Vækka som va 14

Sterkt gjensyn med Sør-Libanon

I ukas podkast møter vi FN-veteraner fra Levanger og Verdal som var tilbake på gamle trakter etter 40 år.

Disse er med i ukas podkast. Fra venstre Eli Sorte, Louis Assi, Oddmund Musum og Jostein Hammer. 

Podkast

Spesialutgave fra Sør-Libanon. Jostein Hammer, Eli Sorte og Oddmund Musum om møtet med landet 30 - 40 år etter at de var der som FN-soldater og FN-personell. Libanons norgesvenn nummer en, Louis Assi er også med i podkasten.


Lokalavisa har hatt med seg 20 lesere på lesertur til Sør-Libanon.  For noen av dem var det deres første gjensyn med landet i Midt-Østen 40 år etter at at de som en ung mann eller kvinne kom hit i FN-tjeneste.

Nordmenn har satt spor etter seg i Ebel El Saqi, landsbyen hvor flertallet av den norske bataljonen var forlagt gjennom 20 års FN-tjeneste i Sør-Libanon. 

Jostein Hammer fra Levanger var i Libanon i to omganger. Første gang i 1988-89 som kompanisjef, og andre gang i 1995 da Hammer var personaloffiser for den norske bataljonen. Han forteller om et sterkt gjensyn med Ebel es-Saqi. Her i den liille landsbyen ved den isralske grensen var flertallet av de norske soldatene forlagt i hele perioden fra 1978 til Norge trakk seg ut av FN-tjenesten i 1998.

– Jeg ble litt rørt da jeg kom på Norges plass. Det ble et sterkt møte ved minneplaten over de som omkom i norsk FN-tjeneste, forteller Hammer.

Asbjørn Johnsen (til venstre), Hans Vist og Eli Sorte i Naqura der det norske feltsykehuset ble etablert. Her var de tre sammen i FN-tjeneste for 40 år siden. 

Eli Sorte fra Levanger kom til Libanon som røntgensykepleier på det norske feltsykehuset i Naqura. Landsbyen ligger ved kysten bare noen kilometer unna grensen mot Israel. Mye var forandret siden den gang, men Sorte synes det var veldig interessant å komme tilbake etter så mange år.

– Dette har overgått mine illusjoner over hva jeg forventet å få oppleve på denne turen, forteller hun blant annet i podkasten.

De husket hverandre

Vår guide på Innherreds lesertur, libaneseren Louis Assi, er godt kjent blant norske FN-veteraner. Han var bare ni år da landsbyen hans fikk nordmennene nært innpå livet i 1978. Guttungen lærte seg fort det norske språket og har i årene etterpå vært en fast tolk, guide og bindeledd for nordmenn på besøk i Sør-Libanon. Mange har sikker sett Louis på TV eller i norske aviser gjennom årene, der han på flytende norsk har fortalt om livet med Norbatt.

Det står mye om Louis i norske medier. Her kan du lese om da han og broren Omar tidligere i år mottok forsvarsmedaljen for sitt livslange vennskap til Norge og Forsvaret.

Louis Assi - et kjent fjes for nordmenn med tilknytning til Libanon. Han var guide for Innherreds lesertur til Beirut og Sør-Libanon. 

Da Oddmund Musum fra Levanger møtte Louis Assi på flyplassen i Beirut ble det et hjertelig gjensyn etter nærmere 40 års fravær. Begge husket hverandre godt og de begynte med en gang å mimre om det som var den gangen.

– Jeg har beholdt en uniformslue med mitt navn skrevet på skjermen. Det var Louis som hjalp meg med det. Når han nå attpåtil forteller meg at han husker på dagen han skrev navnet mitt på arabisk på denne skjermlua, så er det ganske utrolig, forteller Oddmund Musum i podkasten.

Du kan lese mer om leserturen til Beirut og Sør-Libanon i lørdagens Innherred.

Oddmund Musum (til høyre) fra Levanger tjenestegjorde ved den norske sykestua i Ebel es-Saqi, huset i bakgrunnen. Det gjorde også Ole Myhre fra Verdal da han var i Sør-Libanon som FN-soldat. 

 

Abonner eller følg «Vækka som va»

«Vækka som va» kan du også abonnere på eller følge. Enten på soundcloud - på denne lenka, eller på itunes hvor du finner den her. En tredje mulighet til å abonnere finner du også på podtail.com

Her finner du de andre podkastene


Spesialutgave fra Sør-Libanon. Jostein Hammer, Eli Sorte og Oddmund Musum om møtet med landet 30 - 40 år etter at de var der som FN-soldater og FN-personell. Libanons norgesvenn nummer en, Louis Assi er også med i podkasten.

 

Vi har med oss teaterfolkene Arnulf Haga og Nora Evensen og følger opp torsdagens lytring på Nord Universtitet. Historiske spel - fiksjon eller fakta?

 

E6 gjennom Levanger og Verdal. En vanskelig sak for våre lokalpolitikere. Vi er også innom Cittaslow i Levanger og budsjettet i Verdal.

 

Etter Industriens dag med Proneo-sjef Per Anders Folladal som gjest: Hvorfor lykkes Verdal som industrikommune? Hva kan Levanger lære av naboen?

 

Elin Aune er gjest i ukas podkast. Hun har klare og sterke meninger om utviklingen innenfor eldreomsorgen i Levanger. Aune håper at Verdal ikke følger Levangers eksempel.

 

Det blir kamp om topplassen i Verdal Arbeiderparti. Hvem trekker det lengste strået? Hva er oppskriften for lokale butikker som vil vinne kampen om kundene framover? Hvor handler vi våre varer om fem eller ti år? Og hvorfor?

 

Denne uka ble det kjent at Gomanbakeriet i Verdal legges ned. Verdalsordføreren er blant som har reagert sterkt på beslutningen fra Coop Industrier. I ukas podkast diskuterer vi saken. Hva skjer med Coops omdømme i Verdal, og hva kan vi vente av kooperasjonen framover? Var det riktig av Coop Inntrøndelag å fusjonere seg inn i Coop Midt-Norge? Det er noen av spørsmålene som diskuteres.

 

Verdal Teaterlag fylte 50 år 11. oktober 2018. Tor Haugmark har vært med helt fra starten. Karin Jektvik har skrevet jubileumsboka. De er gjester i Vækka som va. Ordførerne i Verdal og Levanger er skuffet over NAV som valgte å samlokalisere seg i Steinkjer. Vi tar diskusjonen om lokaliseringskamp på Innherre

Hva nå, trøndere? Det var spørsmålet salen og debattpanelet fikk servert på Røstad Scene torsdag 27. september. I dagens episode oppsummerer Jostein Grande og Roger Rein debatten sammen med professor Øystein Rennemo og stipendiat Espen Leirset ved Nord universitet.

I dag snakker vi om «kulturbyen» Levanger etter kommunestyrets nei til nytt bygg for kino- og bibliotek. Vi har med oss en gjest, bygdeforskeren Oddveig Storstad. Hun har klare meninger om sin fødeby.

Episode 4 - om Stiklestad, spelet og 2030. Og utviklingen ved Falstadsenteret.

I ukas podkast snakker panelet om kommuner og penger. Hvem har det verst av ordførerne Bjørn Iversen eller Robert Svarva? Og hvilke rådmenn sliter mest med økonmien? Jostein Grimstad i Verdal eller Ola Stene i Levanger?

Høgskolen i Nord-Trøndelag har blitt til Nord universitet. Nå er det viktigere å forske og skrive artikler, enn å undervise studenter. Hva gjør det med institusjonen på Røstad og de som arbeider der? Og kan vi ta Nord tilstedeværelse på Levanger og Verdal for gitt? Vi er også en tur innom debatten om debattklimaet i verdalspolitiken.

Ordfører Bjørn Iversen trekker seg. Hvem blir hans etterfølger? Hva gjør dette med lokalpolitikken i Verdal. Kulturdiskusjonen i Levanger? Får byen noen gang et nytt kulturbygg, eller varer denne diskusjonen evig?