Avdelingsoverlege Carl Platou har sendt en bekymringsmelding til foretaksledelsen og styrelederen i Helse Nord-Trøndelag.

Der uttrykker han på vegne av overlegene ved medisinsk avdeling ved Sykehuset Levanger stor bekymring over situasjonen.

CT-maskina ved sykehuset har vært ute av drift siden 20. juni.

Både Levanger og Namsos

I realiteten betyr det at sykehuset ikke har hatt en fullverdig akuttsituasjon fra samme tid.

Med bortfall av CT også ved sykehuset i Namsos siste døgn, så betyr det at det nordlige Trøndelag har mangelfullt akuttilbud til hele sin befolkning.

Utover bortfall av akuttfunksjonen har manglende CT-kapasitet også konsekvenser for utredning av inneliggende pasienter(manglende avklaring, økt liggetid), forsinkelse av kreftpakkeforløp og poliklinisk tilbud, skriver Platou i eposten til ledelsen.

Avdelingsoverlege Carl Platou har på vegne av overlegene ved medisinsk avdeling i Levanger sendt en bekymringsmelding til ledelsen over manglende CT-funksjon. Foto: Roger M. Svendsen.

Avdelingsoverlegen skriver og så denne sårbarheten har vært kjent i lang tid. Det har vært varslet om dette i form av høringsuttalelse i forbindelse med Strategi 2035, så forholdet burde vært kjent for ledelsen helsforetaket i lang tid.

Uholdbart

Avslutningsvis skriver Platou:

- Denne situasjonen er uholdbar og det forventes at Foretaksledelsen tar grep for snarlig å korrigere aktuelle situasjon og prioritering av ressursbruken i HNT. Situasjonen oppleves som manglende faglig forståelse i ledelsen. Situasjonen har vært varslet i lang tid, vurdering av sårbarheten er foreslått uten at den er effektuert og svikten i helsetilbudet blir uvegerlig et faktum. Denne «la det skure og gå»-holdningen kan ikke fortsette.  Manglende korrigering vil være uttrykk for manglende forsvarlighet i vårt tjenestetilbud.

Overlege Knut Holmen velger å kalle dette for en tilnærmet unntakstilstand, og har ikke opplevd noe lignende på sine 30 år som ansatt i helsforetaket.

Overlege Knut Holmen velger å kalle situasjonen som har oppstått nærmest som en unntakstilstand, og har ikke opplevd noe lignende på sine 30 år som ansatt. Foto: Roger M. Svendsen.

-Eg tippar at det må vera ein stad mellom 100 og 200 avtaletimar som på denne måten er kansellert, for det mest kreftpasientar og pasientar som utredes for mogleg kreft. I tillegg må vi klinikarar ta beslutningar i mange situasjonar utan adekvat utredning, med fare for å gjera feil eller gjera ting i feil rekkefølge, sier Holmen, før han legger til:

- Nå blir det mange pasienter som går inn i sommeren med en uvisshet rundt sin diagnose. Vi som leger kan ikke gi noen dato for når de kan få ny time hos oss. Jeg krysser også fingrene for at vi ikke får noen sykemeldinger internt på toppen av ferietiden vi nå er inne i.

Innherred var i kontakt med kommunikasjonsdirektør Svein H. Karlsen onsdag kveld.

Da han hørte hva saken gjaldt opplyste han senere at det ville komme en pressemelding fra medisinsk fagsjef Paul Georg Skogen.

Medisinsk fagsjef Paul Georg Skogen.

Bekrefter driftstans

Denne gjengis i sin helhet:

- Sykehuset Levanger og Sykehuset Namsos har pr. nå en svært begrenset kapasitet på våre røntgenavdelinger da begge våre hoved CT- maskiner har driftsstans. Beredskap og pasienters trygghet ivaretas sammen med St. Olavs hospital som har normal drift og god kapasitet til å håndtere akuttsituasjoner.

Rett før helgen fikk vi driftsstans på vår CT-maskin ved Sykehuset Levanger. Nødvendige deler er bestilt ekspress fra USA, og vi er i nær dialog med leverandøren. Mens vi venter på reparasjon er St. Olavs hospital satt i beredskap for å avlaste sykehuset i akutte tilfeller, sier medisinsk fagsjef Paul Georg Skogen.

Situasjonen ble ytterligere forverret for Helse Nord-Trøndelag i går tirsdag. Også CT-maskinen ved Sykehuset Namsos fikk driftsstans og vi venter også her på deler og reparasjon, opplyser Skogen.

Helse Nord-Trøndelag har rutinemessig varslet eier (Helse Midt-Norge), vaktleger, traumeteam og nabo St. Olavs hospital. Ledelse ved St. Olavs hospital opplyser at de er gjort godt kjent med situasjonen, og vil bistå der våre sykehus trenger tilleggsundersøkelser som vi pr tiden ikke får gjort. St. Olavs hospital har god kapasitet til å kunne ivareta innbyggerne i Helse Nord-Trøndelags opptaksområde på en forsvarlig og god måte i forbindelse med den aktuelle driftsstansen.

AMK (Akuttmedisinsk alarmsentral – 113) er satt i beredskap og bistår de vakthavende legene som hele tiden vil måtte vurdere alle situasjoner som oppstår fortløpende, og avklare om pasienter skal sendes direkte til Trondheim eller ikke for å sikre at akuttsituasjoner håndteres på en trygg og god måte, forteller medisinsk fagsjef Paul Georg Skogen.

Helse Nord-Trøndelag har delvis bakcup gjennom en såkalt SPECT- CT- maskin ved Sykehuset Levanger, men maskinen har begrensninger knyttet til noen traumer og sykdomsbilder. Situasjonen er derfor krevende for begge sykehus, og direktør Torbjørn Aas har i dag onsdag drøftet situasjonen med det regionale helseforetaket (Helse Midt-Norge).

Vi i Helse Nord-Trøndelag har de siste årene hatt begrensete midler til investering, men med bakgrunn i den akutte situasjonen med to relativt nye CT-er ute av normal drift samtidig, vil vi umiddelbart starte arbeidet med å få på plass ønsket backup gjennom nyinvesteringer og dublering av maskinpark. Våre pasienter og våre samarbeidspartnere i kommunene skal være trygg på at de får den helsehjelp de trenger, men situasjonen er krevende og noen må dessverre vente lenger eller transporteres lengre enn ønskelig for å få gjennomført CT-undersøkelse, sier Skogen.

Situasjonen følges nøye ved begge sykehus.

- Vi arbeider på spreng for å bedre situasjonen. I samarbeid med St. Olavs ivaretas beredskap og folks trygghet på en forsvarlig og god måte, understreker medisinsk fagsjef Paul Georg Skogen.