Sykehusdirektør Torbjørn Aas har sammen med øvrig ledelse i foretaket jobbet med en tiltaksplan hvis mål er å bedre samarbeidsklimaet i Helse Nord-Trøndelag. Innholdet i planen formidles til foretakets medarbeidere med det første. Torbjørn Aas sier han tar kritikken på største alvor.

Styret i Helse Nord-Trøndelag gjennomførte mandag ettermiddag et ekstraordinært årsmøte hvor de diskuterte direktørens rolle etter at legene ved medisinsk avdeling på Sykehuset Levanger like før helga ba direktøren trekke seg.

Formidler brev

Styreleder Alf Daniel Moen tolket saken som en offentlig varsling, framsatt i media. Styremøtet gikk for lukkede dører, og styret gjorde følgende vedtak: «Direktøren redegjorde for tiltak som oppfølging av manglende tillit til direktøren framsatt i media. Styret stiller seg bak direktørens tiltak. Direktøren har styrets tillit.»

Etter møtet har foretaksledelsen jobbet med å sluttføre en tiltakspakke med informasjon som formidles til de ansatte. Torbjørn Aas vil gjerne bidra til å gjenskape tillitsforholdet mellom ham og legene.

–Hva er din reaksjon på vedtaket fra styret mandag ettermiddag?

–Jeg er selvfølgelig glad for at styret så tydelig uttrykker sin støtte og tillit. Samtidig skal jeg være veldig ydmyk opp mot bakgrunnen for mandagens møte, og tar dette på største alvor.

–Hva sa du i redegjørelsen?

–Jeg orienterte om mine vurderinger av situasjonen, og hvordan jeg utfra dette vil vektlegge framover.

Sluttfører tiltaksplan

–Hva er dine forslag til tiltak?

–Dette er noe som det nå jobbes med, og som vil bli sluttført i løpet av onsdag.

–Legene mener tillit ikke kan vedtas. Hvordan kan direktøren bidra til å skape ro i organisasjonen?

–Jeg er enig i det, og det betyr at jeg må ta den framsatte kritikken på største alvor, og gjennom konkrete grep skape arenaer som gjør det mulig å legge grunnlaget for å gjenskape tillit.

–Hva er konklusjonen etter det interne møtet i helseforetaket tirsdag?

–Foretaksledelsen har brukt tid på å jobbe med en plan for veien videre, og det er dette som vil bli formidlet til medarbeiderne når det er klart.

–Hvordan opplever du som direktør å stå i en situasjon der det er mistillit fra legene og tillit fra de øvrige? Hvorfor har det blitt så polarisert?

–Det er selvfølgelig en svært krevende situasjon, og en tilstand vi ikke kan stå i over lang tid. Jeg vil gjøre det som trengs for å komme videre, og for å klare dette er jeg avhengig av at alle bidrar. Bakgrunnen for situasjonen vil jeg ikke begi meg ut på å spekulere i, men er opptatt av at de ulike synspunktene skal respekteres og behandles på alvor, sier Torbjørn Aas.

Ikke overrasket

Vedtaket fra foretaksstyret slo ikke ned som noen bombe blant legene. Ifølge overlegnes tillitsvalgte er det ikke egeninteresse, men yrkesetikk som ligger til grunn for legens misnøye med ledelsen.

–Jeg er ikke overrasket i det hele tatt. Vedtaket fra styret var som forventet, sier Olaf Kleinau, hovedtillitsvalgt for overlegene ved Sykehuset Levanger.

–Du kommenterer til Trønder-Avisa at styret ikke kan vedta bedre tillitsforhold. Men her er det vel styrets tillit til direktøren som ligger i vedtaket, og ifølge styreleder Alf Daniel Moen et vedtak på tiltak for å bygge opp tilliten. Hva er din vurdering av Moens poeng om at dette handler om et tiltaksvedtak?

–Vi vet ikke hva som ligger i tiltakspakken, og det er først i dag at den forankres på foretaksnivå.

–Styret anser dette som en ferdigbehandlet sak. Hva mener legene, er den opp og avgjort?

–Vi vet ikke hva han mener om ferdigbehandlet sak. Hvilken sak er ferdigbehandlet? Det vet vi ikke.

–Hvordan kan legene bidra til ro i denne saken?

–Uroen har ikke oppstått fordi vi ønsker slike forhold ved sykehuset, men på grunn av problemer med ledelsen. Fra vår side ønsker vi et best mulig sykehus for pasientene. Vi er der i pasientenes interesse. Det er ikke egeninteresse, men vår yrkesetikk og det vi mener pasientene kan forvente av et sykehus, som ligger til grunn for våre synspunkter.

Det daglige arbeidet

–Øvrige fagforeninger gir sin støtte til direktøren og maner til ro. Er det legene som er bakstreverske?

–Jeg ønsker ikke å kommentere hva de øvrige fagforeningene gjør.

–Utad kan det virke som en polarisert konflikt, med legene på den ene siden og de øvrige på den andre siden. Hvorfor har det blitt slik?

–Det er en misforståelse hvis dette oppfattes som en polarisering. I det daglige arbeidet opplever vi overhodet ikke noen konflikter med sykepleiere på post. Hverdagen på sykehuset fungerer utmerket. Uenigheten rundt direktøren ligger på fagforeningsnivå, det er ingen konflikt mellom leger og sykepleiere i det daglige arbeid for pasientene, understreker Olaf Kleinau.

Olaf Kleinau, hovedtillitsvalgt for overlegeforeningen i Levanger.

Han gjør det samtidig helt klart at ingen skal trenge å uroe seg for de ansattes omsyn til pasientbehandlingen. Tirsdag ettermiddag gjennomførte foretakstillitsvalgte et fellesmøte hvor den betente situasjonen naturlig nok sto på dagsorden.

Sykepleiere møtes torsdag

Norsk sykepleierforbund har hele 1200 medlemmer i sin organisasjon representert i Helse Nord-Trøndelag. Torsdag inviteres medlemmene til et fellesmøte, bekrefter tillitsvalgt i sykepleierforbundet Kjersti Leirdal, og sier det er naturlig at de siste dagers utvikling vil stå på dagsorden. Leirdal var en av dem som har signerte et innlegg fra sykepleiere som blant annet gjør et poeng av at direktøren, med sitt styre, står ansvarlige for at ansatte føler seg tvunget til å ta debatten i media. For øvrig viser hun til hovedtillitsvalgt i sykepleierforbundet, Annbjørg Støa. Støa har på sin side stilt seg bak et felles opprop fra en rekke fagforeninger som igjen gir direktøren og foretaksledelsen sin tillit, men også her pekes det på en savnet struktur og ordninger for å sikre tidlig nok involvering i hele organisasjonen. Det lyktes ikke Innherred å komme i kontakt med Støa onsdag ettermiddag.

Etter møtet mandag, sa styreleder Alf Daniel Moen at Torbjørn Aas presenterte et opplegg som styret fester tillit til.

–Styret finner at direktøren redegjør for et bra opplegg, og vi støtter hans forslag til tiltak. De skal selsvagt forankres i foretaksledelsen, og de har et ansvar for å følge opp tiltakens som styret har sluttet seg til. Da det har vært en offentlig varsling, har jeg tillit til at det følges opp med en offentlig redegjørelse, uttalte Moen.