Både i fjor og i år har flere kommuner rundt om i Norge satt inn forbud mot ballongene som er spesielt populære under martnaer og 17. mai-feiring. Denne uken gikk fylkesordfører Tore O. Sandvik ut i media og oppfordret alle til å innføre et forbud.

- Ballongene fører til plastforurensing. Kommunene kan med et forbud være et forbilde mot unødvendig plastbruk. Men det viktigste er at det er mangel på helium. Det er et grunnstoff det er for lite av, og som trengs til medisinsk bruk. Det er meningsløst og unødvendig å bruke det i ballonger, sa fylkesordføreren til Adresseavisen.

Kan være på plass i løpet av året

I Levanger vedtok kommunestyret i fjor et forslag fra Olaug Aasan (MDG). Hennes opprinnelige forslag gikk ut på å forby alt salg i hele kommunen, men hun endret ordlyden etter anbefaling fra ordføreren. Rådmannen ble heller bedt om å starte arbeidet med å endre de nødvendige politivedtektene for å forby salg av heliumballonger.

- Det arbeidet pågår nå, så det blir ikke klart til årets 17. mai-feiring. Vi skal vedta nye politivedtekter i løpet av året, så er eventuelt forbud mot salg av heliumballonger vil bli klart da. Det var stemning for det i kommunestyret i alle fall, sier ordfører Robert Svarva til Innherred.

Ordfører Bjørn Iversen forteller at det ikke har kommet noen oppspill på akkurat heliumballonger i Verdal.

- Vi har ikke hatt et fokus spesielt på det, men plastproblemet opptar oss, sier Iversen til Innherred.

- Er nok få som trenger heliumballong

Iversen har sittet i styret til Innherred renovasjon i flere år.

- I dag er det fortsatt ikke alle plasser hvor papir og plast blir samlet inn hver for seg, men der har Innherred renovasjon ligget i forkant lenge. Jeg føler stor ro rundt det, men det vil ikke si at det ikke er plast på ville veier. Jeg ser selv når vi leverer vår sekk med plastavfall hver måned, hvor mye det er i en vanlig husstand. Så det er all grunn til å ha oppmerksomhet på det. Heliumballonger er et typisk overskuddsprodukt som du klarer deg uten. Jeg kan godt være med på å avskaffe det. Men vi har ikke hatt noen oppspill på det enda, sier han.

Ordføreren går ut fra at dersom det kommer søkelys på dette, kan det hende heliumballonger er borte om et år eller to.

- Det handler om bevisstgjøring. Det er nok få som trenger en heliumsballong, sier han.