50.000 langtransportsjåfører kjører rundt på norske veger, men det finnes døgnhvileplasser på bare 56 steder, skriver Fri Fagbevegelse.
– Det skyldes tafatte politikere med manglende forståelse for langtransportsjåførenes behov, sier Geir Kvam i Fellesforbundet til fagbladet.
I snart tjue år har han jobbet med å få på plass flere slike plasser.
Dette fenomenet hadde hun aldri sett i Levanger før
Strenge krav til hvile
Yrkessjåfører, både lastebilførere og bussjåfører kan bare kjøre i fire og en halv time før de må ha 45 minutters pause, som kan deles på to.
Hvert eneste døgn kreves det minst elleve timer døgnhvile. Da må kjøretøyet stå parkert hvis det ikke er to sjåfører som bytter på å kjøre. Parkeringsplassene for store kjøretøy har toalett og dusjer som sjåførene kan bruke, samt belysning på parkeringsarealene.
Om vinteren er mange av toalettene på rasteplassene langs norske veger stengt.
Døgnhvileplassene er vanligvis plassert slik at mat og drivstoff også kan kjøpes i umiddelbar nærhet.
– Det er et stort ansvar hvis det skjer en ulykke der
Har blitt en del flere
For 15–20 år siden var det bare seks steder i Norge der sjåførene kunne parkere lastebilene når de skulle sove. Så det har blitt en del flere siden da, men både Geir Kvam og Statens vegvesen mener det burde vært enda flere.
– Målet er minst 80 døgnhvileplasser så raskt som mulig, sier Liv Øvstedal i Statens vegvesen til Fri Fagbevegelse.
I statsbudsjettet står det om kun ett sted som skal få en slik plass. Med det tempoet vil ikke målet om 80 nås før på midten av 2050-tallet.
De nærmeste døgnhvileplassene til den på Gråmyra er på Stav i Malvik og på Brekkvasselv i Namsskogan. I Nord-Norge er det fryktelig mye lenger mellom dem. Lengst nord er det kun fire steder på en 120 mil lang strekning på E6.