Se video over!

Torsdag formiddag fikk Isabel Vega, Elena Almli, Ida Bulling, Elise Vik-Haugen, Lara Krüger og Cecilie Hagen fra laget Lunsjglede ved Vårtun kristne oppvekstsenter en gledelig beskjed.

I en måneds tid har de vært deltakere i NM i Lunsj. Dette er en konkurranse for elever på ungdomsskoler i hele landet, der de kan bli med på å sette fokus på hva de mener er sunn og god ungdomsmat.

Det er elevene selv som kommer opp med løsninger på skolemat de ønsker, uavhengig av om de spiser tradisjonell matpakke eller det er kantineløsning på skolen. Elevene blir utfordret på om lunsjforslaget de kommer opp med kan gjennomføres på skolen og om det er mulig å samarbeide med lokale aktører for å få til varige løsninger for måltidsituasjonen på sin skole, skriver arrangørene på sine hjemmesider.

- Lunsjglede valgte å sette i gang flere prosjekt for å få hele ungdomstrinnet til å ha med seg mer grønnsaker og frukt i tillegg til lunsjen sin. De fleste elevene var allerede flinke til å ha med matpakke, men det var litt lite frukt og grønt, så laget fokuserte spesielt på det, sier lærer i mat og helse, Julie Fikse til Innherred.

Lærer i mat og helse, Julie Fikse, er veldig imponert over elevene sine.

Elevene har hatt både konkurranser og events for å få skolen sin til å delta på dette.

- De har vært veldig engasjert og fått til mye på kort tid. De har jobbet effektivt både i mat og helse-timene og utenom. Tilbakemeldingene fra de andre på skolen viser også at de har løst oppgaven, sier hun.

Påskestemning

Når Innherred besøker gjengen ved Vårtun torsdag formiddag sitter de på skolekjøkkenet og danderer frukt som de skal dele ut til ungdomsskoleelevene i lunsjpausen.

(F.v.) Isabel Vega, Ida Bulling , Elena Almli og resten av jentene i Lunsjglede lagde appelsinlarver, druespyd og gulrøtter med sunn rømme-dipp som de delte ut til ungdomstrinnet.

- Vi lager en påskehilsen fra Lunsjglede siden det er påskeavslutning i morgen, for å fortsette med å inspirere andre til å lage mer sunn mat. Så vi legger ved en oppskrift på omelettmuffins, sier Vega.

Oppskrift på omelettmuffins.

Hvordan har det vært å være med på NM?

- Veldig spennende. Det er artig å ha et mål. De andre elevene synes også det er artig at vi har laget ulike arrangement, på tirsdag er det for eksempel banan-dag, hvor alle skulle ha med noe med banan. Bananbrød, banansmoothie og lignende. Vi har også hatt lunsjparty, hvor det var konkurranse om å ha med den mest fargerike lunsjen. Da ga vi ut en fruktkurv som premie. Det var veldig populært, sier Vega.

Laget fra Vårtun har hengt opp plakater på skolen og lagt ut påminnelser på Facebook om hva som skjer. Det har også inspirert flere av elevene til å lage mer mat hjemme.

- Det er mange som har sagt at de har begynt å tenke mer over hva de har med til lunsj. Tidligere så var det nok litt nugatti og sånt på brødskiva, sier hun.

Til finalen

Isabel Vega tar så fram pc-en og går inn på hjemmesiden til NM i lunsj. De har nemlig offentliggjort hvem som er de tre finalistene i årets konkurranse.

Isabel Vega går inn for å sjekke hvem som er videre til finalen i NM.

Vega leser opp resultatet høyt for de andre rundt bordet:

- Finalistene er nå klare. Det er lagene Foodforce fra Tingvoll i Møre og Romsdal, Lunsjglede fra Levanger i Trøndelag og Sunnhet fra Dala fra Brumunddal i Hedmark!!!!

Det blir en skikkelig jubel og mange "high fives" blant jentene. Dette betyr at de får en pengepremie på 10.000 kroner og at juryen kommer på besøk til skolen i begynnelsen av april.

- Nå skal vi legge ut flere oppskrifter og gi mer inspirasjon til sunn lunsj på Facebook-siden vår, slik at folk får lyst til å stemme på oss. Det er bare stemmene som avgjør hvem som vinner NM nå, sier hun.

- Artige dager

Basert på juryens vurderinger og stemmer fra publikum, kåres til slutt den endelige vinner av NM i lunsj som får ytteligere 20.000 kroner i premiepenger, skriver arrangørene.

Aktørene som står bak konkurransen er Matprat, Norges sjømatråd, Brød & Korn, Opplysningskontoret for frukt og grønt og Opplysningskontoret for Meieriprodukter. I tillegg støttes konkurransen av en rekke andre, deriblant Helsedirektoratet.

Hvis dere vinner hele NM, hva skal pengene brukes på?

- Det har vi ikke helt klart enda. Vi må lage noen gode lunsjer og ha artige dager på skolen i alle fall, sier Vega.