Like ved klokken 0730 mandag morgen kjørte Kenneth Waldemar Rehtmar inn i Kirkegata på vei til jobb på Sykehuset Levanger. Han oppdaget raskt at noe ikke var som det skulle med trehusene.

– Jeg så flammer og røyk stå ut av vinduene i øverste etasje opp mot taket. Jeg bestemte meg for å parkere på andre siden av gata for å stoppe og hjelpe, forteller Rehtmar.

Han legger til at det første minuttet gikk med på å rope og prøve å skaffe mer hjelp. Han fikk kontakt med en politibetjent og de gikk sammen for å få folk ut av den brennende bygningen.

Det var i nr. 53 at de første flammene begynte å vise seg. Etter kort tid hadde brannen spredt seg inn i nr. 55.

Tok seg helt inn til brannen

Rehtmar omtaler situasjonen som meget uhyggelig.

– Det tok kort tid før jeg løp inn i bygningen og opp i andre etasje for å få ut folk. Jeg tok meg helt inn til døra inn til rommet hvor brannen trolig har startet, men da turte jeg ikke å gå lenger på grunn av røyken. Noe motvillig fikk jeg jaget ut tre personer, forteller Rehtmar.

Ifølge han tok politibetjenten for seg den nedre etasjen og fikk evakuert noen samtidig som Rehtmar kjempet mot røyken som spredde seg i andre etasje.

Ved klokken 0805 kom det beskjed fra politiet om at det var full overtenning i overetasjen og at store mengder røyk og flammer sto ut av vinduene.

Dette understreker at Rehtmar kom til unnsetning mildt sagt i grevens tid.

–Det var ikke tvil om at min oppgave måtte dreie seg om å få ut folk. Jeg stusser veldig over at jeg var den eneste i bilkøen gjennom Kirkegata som la merke til brannen og tok ansvar med å redde ut folk, sier Rehtmar alvorlig.

Fryktet flammespredning

Etter hvert kom brannvesenet til stedet og gikk gjennom bygningen med røykdykkere for å bekrefte at alle folk var ute. Samtidig fortsatte brannen å spre seg.

Det kom samtidig anmodning om å holde dører og vinduer stengt for alle beboere i og i rundt Kirkegata på grunn av mye røyk.

En time etter meldingen om overtenning kom det beskjed om at det ikke skulle være fare for ytterligere spredning til nr. 51 og 57. Likevel var brannen et komplisert stykke slukningsarbeid for brannvesenets styrker. Dette skulle vise seg å være på grunn av mye etterisolering i de to gamle trehusene.

Det at brannvesenet kom raskt på plass var ifølge førstemann på stedet, Rehtmar høyst nødvendig og svært viktig.

Kaotiske tilstander

– Vi (Rehtmar og politibetjenten) måtte rett og slett bare gi opp å gå inn i bygningen på nytt. Vi turte rett og slett ikke å være der. Det begynte å falle vinduer og glasskår og varmen slo kraftig mot oss. Jeg prioriterte heller å flytte bilen min unna området slik at den ikke skulle være til hinder, forteller han.

Han legger til at de første minuttene som dreide seg om å få folk ut, var lettere kaotisk. Folk hadde løpt ut både gjennom hoveddøra og bakdøra ut i bakgården.

De neste timene gikk det med et høyt antall liter skum og vann for å teppelegge flammene i håp om å redde bygningene og hindre spredningen. Da hadde de til sammen 25 beboerne blitt evakuert og tatt hånd om på Backlund.

Klokken 1140 kunne beboerne i nr. 57 og 51 flytte hjem igjen. Samtidig rundet brannvesenet av slukningsarbeidet med etterslukking.

De første minuttene med snartenkthet hvor Kenneth Waldemar Rehtmar og en politibetjent sørget for å få folk ut av bygningen og få lokalisert brannen kan ha vist seg å ha blitt svært avgjørende både for liv, helse og slukningsarbeidet.

Årsak foreløpig ukjent

Innsatsleder for brannvesenet Morten Hustad sier at det er for tidlig å si noe om årsaken til branntilløpet, men bekrefter at brannen startet i andre etasje i nr. 53.

Selv om stedet enda ikke er undersøkt detaljert har brannvesenet fått en viss oversikt over skadeomfanget som følge av brannen.

– Vi kan allerede nå si at andreetasjen i begge husene er utbrent og dermed ubeboelig. Vi har ikke full oversikt over skadeomfanget i første etasje enda, men regner med at også den er rammet av større og mindre skader, blant annet antyder vi vannlekkasjer, forteller Hustad.

Det var kraftig ild og stor røykutvikling da bygården i Kirkegata sto i brann mandag morgen. Foto: Jørgen Hjelmsøy/Ufo2