– Det kan være at der fordi jeg kommer «ovant», men for meg er tomta ved planteskolen et «høl».

Senterpartiets Marit Voll brukte klare ord på hvordan hun opplever et av forslagene som skal utredes for mulig plassering av ny Stiklestad skole.

– Nå er det mye tre der og skyggelagt, men jeg har alltid følt at den ligger nedi bakken. Jeg synes ikke det er en optimal plass for en ny, framtidsrettet skole. Dette ble en liten nedtur for meg nå vi skulle se på en ny felles skole for Stiklestad.

Sju tomter vurdert

Saken om hvilke tomter som skal ut på høring var opp til behandling i formannskapet torsdag. Det var flere meninger om de sju tomtevalgene, og der rådmannen innstilte på å gå videre med tre alternativer. Disse er planteskoletomta, dagens skoletomt og utvidelse av dagens skoletomt.

Marit Voll la fram forslag om å ta med tomteforslag F i den videre vurderingen. Det er et landbruksområde som ligger ved Volhaugvegen, nord for Leinsmoen.

– Dette området ligger bra til for at skolebarna kan dra på utflukter til Våttåhaugen og Leksdalsvatnet. Psykologisk er dette også et bedre alternativ for leksdalingene, sa Voll. Hun trakk også fram kvaliteten med Våttåhaugen og Leksdalsvatnet som nærområder som kan brukes av elevene.

Fraviker jordvern

I rådmannens foreløpige saksutredning går det fram at Fylkesmannen sterkt tilrår at området tas ut. Samtidig er det «akseptabelt» for fylkeskommunen.

Senterpartiet er vanligvis sterkt restriktiv og motstander av at dyrkajord bygges ned. Marit Voll kommenterte dette slik i formannskapet:

– Jeg er striks på jordvernet, men akkurat kommunale bygg som skole og institusjoner er blant unntaket når en kan ta jord.

Aller helst ville Voll hatt en ny skole på «Himmelen», området ved vannverket til kommunen. Hun konkluderte likevel som rådmannen med at området har for mange utfordringer. Dette gjelder blant annet landbruksareal, trafikale forhold gravminner.

Giftrester?

Flere av formannskapsmedlemmene kom inn på planteskolens fortid og at det kan finnes rester etter sprøyting.

Tor-Petter Abelsen (Krf), Karl Bernhard Hoel (Sp), Marit Voll (Sp) Bjørn Stian Hojem (V) og Asbjørn Tromsdal (Ap) pekte på dette mulige problemet.

– Det meste er løsbart. Men å skifte ut jorda hvis det er mye toksiner i den, blir en kostand som er uoversiktlig nå, sa Hoel.

Marit Voll fulgte opp med å slå fast at planteskolen var i drift i en tid da det ble brukt heftig med sprøytemidler.

Både ordførere Bjørn Iversen og rådmann Jostein Grimstad forsikret at utredningen av tomtealternativer også ville omfatte jordprøver.

– Kvaliteten i og under grunnen er en del av utredningsbiten, sa Grimstad.

«Vårres skole»

Trine Reitan (Ap) ville ikke beskrive planteskolen som et høl, men at det er et godt alternativ.

Det er to lokalsamfunn som skal få en felles skole. Derfor er det viktig at vi får en samlende prosess slik at både elever og foreldre får et eierskap, uansett hvor skolen skal ligge. De må få kjenne på at dette er «vårres» skole.

Formannskapet vedtok enstemmig og også ta med tomta ved Volhaugvegen med i den videre vurderingen. Tomteforslagene legger ut til høring.