Kommunalsjef Anne Kari Haugdal bekrefter at kommandoen om å ikke snakke med journalister ligger på en Teams-kanal for ansatte. Hun hevder at den gjaldt den første helga etter innføringa av Helseplattformen.

Kommunalsjefen for velferd i Verdal mener at kommandoen er å forstå som en veileder, og ikke en instruks, for ansatte. Hun sier at hun ble kjent med den etter at Innherred omtalte saken tirsdag.

– Jeg har ikke vært hands-on på dette. Det er en veileder som innføringsleder laget før vi gikk i gang med kommandosenter-perioden. Denne gjaldt kun den første helga etter Helseplattformen ble innført. Da var det viktig at vi fikk beskyttet og vernet ansatte i den første perioden slik at det var orden på kommunikasjonsveiene, sier Haugdal.

Her er den omstridte veilederen. Foto: Skjermdump

Ble liggende på nett

Veilederen har siden ligget på kommunikasjonskanalen Teams tilgjengelig for en gruppe ansatte i Verdal kommune.

– Jeg kan forstå at det kan misforstås. Det har aldri vært en praksis i Verdal kommune at ansatte ikke kan uttale seg. Det er det Geir Olav (kommunedirektør) sa i går som gjelder, sier Haugdal.

Tirsdag uttalte kommunedirektør Jensen at han ikke var kjent med dette dokumentet. Han benektet samtidig at det er normal praksis i kommunen å nekte ansatte å uttale seg.

– Jeg kan ikke være tydeligere. Hvis noen har fått inntrykk av at kommunen har gitt munnkurv, må vi rydde opp, sa Jensen og henviste til de nylig vedtatte kjerneverdiene åpen og modig.

Har sendt ut informasjon

– Hvordan blir dette håndtert videre?

– Det blir sendt ut info til ansatte. Jeg har sendt ut en beskjed via virksomhetslederne som igjen informerer avdelingsledere. Jeg har bedt de presisere at verdiene våre er at vi skal være åpen og modig. Alle står fritt til å ytre seg i Verdal kommune, sier Haugdal.

– Hva blir gjort med veilederen som ligger på Teams?

– Jeg hadde tenkt å redigere dokumentet, men ser nå at jeg ikke har mulighet til dette. Innføringsleder er på ferie, så da må jeg fjerne dokumentet. Om han hadde vært her kunne vi redigert dokumentet, sier Haugdal.

Vil ikke stå fram

Flere kilder har tatt kontakt med Innherred for å fortelle at de opplever det som vanskelig å diskutere Helseplattformen offentlig. Et avisinnlegg som ble publisert av Innherred denne uka er også skrevet av en ansatt som ikke ønsker å få sitt navn eksponert. En annen kilde sier til Inherred at hun ikke tør å stå fram. Hun sier hun er redd for sanksjoner fra ledelsen.

Innherred har onsdag forsøkt å komme i kontakt med tillitsvalgte i kommunen. Ingen har hatt anledning til å kommentere denne saken tross gjentatte forsøk.

Kommunalsjef Haugdal ønsker ikke å spekulere i årsakene til at ansatte ikke vil stå fram.

– Det må du nesten spørre dem om. Det er ingen jeg kjenner til som skal være engstelig for å bli «tatt». Samtidig er det mange ansatte, og det vil hele tiden være noen som ikke er fornøyd, sier Haugdal.

– Er det en fryktkultur i kommunen?

– Nei. Er det noe vi har jobbet mye med og jobber mye med, er det verdiene vi står for. Jeg har vært her i ti år, og kan ikke komme på at vi har degradert noen ansatte på bakgrunn av medieuttalelser. Men vi har selvfølgelig tatt tak i tematikken av det som har vært løftet fram i media, sier Haugdal.

Tette møter

Haugdal er klar på at det krever en stor innsats og mye tid for å komme inn i Helseplattformen.

– Det er nå jobben begynner. Vi er inne i den fjerde uka der vi har gått fra et journalsystem vi kunne 100 prosent til et helt nytt et. Vi må finne ut funksjonaliteten på det, og det kommer til å ta tid. Utfordringene kommer til å stå i kø. Det tar tid å lære noe nytt, sier Haugdal, og fortsetter:

– Derfor har vi tette møter i partsgruppene. Helseplattformen har hovedfokus i alt vi holder på med, avslutter Haugdal.