– Vi starter opp igjen med spillkvelder hver tirsdag.Sjakkinteresserte på alle nivå er hjertelig velkomne. Ung eller gammel,nybegynnere og erfarne, informerer Arne Sveipe Knudsen.

Startet på 20-tallet

Det er ingen tvil om at Magnus Carlsens VM-bragd i India ersmittekilden til nordmenns sjakkfeber. Også i vår kommune, selv om Levangersjakklubb riktignok holdt det gående lenge før siste tids oppmerksomhet harbrakt spillet til nye høyder. Sjakklubben kan vise til partier allerede fra 20-tallet.I nyere tid ble den reetablert på 70-tallet, hvorpå den opplevde en oppsving iåra som fulgte, før det igjen dabbet noe av. Etter hvert gjorde skiftendelokaliteter og nomadetilværelse det også vanskeligere å drive klubben videre.

Denne gang blir det enklere. I lokaler i et møterom like vedkantina på Levanger bo- og aktivitetssenter, kan det fort være at grunnlagetfor nye stormestere legges.

Alltid en jevnbyrdig

– Jeg håper at både gamle medlemmer kommer tilbake. Så håper jegogså at det dukker opp noen nye spillere. Tidligere hadde vi gjerne ti unger iåtte til tolvårsalderen som var med og spilte. Det er bare moro om det stillernoen unge også denne gang. Kan du ikke sjakk fra før, lærer vi deg det, loverArne Sveipe Knudsen.

Her er ingen aldersgrenser, verken nedover eller oppover. Og detgår fint an å lære seg sjakk også i godt voksen alder. Du vil alltid finnejevnbyrdige å utfordre til et parti.

– Det fine er at klasseinndelingen skjer etter rating. Duspiller dermed mot folk som er på samme nivå som deg selv, forteller Knudsen,som selv er 65 år, og som har spilt siden han var barn.

Trening hjelper

– Sjakk er et flott spill du aldri blir lei av. Nettopp fordidet har så mye i seg. Det er rett og slett kunstnerisk utført, konkluderer han.Knudsen vil aller helst beskrive sjakk som idrett, i alle fall påkonkurransenivå. Og som i andre idretter, det hjelper bra å trene.

– Det blir som å gå på ski, du kan trene deg til å bli bedre,men det er de største talentene som blir verdensmestere, sier han.

Magnus Carlsen er utvilsomt et talent av de sjeldne. Men hantrener også, og sitter ikke bare ved sjakkbrettet, men holder det gående medsolid fysisk trening.

Størst av alle

I kjølvannet av sjakkfeberen i høst, har det kommet noen henvendelserog ikke minst spørsmål om Levanger sjakklubb ville starte opp igjen. Og nå tarinitiativtakere affære.

– Vi fant ut at det var greit å starte på nyåret. Under førstespillkveld vil vi ønske velkommen, prate om klubben og spille. Nestespillekveld gjennomfører vi et årsmøte, informerer Arne Knudsen. Under ennormal spillkveld blir det gjerne tid til to partier. Det kan også legges tilrette for teori og diskusjon rundt ymse oppstillinger. Klubben stiller med rådog hjelp til alle som trenger veiledning.

Om godeste Magnus Carlsens VM-bragd, er Arne Sveipe Knudsen ikkei tvil.

– Jeg synes det er den største prestasjonen noen idrettsutøver iNorge har gjort noen gang. At en nordmann blir verdensmester i sjakk er heltfantastisk.

Sjakk-OL i Tromsø

Selv fulgte han VM-sendingene fra ei solseng på Tenerife, med eibok og et nettbrett.

– Boka la jeg etter hvert til side. Sjakken ble langt merspennende, ler han.

I august får vi sannsynligvis en ny vitamininnsprøyting nårsjakk-OL arrangeres i Tromsø. Med sjakkeliten fra hele verden på plass, og heltsikkert også med fyldige reportasjer fra riksdekkende medier.

Levanger sjakklubbs første spillekveld for sesongen finner stedpå Levanger bo- og aktivitetssenter tirsdag 7. januar fra klokka 18.