Sentrale forskere fra Vitenskapskomiteen for mat og miljø har kartlagt villsvinbestanden i Norge, og sett på fremtidsutsiktene for den svartelistede arten. Om 15 år kan bestanden i Norge ha vokst fra 1000 til 40.000 villsvin.

Ønsker fritak fra loven

På bakgrunn av dette har Markhusan AS på Ekne, ved Jo Sigve Østerås sendt inn en søknad om dispensasjon fra «Forskrift om hold av vilt i fangenskap og om oppdrett av vilt i innhegnet område» for å kunne opprette og drive en treningshegn for jakthunder på villsvin.

– Det hele begynte med min interesse for jakt på villsvin generelt. I Norge er det per dags dato ingen godkjente hegn for slik trening, og dette ville vi gjøre noe med, forteller Jo Sigve Østerås fra Markhusan AS.

Han legger til at han har besøkt en rekke tilsvarende hegn i Sverige, hvor lovverket tillater treningshegn for villsvin.

– Treningshegnene er svært populære for norske jegere. Det er en svært fin måte å få testet sine egne hunder for å se om de er tøffe nok og skikket til å være med på villsvinjakt, mener Østerås.

Dyrevelferd førsteprioritet

Østerås har selv mange tanker om hvorfor regelverket i Norge er strengt med tanke på treningshegn, men er ikke nødvendigvis enig.

På høy tid

Han har stor tro på at en treningshegn i Trøndelag er nødvendig og ønsket fra jegere.

– På mine turer i Sverige har jeg fått se den store pågangen fra jegere fra flere land. Det er stadig flere som vil ha med seg egne hunder på villsvinjakta i Sverige, og derfor er det viktig å kunne ha et sted å trene de før man sender de ut i en ekte jaktsituasjon. Det er høyst unødvendig å ta med seg fem uprøvde hunder på jakt, for så å innse at tre av hundene ikke er egnet til villsvinjakt, sier Østerås.

Østerås utdyper at vanskelighetsgraden på jakten vil nesten umuliggjøre jakt med utrente hunder, og at det derfor bør være på høy tid med en treningsmulighet i Norge også.

– Jeg har et voldsomt håp om at politikere og myndigheter vil begynne å se behovet for treningshegn i Norge. Vi ser jo en tendens til oppblomstring av villsvinbestander lenger øst i landet. Jeg tror vi må være føre var med godt trente hunder, og ikke minst en måte å forvalte disse uønskede dyrene, sier Østerås

Ønsker dialog

I tillegg mener Østerås at informasjon til både styrende parter og folk flest bør bringes på banen.

– Det er nok mange som tror at en slik treningshegn er som en gladiatorkamp hvor vi slipper hundene løs på villsvinene, men slik er det slettes ikke. Dette er på både hundene og villsvinene sine premisser. Jeg har sett at både hunder og villsvin viser tydelige tegn på at slik trening er gøy. Det at hegntreningen vil være meget kontrollert for å sikre dyrene må folk forstå, sier Østerås.

Østerås håper at Levanger kommune vil se ordentlig på søknaden, og gjerne gå i dialog om mulige løsninger for å få opprettet et nødvendig treningshegn.

– En mye ønsket mulighet for oss hadde vært et tett samarbeid med mattilsyn og kommune som et prøveprosjekt. Levanger har mulighet til å være først i landet til å få et treningshegn for slik jakttrening. Vi har allerede sett oss ut et godt område med forskjellige boniteter som vil være svært godt egnet for et slikt treningshegn, sier Østerås.