Rådmann Jostein svarer slik på kritikken om «sen saksbehandling» som ble fremmet fra kommunestyrets talerstol:

«Saken om salg av Volden skole ble lagt fram for formannskapet til behandling 16. februar, hvor innstillingen var å selge i tråd med takstens vurderinger, som «tradisjonen» for kjøp og salg har vært den senere tiden. Dette er en av EØS-bestemmelsenes anerkjente metoder for salg.

I formannskapets møte kom et forslag om gavesalg. Dette ble behørig diskutert i møtet – og det burde være etter det være godt kjent blant de folkevalgte aktørene i møtet at et gavesalg ikke er forenlig med bestemmelsene. Det var ingen antydninger eller påpekninger om at ikke saksbehandlingen var god nok i formannskapets møte, da burde de sendt saken i retur.

Så går et offentlig ordskifte, hvor blant annet folkevalgte er aktører, og gavesalg er et fortsatt tema. Da finner jeg det riktig å få laget et notat som klargjør EØS-bestemmelsene for slikt salg. På grunn av ulike forhold kommer ikke dette før mandag. Dette kunne alternativt blitt tatt muntlig som saksopplysning i møtet, men det vurderte jeg som en dårlig løsning. Da ville ingen av de folkevalgte hatt noen tid til å forholde seg til det. Rådmannsrollen i et kommunestyre er blant annet å hjelpe kommunestyret til å fatte lovlige vedtak (og følgelig hjelpe til å ikke fatte ulovlige vedtak).

Hensikten var altså å gi opplysninger for å bidra til lovlig vedtak, og det synes jeg absolutt er å bidra til det folkevalgte organs kvalitet. Om opplysningen ikke passer inn i noen politisk retorikk er ikke av betydning for meg. Og ikke er det et spørsmål om å være for eller mot en etablering av en friskole heller, kun opplysning for vedtakets godhet/legitimitet.

Det aller beste hadde jo vært om EØS-bestemmelsen hadde blitt tematisert i opprinnelig saksframstilling, men det var de altså ikke, blant annet fordi innstillingen fulgte «taksttradisjonen». Og da må det ageres ut fra de forholdene som er undervegs for å gjøre det som ligger i rollen. Til slutt ble det også en avstemming mellom hvilket av de to prinsippene som er angitt som skulle være salgsmetoden.»