Avklaringen om hvem som blir ny eier av de sju fabrikkene til Norske Skog har latt vente på seg, men nå er det klart at Oceanwood kjøper opp papirfabrikkene. Før påske meldte flere medier at Oceanwood, som tidligere samarbeidet med Kjell Inge Røkke og Aker, hadde vunnet budrunden. Selgerne av fabrikken kunne imidlertid ikke bekrefte det.

Fredag morgen la Norske Skog selv ut en pressemelding på sine hjemmesider om at Oceanwood har kjøpt ut de andre aksjeeierne for en nettosum av 235 millioner euro, eller om lag 2,3 milliarder kroner.

–Dette er en av de viktige milepælene i Norske Skog i de seneste årene. Det konkluderer to års anstrengelser med å finne konsernets kapitalstruktur, sier styreformann Sven Ombudstvedt til Dagens Næringsliv om prosessen.

Avventer godkjenning

Transaksjonen er betinget av at Oceanwood får konkurranserettslige- og andre regulatoriske godkjennelser i berørte land, inkludert Australia og New Zealand. Denne prosessen antas å ta mellom fire og seks måneder.

Styret i Norske Skog ga i desember i fjor opp forsøket på å redde konsernet og begjærte konkursbehandling i skifteretten. Selskapet hadde da en gjeld på drøyt 9,2 milliarder kroner og bokførte verdier på nær 2,9 milliarder kroner. I ettertid meldte flere interessenter seg, men det var til slutt Oceanwood som trakk det lengste strået.

–De kjenner oss godt og kjenner tankene våre for framtiden, sier hovedtillitsvalgt ved Norske Skog Skogn, Svein Erik Veie. Han håper på etterlengtet nysatsing på Skogn som følge av oppkjøpet.

Fornøyd tillitsvalgt

Han støtter konsernsjef Lars Sperre i uttalelsene i riksmediene fredag om at det er en god dag for Norske Skog.

–Jeg gleder meg til å treffe de nye eierne og høre hvilke fremtidsvisjoner de har. Jeg håper også å få gitt innspill på hva vi ønsker for framtiden, sier Veie til Innherred fredag, like før Veie gikk i et allmøte med de ansatte på Fiborgtangen.

Han legger ikke skjul på at det var et håp om å få inn en industriell og norsk eier av fabrikkene, men mener at de nye eierne åpner for gode løsninger.

–Det ble ikke en industriell, norsk eier, men samtidig kjenner Oceanwood oss godt. De har vært med på eiersiden i tre år og har investert midler i selskapet. De kjenner også tankene som dagens ledelse har, og nå handler det om å bygge opp under det vi har og investere i kapasitet, sier Veie.

Tror på nyinvesteringer

Veie sier at han nå også har håp om at overskudd kan brukes til videreutvikling og nyinvesteringer i papirkonsernet i stedet for gjeld. På Skogn utelukker han ikke at fabrikken kan produsere flere nye produkter.

–Det er et mål i konsernet om at 25 prosent av omsetningen skal komme fra andre produkter enn papir. Enkelte er i gang, mens vi på Skogn i all hovedsak kun produserer papir. Nå som gjelden går kraftig ned som en del av oppkjøpet, vil det være mulig å se mot nyutvikling av selskapet også, sier Veie.

Konsernsjef Lars P. S. Sperre i Norske Skog sa fredag også til Dagens Næringsliv at oppkjøpet gir konsernet og dets ansatte en unik mulighet til å videreutvikle kjernevirksomheten og investere i nye vekstprosjekter.

Svarva håper på økt fart

Også ordfører Robert Svarva er positiv til oppkjøpet, som han tror skaper trygghet og satsing på Skogn.

–Når Norske Skog nå får ny eier fjerner det en vesentlig usikkerhet rundt selskapet. Det gir grobunn for økt satsing på Fiborgtangen, sier ordføreren og vektlegger Fiborgtangen som stor arbeidsplass. Sør for fabrikken ligger et stort industriområde på 300 dekar. Flere større industriprosjekter har blitt lagt til side på grunn av usikkerheten rundt konsernets økonomi.

–Nå håper vi at disse prosjektene kan tas fram igjen og vurderes på nytt. Norske Skogs strategi om å dreie aktiviteten fra papirproduksjon over til andre fornybarprodukter er viktig for videre utvikling av det store industriområdet. Kommunen vil legge til rette for det. Fiborgtangen vil være meget sentralt når ny E6 kommer fordi et av de få kryssene på E6 er lagt like ved industriområdet, sier Svarva.

958 17 640

tor.johnny.friberg@innherred.no