Mellom 25 og 40 prosent av kjæledyrene i Vesten er overvektige. Det er dyrlege May-Hege Rønningen ved Smådyrklinikken som forteller dette i en nyttårshilsen til Verdalingen.

– Hvorfor blir dyr overvektige?

– Årsaken er den samme som hos mennesker: kaloriinntaket er større enn forbruket. Mange dyr er inaktive, skriver Rønningen. Da blir det ikke bedre av at folk gir godbiter til kjæledyrene, de er rene kaloribombene. Videre er det også flere dyr som kastreres og steriliseres i dag. Når kjønnshormonene forsvinner og trangen til reproduksjon dempes, blir aktivitetsnivået mindre. Stoffskiftet går også langsommere.

Hvorfor er det nå så viktig å ha riktig vekt?

– Lik mennesker, er det flere sykdommer som opptrer hyppigere hos overvektige dyr. Dette er leddproblemer, hjerteproblemer, nedsatt leverfunksjon, økt risiko for hudproblemer, kreft og utvikling av sukkersyke. Og sist men ikke minst: undersøkelse, narkose og kirurgiske inngrep medfører en større risiko hos overvektige dyr, sier Rønningen.

Vanskelig å slanke

Slanking av kjæledyr er veldig vanskelig, spesielt på grunn av en total mangel på motivasjon og forståelse hos hovedpersonen.

– Vellykket slanking tar også lang tid. Og sist, men ikke minst, alle som gir dyret mat må være enige i at dyret skal slankes og samarbeide om det. Det hjelper ikke å gi slankefor hjemme dersom bikkja får vafler hos svigermor i nabogården!

(Les hele Dyrlegens hjørne i Innherreds Folkeblad Verdalinen 2. januar).