Vækka som va 13

«Den som skriver teater om dette må flytte fra Verdal»

Det er ett tema i Verdal som det ifølge Arnulf Haga ikke er mulig å flytte til scenen.

Arnulf Haga og Nora Evensen er gjester når Jostein Grande og Roger Rein tar opp diskusjonen om konflikter rundt historiske spel og teater i Vækka som va. 

Podkast

Vi har med oss teaterfolkene Arnulf Haga og Nora Evensen og følger opp torsdagens lytring på Nord Universtitet. Historiske spel - fiksjon eller fakta?

 

Ukas Vækka som va, Innherreds podkast om aktuelle spørsmål, tok torsdag turen til debatten Lytring på Nord Universitet. Tema denne gang var historiske spel - fiksjon eller fakta?

Utgangspunktet er debatten som har gått om Eplene i Messehagen i Malm. Er spelet om gruvehistorien i Malm en historieforfalskning?

Etterpå tok Jostein Grande og Roger Rein med seg Nora Evensen, teatersjef ved Turneteateret Trøndelag, og teaternester Arnulf Haga for å ta debatten et stykke videre.

Hvor går grensen for hva som kan tas opp?

Ett av spørsmålene vi stilte var følgende: Finnes det noen historiske hendelser i lokalsamfunn som en ikke bør lage spel om? Ja, det gjør det absolutt, ifølge Nora Evensen, som flere ganger har stått i dette dilemma som teaterregissør.

- Hvis det er konfliktfyllte perioder som ligger for nært i tid, og det er for mange som ligger tett på dem, så kan det være vanskelig. Jeg har vært borti noen sånne, sier  teatersjefen på Turneteateret som har regissert mange teaterstykker og historiske spel opp gjennom åra.

Arnulf Haga er også klar på at det går en grense for hva som kan settes opp på scenen. I lokalsamfunnet hans, i Verdal, er det spesielt et tema han har i tankene.

- Den personen som tar på seg oppgaven å skrive teaterstykket om Værdalsbruket den må flytte fra Verdal, sier Haga og begrunner det ytterligere i podkasten.

Abonner eller følg «Vækka som va»

«Vækka som va» kan du også abonnere på eller følge. Enten på soundcloud - på denne lenka, eller på itunes hvor du finner den her. En tredje mulighet til å abonnere finner du også på podtail.com

Her finner du de andre podkasteneVi har med oss teaterfolkene Arnulf Haga og Nora Evensen og følger opp torsdagens lytring på Nord Universtitet. Historiske spel - fiksjon eller fakta?

 

E6 gjennom Levanger og Verdal. En vanskelig sak for våre lokalpolitikere. Vi er også innom Cittaslow i Levanger og budsjettet i Verdal.

 

Etter Industriens dag med Proneo-sjef Per Anders Folladal som gjest: Hvorfor lykkes Verdal som industrikommune? Hva kan Levanger lære av naboen?

 

Elin Aune er gjest i ukas podkast. Hun har klare og sterke meninger om utviklingen innenfor eldreomsorgen i Levanger. Aune håper at Verdal ikke følger Levangers eksempel.

 

Det blir kamp om topplassen i Verdal Arbeiderparti. Hvem trekker det lengste strået? Hva er oppskriften for lokale butikker som vil vinne kampen om kundene framover? Hvor handler vi våre varer om fem eller ti år? Og hvorfor?

 

Denne uka ble det kjent at Gomanbakeriet i Verdal legges ned. Verdalsordføreren er blant som har reagert sterkt på beslutningen fra Coop Industrier. I ukas podkast diskuterer vi saken. Hva skjer med Coops omdømme i Verdal, og hva kan vi vente av kooperasjonen framover? Var det riktig av Coop Inntrøndelag å fusjonere seg inn i Coop Midt-Norge? Det er noen av spørsmålene som diskuteres.

 

Verdal Teaterlag fylte 50 år 11. oktober 2018. Tor Haugmark har vært med helt fra starten. Karin Jektvik har skrevet jubileumsboka. De er gjester i Vækka som va. Ordførerne i Verdal og Levanger er skuffet over NAV som valgte å samlokalisere seg i Steinkjer. Vi tar diskusjonen om lokaliseringskamp på Innherre

Hva nå, trøndere? Det var spørsmålet salen og debattpanelet fikk servert på Røstad Scene torsdag 27. september. I dagens episode oppsummerer Jostein Grande og Roger Rein debatten sammen med professor Øystein Rennemo og stipendiat Espen Leirset ved Nord universitet.

I dag snakker vi om «kulturbyen» Levanger etter kommunestyrets nei til nytt bygg for kino- og bibliotek. Vi har med oss en gjest, bygdeforskeren Oddveig Storstad. Hun har klare meninger om sin fødeby.

Episode 4 - om Stiklestad, spelet og 2030. Og utviklingen ved Falstadsenteret.

I ukas podkast snakker panelet om kommuner og penger. Hvem har det verst av ordførerne Bjørn Iversen eller Robert Svarva? Og hvilke rådmenn sliter mest med økonmien? Jostein Grimstad i Verdal eller Ola Stene i Levanger?

Høgskolen i Nord-Trøndelag har blitt til Nord universitet. Nå er det viktigere å forske og skrive artikler, enn å undervise studenter. Hva gjør det med institusjonen på Røstad og de som arbeider der? Og kan vi ta Nord tilstedeværelse på Levanger og Verdal for gitt? Vi er også en tur innom debatten om debattklimaet i verdalspolitiken.

Ordfører Bjørn Iversen trekker seg. Hvem blir hans etterfølger? Hva gjør dette med lokalpolitikken i Verdal. Kulturdiskusjonen i Levanger? Får byen noen gang et nytt kulturbygg, eller varer denne diskusjonen evig?