31. januar takker hun for seg. Blomsterhandleren som i alle år har gitt både duft, farger og god stemning ved inngangen til rådhuset avslutter en lang karriere. Hun blir pensjonist.

- Jeg har jo gått her flere år på overtid nå, ler hun.

Og har en enkel forklaring på hvorfor hun har fortsatt i jobben, også etter fylte 67 år.

- Det har jo vært så artig. Jeg har trivdes så godt at jeg ikke har hatt lyst til å slutte. Blomstene, kundene, samtalene. Gode opplevelser som har gjort dagene så fine, oppsummerer hun.

Lang fartstid

Rart skulle være om du i løpet av, skal vi si de siste førti åra, ikke har truffet den blide blomsterselgeren ved en aller annen anledning. Levanger blomsterbutikk har holdt det gående helt siden rådhuset åpnet i 1988, ja, til og med før det også.

- Vi drev Levanger hagesenter her i bakgården før rådhuset ble bygd, forteller hun. Bjørg Skjetnemark har vært i faget et sted mellom 40 og 45 år, og medlem av Interflora i 35 år. Det blir fort noen tusen buketter, dekorasjoner og oppsatser. Til enhver anledning.

72-åringen har vært med på mange trender. Det som var inn for fem år siden, er ikke det samme som er populært i dag. Og vice versa. Hun har også tatt del i en stadig tøffere konkurranse, når selv matbutikkene de siste åra har begynt å selge buketter. Bjørg Skjetnemark håper spesialforretningene klarer å bite fra seg. Hvis de i motsatt fall forsvinner, tror hun folk vil komme til å savne dem.

Mye å ta igjen

- Folk etterspør gjerne unike oppsatser og dekorasjoner ved spesielle anledninger. Da er det ikke lenger tilstrekkelig med ferdigbuketter, forteller hun.

Den vordende pensjonisten er ikke redd for lange kjedelige dager, nå som antallet timer fritid vokser betraktelig.

- Det er mye å finne på. Jeg har mye jeg skal ta igjen, ikke minst overfor familie og venner, sier hun.

Når hun ved utgangen av januar låser døra til Levanger blomsterbutikk, er det kundene hun kommer til å savne mest. Kundene og de fine samtalene.

Omgangen med blomster blir det neppe slutt på. Hun er altfor glad i de livgivende vekstene til å si farvel til dem. Ikke rart hun har storkost seg i faget gjennom alle år, selv om de kjedelige hverdagsrutinene innimellom har banket på også hos henne.

Takker kundene

- Blomster er så levende. Alltid noe nytt, god variasjon og mange muligheter, forklarer hun. Bjørg Skjetnemark sluttet aldri da hun «egentlig» ble pensjonist, men det kom likevel en dag hvor hun fant ut at nå får nok være nok. Like før jul bestemte hun seg for å trekke seg tilbake. Nå takker hun alle kundene. Ikke bare for handelen, men også:

- For all hyggelig prat og samtaler, smiler hun.

Høyst sannsynlig får hun samme vennlige ord tilbake. Bjørg kjenner de fleste, og de fleste kjenner henne.

Huseieren er full av ros.

- Det har vært en berikelse for rådhuset å ha en blomsterforretning. Bjørg Skjetnemark har passet godt inn. Hun er sporty, og har alltid stilt opp på kort varsel, sier rådmann Ola Stene. Han opplyser at det foreløpig ikke er avklart hva de etter hvert ledige lokalene skal brukes det.