- Vi skal få opp det politiske fokuset. Her er det noen sider som vi er nødt til å reagere på, sier ordfører Bjørn Iversen.

Det er ikke lagt opp til noen beslutningssak neste fredag, men det vil bli en grundig gjennomgang og debatt rundt situasjonen.

- Vi ønsker en anstendig, offentlig samtale rundt dette. Formannskapet skal få reflektere og gi innspill om de tingene som «plager oss som samfunn».

Ikke som på 90-tallet

Iversen er tydelig på at situasjonen nå ikke kan sammenlignes med det som skjedde på 90-tallet, og som førte til en storopprydding rundt 2000.

- Vi må ta ting ved rota så tidlig som mulig, men uten å hause opp en problemstilling som gjelder få. Dette er en samtale som vi må balansere.

Som andre også har sagt fremhever ordføreren betydningen av å stoppe en negativ utvikling så tidlig som mulig.

- Hvis ikke vi dette skape frykt og misnøye i et samfunn og ødelegge for livskvaliteten. Ikke minst gjelder dette for ungdommene selv. Det er deres egne liv som ligger i potten, men for dem kan det være vanskelig å innse og forstå. Det må vi i felleskap bidra til å korrigere dette så tidlig som mulig. Det er en helt annen situasjon nå enn på 90-tallet, men det kan trekkes noen paralleller. Men den den gangen ble det ikke tatt tak i problemet i en tidlig fase.

Ingen syndebukk-jakt

Ordfører Bjørn Iversen ønsker ikke å gå inn på spekuleringer eller finne syndebukker der en går inn på familie- eller individnivå.

- Men vi må utfordre oss slev som har tillitsverv, foreldre, ungdommer og andre i samfunnet for bredt å mobilisere mot uartige episoder. Erfaringene vi har fra tidligere er at vi får gode resultat når du setter søkelys på denne type adferd.

Til formannskapsmøtets orientering og debatt kommer også lensmannen og representanter fra oppvekst, skole og fritid.