Når sommerferien er på hell braker martnastida i gang. Levanger skal igjen kles til fest for både handelsstand, barn og voksne. Martnasgeneralen Trond Hattrem gleder seg stort til å ta fatt på en ny utgave.

Tradisjonene lever videre

– Levangermartnan er en ekte martna hvor tradisjonene bringes videre. På Levangermartnan tilbys det alt fra sukkerspinn til spekepølse, i tillegg til andre gode opplevelser. Vi prøver å ha et lokalt preg som speiler kulturen i Levangers befolkning. Vi er prisgitt å ha en så fin martnasarena midt i byen. Alt ligger til rette for en skikkelig bra martna med folkelig preg. Heldigvis har vi værgudene med oss også, sier Hattrem.

Han legger til at det har vært en enorm interesse for bodutstillere i år, men at de aller fleste har fått plass.

– Det blir nok opp mot 80 salgsboder i år. Vi har vurdert søknadene fortløpende, og de aller fleste har fått plass. Likevel må vi si nei til noen, da vi for eksempel ikke kan ha et stort antall smultringselgere. Det må begrenses slik at kundene får ei god helhetlig opplevelse, sier Hattrem.

Lokal nyhet i år

Blant de mange bidragsyterne på martnan vil det i år bli en nyhet. Denne nyheten er Hattrem svært stolt og fornøyd med.

– Nytt av året er det at vi har fått med en egen Ytterøy-gate. Her vil Ytterøy sitt spennende mangfold bli vist frem på sterkt og interessant vis. Dette gleder jeg meg til!, sier Hattrem stolt.

Av andre nyheter er det også bestemt at trafikken skal gå gjennom Kirkegata.

– Vi merket i fjor at det ble problematisk for bilister å kjøre sidevegene, derfor velger vi å holde Kirkegata åpen for trafikk i år. Vi forventer selvsagt at det blir tatt hensyn til de mange gående, sier Hattrem.

For de vinglade er det også planglagt en svært god nyhet i år.

– Vi har i år fått med oss vinsommelieren Erik Strugstad som skal ha en vinsmaking og vinfestival hvor han skal vise frem de nye vintrendene. Dette vil nok være interessant for folk, tror Hattrem.

Viktig for by og samfunnet

Selv om martna dreier seg om salg er det likevel en viktig del av Levanger sin kultur og samfunnet i byen.

– Det er mange som er glad i Levangermartnan på grunn av at man møter kjente her. Vi legger opp til at det skal være enkelt å ta en prat med naboer og familie over en kaffekopp. Det er derfor ikke lagt opp til musikk fra scenen til en hver tid, slik at man slipper å sitte å rope til hverandre, sier Hattrem.

Hattrem er glad for å ha en slik utforming av byen nå som det er martna.

– Vi er prisgitt denne arenaen. Alt skjer midt i sentrum, med steinlagte gater, torg og grønne parker. Det vil være aktivitet på alle sentrumsområdene under martnan, forteller Hattrem.

Martnasgeneralen er ikke i tvil om at de står godt rustet til årets utgave av Levangermartnan.

– Vi har med oss værgudene på laget, og været blir vel ikke for varmt heller. Vi har investert i nye telt slik at man kan trekke inn om sola eller eventuelt regn blir for ille. I år har vi også kuttet ut festen på fredag, men det vil være en kirkekonsert den kvelden. Det blir aktiviteter for både små og store, forsikrer Hattrem.

Vel-sjefen venter folkehav

En annen stolt tradisjon for Levangermartnan er torgfesten. I år vil det bli en skikkelig trønderfest med DDE og Magnus Hestegrei & Kompagniet som trekkplaster. Leder av Levanger Vel, Thomas Selseth gleder seg til alt som skal skje kommende lørdag kveld.

– Det begynner vel å bli 15 år siden DDE var på Levanger torg sist. Sammen med Magnus Hestegrei utgjør de nok kremen for å få til en god torgfest. Vi håper å få minst 2000 publikummere, men kan ta inn godt over tusen til, forteller Selseth.

Kim Heggelund tror i likhet med Selseth at lineupen er midt i blinken.

– Alle kan vel minst en DDE-sang. Det er viktig at vi også trekker frem den fremadstormende Hestegrei som alltid leverer knallgod feststemning, sier Heggelund.

Logistikken er i orden

Forhåndssalget har allerede startet til lørdagens fest, og alt ligger til rette i følge arrangørene fra Levanger Vel.

– Det har vært et bra forhåndssalg. Det blir også i år 16-årsgrense, noe vi har stor tro på. Vi har ekstra god bemanning på vakthold, så alle skal føle seg trygge, forsikrer Selseth.

Nytt av året er et utvidet 18-årsområde, i tillegg til en ekstra inngang for å slippe unødigvendig kø.

– Vi har i år valgt å utvide sjenkeområdet for å få bedre køsystem og logistikk. I tillegg valgte vi å flytte inngangene ned til midten av arenaen på begge sider så det også skal gå knirkefritt. Vi har med oss omtrent 150-200 personer som skal sørge for at opprigg og gjennomføring skal gå greit for seg, sier Selseth.

Målet med festen er rett og slett å formidle god stemning i alle ledd og gjennom hele kvelden.

– Dette skal være en fest hvor du treffer folk du kjenner, og hvor du kan ha det artig. Musikken står selvfølgelig også i sentrum. Vi skal gjøre alt for å legge til rette slik at området er trygt for alle, sier Selseth.

- Tivoli er høydepunktet

Fra onsdag braker det løs i Levangers gater. Likevel hadde folk i gatene begynt å glede seg. Ann Mari Grevskott, Idun på 3 år, Sander på 13 år og Helle på 11 mnd. var enige om hva de gledet seg mest til.

– Det er vel tivoliet som blir aller mest gøy. Vi bruker stort sett å være på Levangermartnan, man har liksom ikke noe valg når man er fra byen, forteller Ann Mari.

Hun synes martnan er et høydepunkt i løpet av sommeren og en fin måte å bruke sentrum på.

– Levangermartnan er vel rett og slett en høydare hvert år den, selv om det kanskje ikke skjer så mye i gatene ellers i året. Likevel er det jo knallbra at det har blitt så mange fine restauranter her i sentrum da, smiler Ann Mari.

Sikter inn på spekepølsa

Sigrun Hansen og Liv Støbakk strålte som sola og gledet seg til årets martna. De har vært faste besøkende gjennom flere år.

– Vi bruker å være innom martnasgatene hvert eneste år. Det er en skikkelig trivelig martna slik den bør være. Det er så mange fine områder i Levanger, spesielt parkene, forteller Liv.

Sigrun gledet seg minst like mye til martna. Hun var ikke i tvil om hva som skulle handles heller.

– Det må til med ei spekepølse i denne varmen her ja. Bare det ikke blir for varmt!, sier Sigrun.

De var begge to enige om at karusellene ikke blir viet noe besøk under deres martnasbesøk.

– Nei, karusell er vi for gamle for. Det hadde vel blitt et bra bilde av oss i avisa da!, humrer de to turvenninnene.