Nesheim og Ytterøy skole trakk det lengste strået og får bli med på det nye universitetsprosjektet.

Lokal leder

Gjennom Universitetsskoleprosjektet skal Nord universitet og de utvalgte skolene og skoleeierne samarbeide om utviklingsarbeid og forskning. Skolen forplikter seg blant annet å stille som arena for universitetets studenter når de skal i lærerpraksis. Målet er å heve kvaliteten i norsk skole og i lærerutdanninga, skriver Nord i en pressemelding.

Til å lede dette arbeidet er Arve Thorshaug fra Levanger, som får tittelen prosjektleder. To skoler i levanger og to i Bodø er valgt ut. Ifølge universitetet var det massiv respons da de søkte etter pilotskoler.

– Vi er veldig fornøyd med å være blant de utvalgte pilotskolene, sier rektor Lillian Breivik ved Nesheim skole i pressemeldingen.

– Vi er øvingsskole i dag, og så på dette som en mulighet for å være med på å videreutvikle praksis for studentene og for oss selv. Så et samarbeid med Nord universitet er gull verdt for oss, sier hun.

Nesten alle positive

Nitti prosent av lærerne ved Nesheim var positive til å bli pilotskole, mens på Ytterøy var samtlige lærere positive.

Prioriterte områder er blant annet kompetanseheving av lærere, kunnskap rundt hva man kan gjøre for å styrke elevenes læring og styrking av grunnskolelærerutdanningen og praksisfeltet.

– Det er flere universiteter i Norge som har erfaring med tilsvarende prosjekt. Vi har jobbet mye med å hente inn erfaringer fra disse, men samtidig er vi klare på at vi skal skape noe eget, basert på vår historie og våre tradisjoner, sier prosjektleder Thorshaug.

Prosjektet får tildelte midler fra Kunnskapsdepartementet , og finansieres i tillegg av egne strategiske midler. Hver universitetsskole og skoleeier vil få en stillingsressurs på 20 prosent knyttet til prosjektet, i tillegg til at det vil bli etablert flere faglige prosjektstillinger ved studiestedene i Levanger og Bodø. Lærerne ved universitetsskolene vil dessuten få tilbud om kurs i veiledning og forsknings- og utviklingsarbeid (FoU).

Prosjektet går i første omgang over fire år.