Ole Håkon Kvelstad Hallem har skrevet et leserbrev om studentprisene under Olsokdagene på Stiklestad, hvor han argumenterer for at studenter burde fått 50 prosent rabatt:

Et av sommerens store høydepunkt i Verdal er Olsokdagene på Stiklestad. En sommerstemning uten like, og med en ansamling av kulturelle og akademiske personligheter du sjelden ser maken til i regionen resten av året. Hvert år er det med en stor forventning (og som "ækt Værdaling; en anelse stolthet) jeg åpner olsokprogrammet og leser meg gjennom de mange og spennende arrangementene som venter. Nå skal den nokså slappe kulturmuskelen virkelig få en etterlengtet treningsøkt etter en travel vår med eksamensmas og stress, tenker jeg. Nå er det bare å finne ut hva herligheten koster. Jeg leter meg frem til  ordinær pris og tenker: Jaja, en dag, når jeg har fast og forutsigbar økonomi, skal jeg gladelig betale full pris. Jeg har jo full forståelse for at det koster å dra et arrangement av et slikt kaliber i trygg økonomisk havn. Jeg flytter blikket litt til høyre for å finne redningen: Studentprisen! Det tallet som møter meg er ikke mye å snakke om. På alle arrangementer er det konsekvent så lite å hente sammenlignet med ordinær pris at man like gjerne kunne latt være å ha en studentpris. Det hele blir nesten litt komisk. Ordinær pris på "Spelet" er 445 kroner, studentprisen er 410 kroner. Det blir mindre enn 10% rabatt. Takk, Stekksta! Denne gjol' mån, sjø!

Når jeg snakker med ungdommer og studenter er ofte prisen hovedargumentet for at de ikke drar på Stiklestad i år. Statistisk sentralbyrå begynte i 1975 å måle studiestøtten opp mot grunnbeløpet i folketrygden, og gjennom den perioden på 38 år har norske studenter aldri vært fattigere enn i dag, prisstigning og lønnsnivå tatt i betrakning. Det er ikke så rart at mange sliter med å finne penger til en dyr olsokbillett under disse forholdene.

Studentbilletten bør være minst 50% av ordinær pris. Det er flere argumenter for dette, men det viktigste er: Stiklestad trenger sårt en yngre besøksmasse! Når man ser seg rundt på Stiklestadområdet er det "50 shades of gray" på alle bauger og kanter. Da er det hårfarge jeg snakker om, uten sammenligning forøvrig. En del småbarnsfamilier er det, men ungdommer/studenter glimrer nesten totalt med sitt fravær, bortsett fra de som deltar direkte på ulike arrangement. Jeg var så heldig å overvære forestillingen "Styggtrivele!" i fjor. Maken til mønstring av lokale kulturkrefter har trolig ikke blitt gjort tidligere i Verdal. Kjempeforestilling! Men der sitter altså jeg og en kompis og drar ned gjennomsnittsalderen betydelig og tenker: Det er virkelig synd at ikke flere yngre får sett dette. Et eksempel til etterfølgelse er de store kulturinstitusjonene i Trondheim, som ofte har studentbilletter som er over 50% redusert i forhold til ordinær pris. Verdt å nevne er Trondheim Symfoniorkester, Olavshallen, Trøndelag Teater og Dokkhuset.

Hvilken strategi har SNK fram mot det store året 2030? Hvem skal komme og se på da, når den generasjonen som trasker på Stiklestad nå, er i ferd med å forsvinne? Jeg håper det er flere analytiske hoder på Stiklestad som ser med bekymring på situasjonen og jobber med langsiktige løsninger. Jeg tror ærlig talt ikke Stiklestad taper noen ting på å skru studenprisene kraftig ned til neste år. Få med dere media og lag en stor sak ut av de billige studentprisene, så skal dere se at flere stikker innom. Det kan da ikke skade så mye å prøve? Takk for noen fine olsokdager på Stiklestad i fjor! Jeg gleder meg til sommeren!

Ole HåkonKvelstad Hallem