ANMELDELSE. Det er bare fornøyelig fra ende til annen. Kattene ruler så det forslår i Nerparken. Levanger Nye Teater når alle aldre med sin nye forestilling Aristokattene! Her er det bare å sikre seg billett først som sist, for dette er et sommereventyr som vil gå inn i den lokale teaterhistorien med store bokstaver. BRAVO! Det er rett og slett ikke mer å forvente eller forlange av et utendørs teater der flesteparten av aktørene er barn.

Anne Kvello Alme spiller kattungen Milli.

Levanger-koloritt

Aristokattene, skrevet av Tom McGowan og Tom Rowe, bygger delvis på en sann fortelling om en kattefamilie som ble kidnappet. Historien ble til en animasjonsfilm produsert av Walt Disney Productions og hadde premiere i desember 1970 i USA.

I Levanger Nye Teaters forestilling er det norske manuset av Bibbi Neergaard bearbeidet av Hilde Brørs, som også har regien. Grepet med å lage en lokal tekstkoloritt gir historien en nærhet og mer underfundig enn om en hadde valgt å følge det originale manuset.

Herskapelig på Bruborg

Madam Krystall (Siv Anita Hallem) får besøk av advokat Gribb (Odd Magne Bakken).

Det starter i et vakkert herskapshus på Bruborg hos den rike Madam Krystall (Siv Anita Hallem). Her bor hun med sin nydelige katt Marion (Frida Sundal) og de tre kattungene Willi (Kasper Hallem Fjerdingen), Billi (Josefine Verhoeve Kvaal) og Milli (Anne Kvello Alme). Madam Krystall elsker sine katter så høyt at hun testamenterer hele sin formue til dem. Det liker den griske hovmesteren Edgar (Roger Bjerkan) så dårlig at han på utspekulert måte bortfører kattene. Han etterlater dem etter tur på fergeleiet for at de der skal dø.

Tøff bakgård

Nå går det ikke helt slik da, for bakgårdskatten Tom (Mathias Hallem Granaunet) dukker opp. Et særdeles fargerikt kattegalleri kommer for dagen med Bøllekatter, Dollekatter og Jazzkatter. Kattene slåss delvis seg imellom om både territorier og

Her ryker det opp til et katteslagsmål.

kjærlighetens gunst, og på det mest intense ryker de i hop i slagsmål. Men undervegs forenes de i kampen mot den onde hovmesteren som tillater seg å ta livet av katter. De har en felles fiende.

Den helhetlige historien flyter godt, og vi merker oss at selv små barn blant publikum på forreste rekke lever seg inn i det som skjer. De skiftene scenen gir en fin dynamikk, og musikken gir det hele et godt trøkk. Her er gjenkjennbar rock, jazz- og musikalklassikere i kombinasjon med tidvis kraftfull koreografi.

Artig gåsetrio

Men det som til sjuende og sist løfter det hele til store høyder for undertegnede er de mange øyeblikk der «en skuespillerstjerne» fødes. Noen av barna spiller så morsomt, levende og troverdig at det bare er å gi seg over. Kattene i alle sine sjarmerende, jazzete, dollete og tøffe utgaver får likevel sterk konkurranse når det kommer til de mest artige sekvensene.

Petronelle (Erin Kolaas Aune), Salmonelle (Nilsine Bøhn Øverland) og Gabrielle (Carina Svebakk).

Gåsetrioen Petronelle (Erin Kolaas Aune), Salmonelle (Nilsine Bøhn Øverland) og Gabrielle (Carina Svebakk) er ubetalelige på vei til Restaurant Brygga der de skal møte Onkel Waldo (Svein Harald Stai). Når de protesterer høylytt «Nei til gåselever!» kan det nesten ikke bli bedre.

Nå er det selvfølgelig en enda dypere mening i stykket: At problemer kan løses gjennom samhold I kampen mot grådighet og ondskap, er det godheten og kjærligheten som seirer.

Sommerforestilling

Det er både noe storslått, nært og varmt over hele forestillingen, som vi så i 9 småhustrige varmegrader under generalprøven tirsdag kveld. Vi får håpe at værgudene gir det flotte skuespillerensembler litt mer varme de neste forestillingene. For med en utescene uten tak kan det fort bli litt tussig å spille innendørsscener.

- Men når vi kommer til scenene på havna da kjøper vi alt. Men troverdigheten forsvinner litt hvis de som sitter og skal nyte en kopp te blir klissvåte, kommenterer regissør Hilde Brørs.

Øvingsperioden har imidlertid vært veldig fin, bort sett fra mandag kveld. Men nå sitter det som det skal.

Flott innsats av små og store aktører i Aristokattene.

Mange myggbytter

I forestillingen bidrar er det mange som debuterer, mens andre har vært med på en lang rekke forestillinger. Alderen blant de på scenen spenner fra 6 til 62 år.

Hilde Brørs har tatt hver og en aktør på største alvor.

- Vi har terpet og fått til en helhet, men 40 unger og 20 mygger er en utfordring. Det er ikke få myggbytter i løpet av forestillingen. For meg er det viktig at hver unge skal en replikk for da blir de ansvarliggjort.  Og du verden som de verner om sine replikker! Om det så er et ja, er det viktig å få myggen.