Vækka som va

To av disse fire blir ordførere etter høstens valg.

I ukas podkast snakker vi om den politiske situasjonen i Levanger og Verdal.

Fra venstre Pål Sverre Fikse, Ole Gunnar Hallager, Robert Svarva og Anita Ravlo Sand. To av disse blir ordførere i Levanger og Verdal etter høstens valg. 

Podkast


Episode 19: To av disse fire blir ordfører etter kommunevalget i høst. Vi snakker om den politiske situasjonen i Levanger og Verdal.

 

Det er tre måneder til høstens valg. Kommunevalget 9. september bestemmer hvem som skal lede våre to kommuner de neste fire årene. Det er hovedtema i den siste Vækka som va - lokalavisas podkast.

– I Verdal blir det skifte av ordfører. Det er det ingen tvil om, fordi Bjørn Iversen ikke stiller til valg i år. Det blir jevnt mellom Ole Gunnar Hallager fra Arbeiderpartiet og Pål Sverre Fikse fra Senterpartiet. Om du spør meg hvem av dem som ligger best an tør jeg ikke spå det i dag. Det blir en av de to, men det er veldig åpent hvem det blir, sier Jostein Grande i podkast-panelet.

Første kvinne som ordfører?

Også i Levanger utfordrer Senterpartiet Arbeiderpartiet i kampen om ordførervervet.

– De har vært et støtteparti og nøyd seg med varaordførervervet ved de siste valgene. Nå har Anita Ravlo Sand gjort det klart at hun utfordrer Robert Svarva, og at hennes ambisjon er å bli Levangers første kvinnelige ordfører. Det er ikke utenkelig at hun blir det, sier Roger Rein.

– Hva er det som blir avgjørende for hva slags parti velgerne stemmer på ved det kommunevalg, spør ordstyrer Erlend Aune.

Rein og Grande peker på forskjellige ting som virker inn. Partienes oppslutning sentralt er svært viktig. Går de fram på riksplan går de som regel også fram lokalt. Og motsatt. Det kan også være lokale saker som framstår så viktige for velgerne at det avgjør deres partivalg. Både i Levanger og Verdal er spørsmål knyttet til eldreomsorg, skole og hvordan lokalpolitikerne skjøtter økonomien eksempler på saker som kan slå gjennom.

– Vi vet også at ordførerkandidatene og deres personlige egenskaper og utstråling er viktig. Hvem stoler du på? Hvem har du mest troen på kan være med å utvikle kommunen din i den retningen du ønsker? Hvilke verdier står de for? For mange er det vel så viktig som enkeltsaker, sier panelet i Vækka som va.

Kostbar brannstasjon

Denne uka vedtok et enstemmig formannskap i Levanger at de ønsker å rive den eksisterende og bygge en ny brannstasjon på Moan. En prislapp på 150 - 200 millioner kroner skremte dem ikke fra å gå inn for en slik investering. Politikerne føler at de ikke har råd til å la være å bygge nye moderne lokaler for sitt brannkorps.

– At dagens brannstasjon ikke holder standarden som kreves er det nok ingen tvil om. Det kommer nok likevel overraskende på mange at kommunens folkevalgte mener de har råd til å bruke så mye penger på dette. Det har ikke vært mye diskusjon om dette i forkant, men mye snakk om pengene man mangler på andre sektorer, ikke minst innenfor helse og omsorg. Så dette vedtaket blir nok diskutert flittig framover, mener Roger Rein.

Abonner eller følg «Vækka som va»

«Vækka som va» kan du også abonnere på eller følge. Enten på soundcloud - på denne lenka, eller på itunes hvor du finner den her. En tredje mulighet til å abonnere finner du også på podtail.com

Her finner du de andre podkastene


Episode 19: To av disse fire blir ordfører etter kommunevalget i høst. Vi snakker om den politiske situasjonen i Levanger og Verdal.

Hvorfor vil ikke Helse Nord-Trøndelag bygge transportbru fra helikopterlandingsplassen? Hva skjer egentlig på sykehuset? Og vi har en etterlysning til den nye direktøren ved Stiklestad nasjonale kultursenter.

Om strukturdebatten ved Nord universitet? Hva skjer og hvorfor? Berger Verdal? Styrkes Levanger? Og hva skjer med avdelingene i Namsos og på Steinkjer?

Er det noen vits for verdalspolitikerne i å vedta et strengere regime enn det en store kalkprodusenten i Tromsdalen ønsker seg? Hva innebærer etappevis utbygging, og er det noen fordeler med det?

Ikke så mye om vækka som va, men mye om året som kommer i Levanger og Verdal. Blant annet en spådom om hvem vi tror blir de nye ordførerne etter valget 2019.

Spesialutgave fra Sør-Libanon. Jostein Hammer, Eli Sorte og Oddmund Musum om møtet med landet 30 - 40 år etter at de var der som FN-soldater og FN-personell. Libanons norgesvenn nummer en, Louis Assi er også med i podkasten.

 

Vi har med oss teaterfolkene Arnulf Haga og Nora Evensen og følger opp torsdagens lytring på Nord Universtitet. Historiske spel - fiksjon eller fakta?

 

E6 gjennom Levanger og Verdal. En vanskelig sak for våre lokalpolitikere. Vi er også innom Cittaslow i Levanger og budsjettet i Verdal.

 

Etter Industriens dag med Proneo-sjef Per Anders Folladal som gjest: Hvorfor lykkes Verdal som industrikommune? Hva kan Levanger lære av naboen?

 

Elin Aune er gjest i ukas podkast. Hun har klare og sterke meninger om utviklingen innenfor eldreomsorgen i Levanger. Aune håper at Verdal ikke følger Levangers eksempel.

 

Det blir kamp om topplassen i Verdal Arbeiderparti. Hvem trekker det lengste strået? Hva er oppskriften for lokale butikker som vil vinne kampen om kundene framover? Hvor handler vi våre varer om fem eller ti år? Og hvorfor?

 

Denne uka ble det kjent at Gomanbakeriet i Verdal legges ned. Verdalsordføreren er blant som har reagert sterkt på beslutningen fra Coop Industrier. I ukas podkast diskuterer vi saken. Hva skjer med Coops omdømme i Verdal, og hva kan vi vente av kooperasjonen framover? Var det riktig av Coop Inntrøndelag å fusjonere seg inn i Coop Midt-Norge? Det er noen av spørsmålene som diskuteres.

 

Verdal Teaterlag fylte 50 år 11. oktober 2018. Tor Haugmark har vært med helt fra starten. Karin Jektvik har skrevet jubileumsboka. De er gjester i Vækka som va. Ordførerne i Verdal og Levanger er skuffet over NAV som valgte å samlokalisere seg i Steinkjer. Vi tar diskusjonen om lokaliseringskamp på Innherre

Hva nå, trøndere? Det var spørsmålet salen og debattpanelet fikk servert på Røstad Scene torsdag 27. september. I dagens episode oppsummerer Jostein Grande og Roger Rein debatten sammen med professor Øystein Rennemo og stipendiat Espen Leirset ved Nord universitet.

I dag snakker vi om «kulturbyen» Levanger etter kommunestyrets nei til nytt bygg for kino- og bibliotek. Vi har med oss en gjest, bygdeforskeren Oddveig Storstad. Hun har klare meninger om sin fødeby.

Episode 4 - om Stiklestad, spelet og 2030. Og utviklingen ved Falstadsenteret.

I ukas podkast snakker panelet om kommuner og penger. Hvem har det verst av ordførerne Bjørn Iversen eller Robert Svarva? Og hvilke rådmenn sliter mest med økonmien? Jostein Grimstad i Verdal eller Ola Stene i Levanger?

Høgskolen i Nord-Trøndelag har blitt til Nord universitet. Nå er det viktigere å forske og skrive artikler, enn å undervise studenter. Hva gjør det med institusjonen på Røstad og de som arbeider der? Og kan vi ta Nord tilstedeværelse på Levanger og Verdal for gitt? Vi er også en tur innom debatten om debattklimaet i verdalspolitiken.

Ordfører Bjørn Iversen trekker seg. Hvem blir hans etterfølger? Hva gjør dette med lokalpolitikken i Verdal. Kulturdiskusjonen i Levanger? Får byen noen gang et nytt kulturbygg, eller varer denne diskusjonen evig?