Tre tunge institusjoner på Innherred går sammen for å bli sterkere mot nasjonaljubileet 2030.

-Jeg ropte jippi og halleluja hjemme i stua da jeg leste at regjeringen vil satse på nasjonaljubileet på Stiklestad, sier en engasjert professor Idar Kjølsvik. Han mener nasjonaljubileet er uhyggelig aktuelt akkurat nå. Det går en klar linje fra nasjonaljubileet til krigen i Ukraina, forklarer han. Det dreier seg om fortellingen om hva en nasjon er.

-Krigen i Ukraina baserer seg på to ulike nasjonale fortellinger om hva Ukraina er. På den ene siden står Zelenskys fortelling om Kyivriket. På den andre siden står Putins fortelling om et stor-russisk rike. Det er samme type fortellinger Olavsarven og nasjonaljubileet handler om. Hvilken fortelling vi skal ha om Norge som nasjon, utdyper Kjølsvik. Innherred møter ham like før han går inn i seminar sammen med et tjuetalls andre forskere og akademikere.

Nytt samarbeid

Det er første gang Nord universitet, Stiklestad nasjonale kultursenter og Falstadsenteret går sammen i et felles forsknings-, kunnskaps- og formidlingsprosjekt. Bakgrunnen er altså nasjonaljubileet i 2030. Seminaret fredag bestod av et tjuetalls forskere og akademiske ledere. Her diskuterer de hvordan de skal samarbeide for å forske fram ny kunnskap før nasjonaljubileet i 2030.

Nå skal de finne ut hva det skal forskes på. Hvilke tema bør få oppmerksomhet? Hva bør forskningen rundt Norge som nasjon dreie seg om?

-Vi er veldig glad for at Nord Universitet tar dette initiativet. Det er en god ide at tre, tunge regionale aktører går sammen om nasjonaljubileet. Det gir oss mulighet til å bygge et sterkt og unikt samarbeid som vi har ønsket oss lenge, sier direktør Heidi Anett Beistad ved SNK. Hun deltok på seminaret på Røstad fredag sammen med styreleder Gunnar Bovim, som også ivrer for mer samarbeid og forskning. Beistad mener nasjonaljubileet gir en stor strategisk mulighet for mer samarbeid mellom institusjonene på Innherred.

Mer enn fest

- Nasjonaljubileet skal være fest og moro, men det skal også være noe mer. Vi trenger mer forskning og kunnskap, sier Beitstad. Selv om det har vært mye samarbeid mellom institusjonene tidligere, er dette første gang de tre aktivt søker sammen i et slikt type samarbeid som startet fredag, opplyser Beistad, Pharo og Wee.

Falstadsenteret på Ekne ble brukt som SS-leir under annen verdenskrig, og er i dag museum og senter for menneskerettigheter. I fjor ble de godkjent som forskningsinstitusjon. Bak Falstadsenteret grufulle historie ligger også en nasjonal fortelling som bar galt av sted – nemlig historien om den germanske stornasjon, som skulle underlegge seg andre mennesker og nasjoner. Direktør Christian Wee mener det er helt naturlig at Falstad også deltar i forskningsarbeidet og planleggingen mot nasjonsjubileet.

– Vi driver mye med krigshistorie og annen verdenskrig. Men vi knytter vår forskningsstrategi til nasjonaljubileet i 2030, sier Wee. Han opplyser at Falstadsenteret også har utviklet stor kompetanse på digitale metoder å vise fram historiske steder og hendelser, som han tror er viktig i samarbeidet.

– Historisk mulighet

Prodekan Lars Pharo ved Nord Universitet mener nasjonaljubileet er en historisk mulighet for å få til mer samarbeid mellom institusjonene på Innherred.

– Nasjonsjubileet er en historisk mulighet til å styrke samarbeidet. Vi skal også invitere andre nasjonale og internasjonale partnere med, sier Pharo, som også sitter i styret ved Falstadsenteret.

Etter seminaret er det meningen planene skal bli mer konkrete. Pharo opplyser at de vil presentere planene for Kunnskapsdepartementet, og statsråd Ola Borten Moe.

– Vi vet at dette er en sak som er viktig for statsråd Ole Borten Moe, avslutter Idar Kjølsvik.