslag på søknaden om oppholdstillatelse. Dermed har hun ikke rett på fri helsehjelp.

Krever svar

Skjelstad reagerer kraftig på lovverket som krever betaling fra mødre i slike situasjoner. Han ber nå om svar fra helse- og omsorgsminister Bent Høie i forbindelse med saken. I sitt skriftlige brev til ministeren, skriver han:

– Mener statsråden at norsk praksis og regelverk er godt nok sett i forhold til FNs kritikk og mener statsråden at våre aller mest sårbare kvinner skal betale for sin egen fødsel ved norske sykehus, og hvilke konsekvenser mener statsråden denne praksisen kan føre til for fattige rettighetsløse gravide kvinner og deres kommende barn?

Må endre regelverket

Skjelstad poengterer i brevet også at flere organisasjoner mener at myndighetene å endre regelverket for å unngå slike situasjoner.

– Både Røde Kors og Legeforeningen mener Norge bør endre regelverket. De mener heller at vi bør gjøre som svenskene og slutte å sende sykehusregning til papirløse. Svend Mollekleiv påpeker at Norge flere ganger er kritisert av FN fordi mennesker i landet ikke får samme behandling når de er fysisk eller psykisk syke, og mener det er brudd på menneskerettighetene når det er ulike regler for helsehjelp.