Det startet egentlig allerede i 1972. Erik Dammann ga ut boka «Fremtiden i våre hender».

Den voldsomme interessen for boken medførte at organisasjonen med samme navn ble stiftet to år senere.

Til Oslo for inspirasjon

Men det skulle altså gå nesten 44 år før organisasjonen etablerte seg på våre trakter.

Det har en stund vært lokalavdeling i Trondheim, men nå ønsker Anke Lilleenget og Øystein Visth å etablere lokallag i Levanger.

Sist helg var duoen i Oslo for å søke kunnskap og inspirasjon sammen med likesinnede fra hele landet.

Der sto også foredrag og annet faglig påfyll på programmet.

Flere organisasjoner

Øystein kan fortelle at Framtiden i våre hender har 28.500 medlemmer i dag. Miljøkampen står sterkt, men det er kanskje litt synd at aktiviteten er spredt på mange ulike foreninger.

I Sverige er de aller fleste samlet i en miljøorganisasjon, mens her i Norge har vi flere, som blant annet Naturvernforbundet, Natur og ungdom og Bellona.

Framtiden i våre hender arbeider for et grønt forbruk og en rettferdig fordeling av verdens ressurser. Organisasjonen er kritisk til det stadig økende forbruket i rike land, som Norge, og mener at hensynet til natur og klima er viktigere enn vekst i forbruk og økonomi.

Kampsaker

I dag jobber organisasjonen innenfor tre hovedområder:

– Levelønn for dem som lager produktene du bruker i din hverdag: Klær, mat og mobiltelefoner produseres billig i fattige land. De som produserer disse varene får ofte dårlig betalt. Målet er at de skal få en lønn som går an å leve av.

– Redusert kjøttforbruk: Kjøttlandbruket står for mellom 14 og 15 prosent av verdens klimagassutslipp. Organisasjonen ønsker både av hensyn til miljø, folkehelse og dyrevelferd å redusere produksjon og forbruk av kjøtt.

– Fossilfrie investeringer: Selve livsnerven i kull, olje og gassindustrien er det stadige påfyllet av investeringer. Ønsket er at disse investeringene skal flyttes fra fossil til fornybar energi.

Klesbyttedag

Førstkommende mandag møtes Lilleenget og Visth og noen ytterligere ildsjeler til stiftelsesmøte.

De oppfordrer interesserte til å ta kontakt for å bli med å bidra i miljøarbeidet.

De har en egen Facebook-side hvor det er mulig å ta kontakt og melde sin interesse.

21. april har de allerede bestemt at de skal arrangere en klesbyttedag på Dampskipsbrygga.

- Vi ønsker å slå et slag for gjenbruk av klær. Vi er et forbrukersamfunn hvor vi kaster klær som er fullt ut brukbare. Dette ønsker vi å gjøre noe med, sier Visth.

Alle kan gjøre litt

Han forteller at det er ikke bare innen klær at forbrukersamfunnet er i ferd med å kvele oss.

- Selv om vi er bare fem millioner innbyggere, så er det viktig at vi starter med oss selv. Alle kan utgjøre en forskjell. Ja, selv vi i lille Levanger kan gi vårt bidrag i miljøkampen, sier Øystein Visth, samtidig som han ønsker velkommen som medlem av Fremtiden i våre hender.