I kommunestyremøtet sist onsdag presenterte samhandlingskoordinator Anne Grete Wold resultatene i Ungdata-undersøkelsen for lokalpolitikerne. Ungdata er en omfattende spørreundersøkelse, som omfavner mange områder. Den er gjennomført ved alle ungdomsskoler i Levanger våren 2017 og er et samarbeid mellom forskningsinstituttet NOVA og sju regionale kompetansesentre innen rusfeltet. 682 ungdommer i Levanger har der svart på spørsmål om trivsel i nærmiljøet og på skolen, helse, fritid, venner og familie, risikoadferd og rus.

– Vi ser at undersøkelsen gir et viktig kunnskapsgrunnlag for å legge til rette og justere den forebyggende innsatsen vi gjør i kommunen. Den brukes som et bakteppe når vi skal planlegge og evaluere innsatsen mot barn og ungdom, både i de kommunale tjenestene og i samhandling med frivillighet, næringsliv, politi og flere, sa Wold under møtet.

Over landsgjennomsnittet

Resultatene viser at de aller fleste ungdommene i Levanger har det bra.

De fleste opplever å ha et tillitsfullt og nært forhold til foreldrene sine, de trives på skolen og i nærmiljøet, er fornøyd med fritidstilbud som idrettsanlegg og kulturtilbud. 73 prosent av ungdommene deltar i en organisasjon, klubb, lag eller forening, noe som er et betydelig stort antall i forhold til mange andre kommuner. Ungdom i Levanger trener også mer enn andre, og hele 77 prosent oppgir at de trener minst 3–4 ganger i uka eller mer. Landssnittet er på 66 prosent.

Flest jenter

Med bakgrunn i undersøkelsen ser man også noen utfordringer, blant annet i at 15 prosent av ungdomsskoleelevene svarer at de har drukket seg beruset det siste året.

–Det er en bekymringsfull trend, da tallene går ned i resten av landet, mens de i Levanger og Nord-Trøndelag går litt opp, sa Wold.

Harry Gilberg (KrF) stilte spørsmål ved hva de som kommunestyrerepresentanter kunne gjøre for å være med og redusere alkoholforbruket.

–Dere kan jo følge med i timen på det som skjer fremover. Felles politiråd har gitt seg selv et oppdrag, hvor jeg sitter i arbeidsgruppa, for å se på dette med aldersgrenser, skjenketider, hva som er ulikt mellom kommunene og hva som kan gjøres sammen.

Så da handler det jo om hva slags stilling vi tar til det i Levanger, og det er det kommunestyret som avgjør, svarte kriminalitetsforebyggende rådgiver Anette Tiller Skjervø.

Søvnproblemer

En god del unge, flest jenter, oppgir også at de sliter med psykiske helseplager. Utviklingen er ikke spesiell for Levanger, men gjelder hele landet.

–Dette er bekymringsfulle tall. Vi kartla jo ikke dette før, men samfunnet har blitt mer komplekst og uoversiktlig, så det kan være at det er mer utfordrende å være ungdom i dag, sier Wold.

Andelen som oppgir at de er mye plaget av depressive symptomer øker med alderen og det er som sagt flest jenter som i størst grad oppgir at de har kjent på dette.

–Det er en økning i alle parameter knyttet til om ungdommene har følt at alt er et slit, hatt søvnproblemer, vært ulykkelig, følt håpløshet, bekymring, nervøsitet, det å plutselig bli redd og mer, sier hun.

Status i vennegjengen

Når det gjelder trender viser også undersøkelsen at det å være flink i idrett og på skolen gir mindre status i vennegjengen enn før.

–Det å ha et bra utseende og å være til å stole på er som før, mens det å drikke seg full, og å ha mange følgere og likes i sosiale medier gir større status, sier Wold.

Samhandlingskoordinatoren oppsummerte sitt foredrag med å fortelle at de fleste ungdommene i Levanger samlet sett har det bra.

–Samtidig er det noen bekymringer, blant annet ved at færre tror de får et lykkelig liv, at for mange sier de er plaget av depressive symptomer og det med alkohol er også en bekymring, sier hun.