Børge Lund (KrF) vil ikke utbetale erstatning til Torbjørn Skårstad selv om Skårstad har venner som roper høyt.

–Jeg synes ikke vi skal la oss styre av desibeldemokrati, sa Børge Lund i formannskapet onsdag da politikerne behandlet oppreisnings- og erstatningssøknaden fra Torbjørn Skårstad. Skårstad ble som 12-åring feilplassert på Røstad offentlige skole for evneveike i 1959. Han søker kommunen om erstatning på 250.000 kroner, samt ei unnskyldning. Ei støttegruppe har samlet underskrifter, og fått saken opp til politisk behandling i formannskap og kommunestyre gjennom ordningen med innbyggerinitiativ.

Generell unnskyldning

Formannskapet vedtok mot Karl Meinert Buchholdts stemme å avvise erstatningskravet fra Skårstad. Samtlige politikere stilte seg bak forslag om å gjenta en generell unnskyldning likelydende den som ble gitt etter et vedtak i samme organ i 2009: «Levanger kommune oppretter ikke en kommunal billighetserstatning. Vi beklager den urett mange tidligere barnehjemsbarn, skolehjemsbarn og fosterhjemsbarn ble utsatt for.»

Kai Lennert Johansen (A) talte for en personlig unnskyldning, men det var likevel den generelle varianten som ble reist som forslag og som fikk samstemmig tilslutning.

Vennene avgjør ikke

Børge Lund (KrF) sier gjerne unnskyld, men poengterte at han ikke bli fakturert for det. Det gjelder også i denne saken.

–Ære være den som har mektige, gode venner, men jeg synes likevel ikke det gir grunnlag for noen særbehandling. Vi har behandlet denne saken kollektivt før. Jeg synes alle skal behandles likt, samme hvilke venner du har, og hva du har blitt utsatt for, kommenterte han. Lund la til at kommunen gjerne kan gjenta unnskyldningen, men presiserte samtidig at en unnskyldning er noe som kommer innenfra.

Støttegruppa for Torbjørn Skårstad i møte om underskriftsaksjon. Trond Knudsen (t.v.), Knut Hjelmstad. Terje Carlsen (med ryggen til, caps).

–Unnskyldning for meg, det kommer fra hjertet. Det er hva du sier, og at du mener det. Jeg har ingen problemer med å beklage det som har skjedd i tidligere tid. Men jeg vil slippe å gå med pengeboka åpen hver gang jeg skal be om unnskyldning. For det er ikke pengene, men det jeg sier som skal telle, sa han. Lund vil heller ikke frita staten for sin del av ansvaret.

Skolen burde sagt fra

– Jeg synes det er veldig skummelt å ta opp denne enkeltsaken. Det har vi også sagt før, det er de som drev institusjonene som sitter med hovedansvaret. Hvis Røstad skole hadde oppdaget at dette var en opplagt feilplassering, så burde de ha sagt fra: Gutten her, bør gis en sjanse i den ordinære skolen.

Karl Meinert Buchholdt (V) var den eneste som i formannskapet ville innvilge Torbjørn Skårstad søknaden.

Kai Lennert Johansen (A) brukte sitt innlegg til å belyse de ulike sidene ved saken som er årsak til at han selv er i tvil. Johansen, som beskrev det omsøkte beløpet som en symbolsk sum, valgte likevel å støtte rådmannens forslag om å avvise pengekravet.

Bedre med penger?

–Jeg har vært i tvil, og tar da i betraktning sakens karakter og utvikling, og at den har kommet tilbake gang på gang, sa han, og mente uansett at Skårstad må få en unnskyldning for den urett han ble utsatt for. Johansen diskuterte også pengespørsmålet i sitt innlegg, og spurte: Blir det bedre om han får penger?

–Det primære er unnskyldningen. Beløpet er ingen kompensasjon for tapt inntekt eller den type ting, men et beløp som mer eller mindre synes å være grepet ut av lufta, kommenterte han, og berømmet samtidig det ærlige engasjementet fra folk som står rundt Skårstad.

Svein Erik Veie (A) var fullt på linje med Børge Lund, og ga uttrykk for at han ønsker en samfunnsutvikling der det er det kollektive som drar fellesskapet.

Levanger kommune har tidligere vedtatt ikke å innføre noen kommunal ordning for billighetserstatning.

Liker ikke amerikanisering

Heller ikke Alf Magnar Reberg (Sp) synes at kronebeløp nødvendigvis skal følge en unnskyldning, og formulerte seg slik:

–Jeg har ikke sansen for amerikaniseringen der det skal betales erstatning for hver gang en sier unnskyld. Faktum i denne saken er også at dette gjelder flere enn Skårstad. Alle som ble plassert på spesialskolen den gangen er etter dagens definisjoner feilplasseringer. Det er slik at verden forandrer seg. Det som var riktig for flere tiår siden, trenger ikke være riktig i dag. Slike ting kan dessverre skje, og da synes jeg det er riktig at vi beklager det, som vi gjorde i 2009. Selv om beløpet i denne sammenhengen er beskjedent, så vet vi – slik rådmannen er inne på – ikke konsekvensene. Vi vet ikke hvor mange flere det dreier seg om, bemerket Reberg.

Omfang kan ikke forutses

Rådmannen har vurdert nevnte forhold på denne måten: «En innvilgelse av oppreisning til Skårstad vil ut fra prinsippet om likebehandling måtte medføre at Levanger kommune oppretter en ordning der det er mulig for flere som mener seg berettiget å søke oppreisning. Denne ordningen kan ikke begrense seg til å gjelde bare elever ved tidligere Røstad skole fra nåværende Levanger kommune, men også andre tilfeller der det påstås å være begått en form for urett fra kommunens side, men der det ikke er rettslig grunnlag for innvilgelse av erstatning. Omfanget av dette er svært vanskelig å forutse, men bare på Røstad skole som åpnet i 1902, gikk det ifølge jubileumsberetningen fra 1978 flere tusen personer ved skolen. Svært mange av disse var også fra Levanger kommune. Potensielt vil dette kunne medføre mye administrativt arbeid og store ekstra kostnader for Levanger kommune. »

Ordfører Robert Svarva (A) ga som tidligere uttrykk for at han synes det som kommune er riktig å ha ei prinsipiell holdning.

Saken går nå videre til kommunestyret om en ukes tid (20. juni) hvor den får sin endelige avgjørelse.