I 2014 ga forfatter, historiker og journalist Oda Faremo Lindholm ut boka «Bullshitfilteret», som blant annet handler om sosiale medier, usunne kroppsidealer og perfeksjonsjag.

–Det er et forsøk på å gi ungdom et kritisk blikk eller «bullshitfilter» på hele populærkulturen og den mediehverdagen de vokser opp i. Særlig via internett og smarttelefoner tar de inn så vanvittig mye informasjon hver dag i forhold til det som har vært tilfelle for barn og unge før. Jeg tror at man i en usikker ungdomsfase, der man er ganske identitetssøkende og åpen for at folk skal fortelle deg «sannheten» om hvordan du burde være, er veldig sårbar, sier Lindholm til Innherred.

- Ikke tilfeldig

Torsdag var hun på besøk hos Panzer i Verdal for å snakke om dette med ungdommene. Det er tredje gang at Panzer samarbeider med Verdal bibliotek om et slikt forfatterarrangement, som biblioteksjef Bodil Brattbakk Breivikås sier det bare kommer til å bli flere av i framtiden.

(F.v.) Daglig leder ved Panzer, Peer Taraldsen, forfatter Oda Faremo Lindholm og biblioteksjef i Verdal, Bodil Brattbakk Breivikås.

–Jeg tror vi trekker flere folk ved å ha arrangementet her enn på biblioteket, da det er en kjensgjerning at ungdom ikke er de som bruker biblioteket mest, sier hun.

Det Lindholm kaller «bullshitfilter» handler om å hjelpe folk til å gjennomskue løgnene forbrukersamfunnet ifølge henne trekker ned over øynene våre.

–Jeg vil at ungdom i større grad skal vite hvorfor enkelte reklamer ser ut som de gjør. Hvis man ser på en del av de store Instagram-profilene og sitter igjen med en følelse av at man er stygg og kjedelig, så er ikke det tilfeldig. Det er ofte det som er poenget med Instagram-kontoen, å få følgerne til å føle seg utilstrekkelige, slik at de er mer plausible til å kjøpe produktene det annonseres for. Det tror jeg det er viktig å fortelle ungdom om, sier hun.

Det Lindholm kaller «bullshitfilter» handler om å hjelpe folk til å gjennomskue løgnene forbrukersamfunnet ifølge henne trekker ned over øynene våre.

Under foredraget viste Lindholm frem flere bilder av retusjerte reklamer og såkalte «rosabloggere», og snakket om den enorme påvirkningskraften dette kan ha på ungdom.

–Det er mange som tror at sånne kropper og sånn hud er normalt. At det er helt normalt å være drittynn og kjempemuskuløs og å ha helt glatt og glinsende hud. Det er jo selvfølgelig ikke tilfellet, og det som er problemet er at mange begynner å gjøre ekstreme ting for å tilpasse seg disse idealene, sa Lindholm under foredraget.

(F.v.) Helle Sivertsen, Mathias Hårstad, Eva Therese Pettersen og Joakim Holberg er blant de som jobber eller bidrar på Panzer.

Joakim Holberg (21) var blant de som fikk med seg framlegget til Lindholm.

- Det var et veldig informativt foredrag. Det er viktig at ungdom får med seg alt som ligger bak det man ser i media og sosiale medier. Det er mange tanker som vekkes, som man ikke er klar over selv. Da jeg var yngre ble jeg veldig påvirket av det jeg så i media, men nå har jeg adoptert meningen om at jeg er bra som jeg er. Boka hennes er en fin å lese for unge som skal finne seg selv, sier han.

Uoppnåelige idealer

Forfatteren mener det er viktig å snakke med ungdom om hvilke idealer vi omgis med, både knyttet til kjønn, kropp, utseende og livsstil, og fortelle dem hvorfor de føles så uoppnåelige.

–For det er de jo, og det er viktig å snakke om hva det gjør med hele virkelighetsoppfatningen vår. Den blir jo veldig skeiv på et vis, sier hun.

Det er ikke første gang forfatteren besøker Verdal, hun har tidligere vært her på turne med Den kulturelle skolesekken.

–Det er veldig hyggelig å være her igjen, og det er trivelig å reise rundt og møte ungdom over hele landet, sier hun.

Hvordan er responsen blant ungdommene?

–Veldig ofte når jeg er på skolebesøk snakker jeg med elevene i etterkant og de sier de opplever temaet som relevant og at de synes det er fint å få mer informasjon om det. Og de synes det er bra at en voksen person tar det på alvor, sier Lindholm.