«Nøff – nøff – nøff!»

Gryntene høres ut som den reneste kosepraten.

«Nøff – nøff – nøff», grynter de firbeinte på nytt og følger etter den unge bonden. De vet at han har noe godt i plastsekken i dag også. Brød, loff, bagetter, ja kanskje vanker det et søtt og godt skolebrød? Eller et amerikansk-inspirert smultring. Ikke akkurat dagsfersk bakst, men nam-nam-nam for den som for et par-tre måneder siden bare var en liten grisekno.

Fri i innhegning

Et langt liv er det ikke, men kvaliteten på den tiden de er på Hallan Søndre inneholder alt en gris kan tenke seg. Et fritt liv i en innhegning der de kan rote omkring i jorda, bryte opp stubber og rulle seg i søla om det blir for varmt. De kan også finne ly i et lunt hus fylt med tørr halm. Og daglig kommer altså Georg og ser til at alt er bra – og med godbiter fra lokale butikker.

Skal ta over gården

Georg Fredrik Østerås (21) er grisebonde for andre sommeren.

–Foreldrene mine driver med melkekyr, og jeg har vært med på driften siden jeg var liten gutt. Men gris har jeg aldri hatt noen erfaring med. Så fikk jeg lyst til å prøve det, sier Georg Fredrik som er agronomstudent. Han studerer i Hamar det han skal ta en bachelor i agronomi på Blæstad.

–Jeg startet i fjor med 12 griser, og det var mest for artig. Det gikk bra, og jeg fikk solgt alt kjøttet til privatpersoner som kjøpte halve og hele slakt. Jeg fikk lært mye, så jeg prøver igjen i år også.

Virksomheten med grisene er et eget foretak på gården med eget regnskap, innkjøp, markedsføring og salg.

–Jeg synes det er veldig lærerikt med stell og oppforing, og ikke minst det å drive en liten bedrift. Det kommer godt med når jeg skal ta over gården om noen år.

Tamme og smarte

Grisene lever altså cirka to og en halv måned i innhegningen. Her er skogen hogd ned, men restene av røtter gjør at grisene har noe å gjøre. De liker nemlig å rive opp røtter og være i aktivitet.

–De har et godt liv. De blir veldig tamme og trivelige når du går slik med dem hver dag, og det er ingen slåssing mellom dyrene. De er ganske smarte, og lærer med en gang at de skal holde seg unna strømbåndet i innhegning.

–Vi kan snakke om dyrevelferd?

–Ja, det er stort fokus på både dyrevelferd og mer etterspørsel etter lokal, kortreist mat. Jeg har ingenting negativt å si om større bruk i Norge, men jeg tror vi i framtida vil se flere som prøver seg med små besetninger av gris. Kanskje vi også får se noen som fôrer opp en gris til seg selv. Det er iallfall en del som har startet opp med frilandsgris i Norge, både på Hedmark og Østfold, sier Østgård.

At grisene er aktive i det fri gjør at de krever en større mengde fôr, og det er kraftfôr som brukes. Bakst, frukt og grønnsaker som ellers ville blitt kastet fra lokale butikker er altså et tillegg. Summen blir iallfall bra, og Østerås fremhever at frilandsgrisene får et mørt kjøtt med fettmarmorering som gir god smak.

Brune griser

Grisene på Hallan Søndre er en blanding av norsk landsvin og Yorkshire (mor-rasen) og den brune Duroc som oppstod i USA omkring 1830. Duroc har blitt svært populær som avlsgris over store deler av verden, også i norsk slaktegrisproduksjon. Grisene som altså er moderne norsk slaktegris så dagens lys hos naboen der Østerås kjøpte dem.

Siste reis

«Nøff -nøff – nøff». Et par av grisene blander seg inn i praten, mens noen vralter mot vannspringen. Et par har allerede inntatt en tidlig siesta og ligger langflate og bøffer seg i søvn.

Enn så lenge lever de sitt ubekymrede liv. Men allerede om et par uker er det over. Siste reis blir til Nortura i Steinkjer, der slaktingen skjer. Partering og pakking utføres av Vilteksperten i Stod. Hver gris ender opp med slakt på rundt 80 – 100 kilo. Kundene tilbys kjøtt, både grovt og til luksuspartert. I vakumpakker havner alt fra indrefilet til koteletter uten svor. Ja, hvis noen ønsker kløvde labber er det råd for det også.

–Selger du fra gården?

–Mesteparten kjører jeg selv ut og leverer på døra til kundene. Jeg markedsførere meg gjennom Finn, på Facebook og i lokalavisa.

–Du kunne invitert politikere til å holde valgkamp her?

–Ja, her er iallfall ordentlig kvalitet på flesket.