–Det blir feil å bruke mobbing som underholdning, sier Egil Lutdal. Han har stort sett fulgt med alle de tidligere sesongene av realityprogrammet «Farmen», men årets sesong har ikke falt i smak. Han kjenner flere som har sluttet å sett på «Farmen» i løpet av sesongen.

– Det er på grunn av språkbruk, unnasluntring, lureri og småfanteri. TV er en viktig brikke i kampen mot mobbing, og derfor er det ikke greit, sier han. Derfor har han nå meldt inn TV2 til Pressens Faglige Utvalg.

Fokus på mobbing

– Det er voksne karer, en varaordfører. Det synes jeg blir for dumt, sier han. Han ser på «Farmen» som et familieprogram, og mener at blant annet språkbruken vil være med å påvirke barn og unge.

– Når de ser voksne folk mobbe hverandre på TV, er det lettere å akseptere og tro at det er greit å behandle andre på den måten, sier Lutdal. I skolesammenheng er det mye mobbing, og i følge han er slik språkbruk og behandling av andre på TV nedbrytende for den innsatsen lærerne gjør for å bedre skolehverdagen for alle som blir mobbet.

Dobbelmoral

– Det blir litt dobbelmoral av TV2, sier han, og tenker på programmet «Hvem bryr seg» som blir sendt på samme tvkanal.

– Der er det fokus på andre som mobber og hvordan vi reagerer på det, også sender de «Farmen» der det er verbal mobbing, forteller han. Lutdal ønsker ønsker å få fokus på rollen til massemedia og TV. Det er også årsaken til at han har sendt inn klagen.

– Jeg tok sjansen fordi mobbing er en viktig sak, og TV er en viktig brikke i kampen mot det, sier han.

Levanger-Avisa snakket med TV2 søndag kveld.

– Vi tar dette til etterretning og vi forholder oss til det når en eventuell klage måtte foreligge, sier presseansvarlig for «Farmen» i TV2, Alex Iversen.