I flere år har beboerne i Forbregd-Lein etterlyst gatelys langs fylkesveg 166 og gang- og sykkelvegen mellom Volhaugvegen ved jordsenteret i Forbregd og Leksdalsvegen på motsatt side av den to kilometer lange strekningen.

Nå har fylkeskommunen bevilget de nødvendige midlene til utbyggingen, som står like på trappene. Mandag formiddag møttes Statens vegvesen og hovedentreprenøren, Vuku Naturstein AS, for å befare strekningen før byggestart. Nå gjenstår bare noen mindre formaliteter og godkjenninger før utbyggingen av lyspunkter langs det grønne feltet mellom hovedvegen og gang- og sykkelvegen kan begynne.

–Vi jobber nå med de siste papirene som skal sendes inn for godkjenning. Målet er å starte byggingen i neste uke, og det tror vi at vi skal få til som planlagt, sier Arild Kvernmo Pedersen i Vuku Naturstein.

Ferdig til høsten

Arbeidet vil nå pågå fram til cirka midten av oktober. Vuku Naturstein har også med seg Elman som underentreprenør på oppdraget, som vil pågå i cirka 3,5 måned.

–Vi skal montere 43 lyspunkter langs strekningen på to kilometer. Vi legger opp arbeidet slik at gang- og sykkelvegen ikke blir berørt, for å holde myke trafikanter utenfor selve hovedveien. Det blir dermed stengt vei i én kjøreretning med dirigering av trafikken i arbeidstiden. Resten av døgnet holdes vegen åpen som vanlig, sier en byggeklar Kvernmo Pedersen.

Tar hensyn

Han legger til at entreprenøren tar spesielt hensyn under Olsok-perioden på Stiklestad Nasjonale Kultursenter. Da vil de ikke jobbe på kveldstid under spelforestillingene, for ikke å forstyrre hestetransporten langs vegen den uken forestillingene går for fullt.

–Vi har en god dialog med ridesenteret, og prøver å ta hensyn til andre. Det håper vi også at bilister langs strekningen gjør for vår del, slik at det tas hensyn til arbeidet vi gjør under byggeperioden, sier Kvernmo Pedersen.

Han legger til at det er en real gladsak som nå står på trappene, da lyssettingen vil være ferdigstilt før vintermørket slår inn for fullt.

–Det har vært et stort lokalt engasjement for å få lys langs denne veien over lang tid. Da er det godt at det nå blir realisert. Ikke minst fordi det øker trafikksikkerheten både for bilister og myke trafikanter i Forbregd-Lein, sier han.

Har tatt lang tid

Utbyggingen har en anslått byggekostnad på 1,6 millioner kroner før moms. Ansvaret for å drifte gang- og sykkelvegen langs vegstrekningen ble for øvrig overført til Nord-Trøndelag fylkeskommune i 2013. Siden har det blitt jobbet for å finansiere en gatelysutbygging, men løsningen har tatt tid.

Velforeningen i området har i mange år ønsket seg gatelys langs veien, og Verdal kommune fikk i 2009 tilsagn om penger fra fylket som skulle dekke halvparten av kostnadene. Men av ulike årsaker ble pengene aldri hentet ut før tilsagnet ble trukket tilbake før ansvarsoverføringen til fylkeskommunen i 2013.