Vækka som va

Kværner-krisen: Det hjalp at Sandnes var «frustrert, fortvilet og forbannet»

Fatima Almanea i podkast-panelet var nysgjerrig på om lokalt engasjement for Kværner hadde noen betydning i krisen bedriften sto oppe i. Det bekreftet Kværner-sjef Erik Stiklestad. 

Podkast


Ukas utgave av Innherreds podkast «Vækka som va» har besøkt Kværner Verdal. Direktør Erik Stiklestad og nestleder i verkstedklubben, Stian Sagvold, forteller der åpenhjertig om krisen bedriften har vært gjennom, om løsningen som til slutt kom og om vegen videre for hjørnesteinsbedriften på industriområdet.

Det er aktivitet i verkstedhallene på Ørin etter avklaringen og stortingsvedtaket om en redningspakke for olje- og gassnæringen. Nå øyner Erik Stiklestad også håp om at bedriften kan lande nye kontrakter i tida som kommer.

– Vi har konkrete prosjekter som vi håper vi kan vinne innen rimelig tid som kan gi sysselsetting allerede fra neste år. Og det trenger vi, sier Stiklestad.

Høyrelederens frustrasjon

I podkasten får Erik Stiklestad spørsmål fra lokalpolitiker Fatima Almanea om det lokale engasjementet for Kværner har hatt noen betydning for bedriften. Mange lokalpolitikere har gjort det de kunne for å påvirke der de kan. Men de har i ettertid snakket seg mellom om hvor mye dette har for seg. Blir det lagt merke til?

Stian Sagvold er nestleder i verkstedklubben på Kværner Verdal. I podkasten forteller han om oppgavene de som tillitsvalgt har hatt i denne krisen. 

– Det er det ingen tvil om, sier den lokale Kværner-sjefen. I podkasten navngir han tre lokalpolitikere og kommer med konkrete eksempler på hva deres engasjement har ført til. Den lokale Høyre-lederen Knut Snorre Sandnes gikk kraftig ut mot eget parti og sa at «vi er frustrert, fortvilet og forbannet over måten olje- og gassnæringen blir møtt av vår egen regjering».

– Dagen etterpå hadde vi et toppmøte mellom toppledelsen i Høyre og konsernledelsen i Kværner, forteller Erik Stiklestad som også peker på rollen ordfører Pål Sverre Fikse hadde med å organisere ordføreropprop både fra kommuner i Trøndelag, og berørte kommuner på nasjonalt nivå. Det var viktig. At Ap's gruppeleder Ole Gunnar Hallagaer satt med åpen linje mot ledelsen i sitt parti blir også trukket fram. Særlig i sluttfasen var dette svært viktig, sier Erik Stiklestad.

Hod ble symbolet

Det var forrige tirsdag at flaggene gikk til topps på Kværner og i resten av Verdal. Da ble det skrevet kontrakt mellom Aker BP og Kværner om bygging av plattformdekket og understellet til Hod-plattformen i Nordsjøen. En avtale som førte til at de permitterte på Kværner umiddelbart kom i arbeid. Hod vil gi arbeide på Ørin til 250 – 400 personer i lang tid framover.

Før avklaringen kom var Kværner Verdal og Hod-kontrakten som de var i ferd med å miste blitt selve symbolet på krisen innenfor olje- og gassnæringen. Staben på Ørin var permitterte gjennom flere uker, og enda verre kunne det bli hvis de på sentralt hold ikke fikk samlet seg om en redningspakke som i stor nok grad ivaretok næringas behov. Erik Stiklestad forteller om dette i podkasten, og sier at dette ikke var tomme trusler fra ledelsen i Kværner og fra oljeselskapenes side.

– Aker BP-sjefen bekreftet overfor oss sist tirsdag at hvis regjeringas opprinnelig forslag hadde blitt vedtatt så hadde ikke Hod blitt realisert. Det var en helt reell situasjon, sier Kværner-sjefen.

Kværner-sjef Erik Stiklestad sier at kontakten med g Stian Sagvold¨og de andre tillitsvalgte er viktig på Kværner Verdal. Det er mange formelle og uformelle kanaler.  

Stemningsskifte

Som følge av den pågående klimadebatten har det vært mye diskusjon i samfunnet om framtida til norske olje- og gassnæringa. Næringa selv kom litt på defensiven, og ordskiftet ble mer preget av dem som ville ha en styrt avvikling og en grønn omstilling. Både Stian Sagvold og Erik Stiklestad har gjennom de siste krisepregede månedene fått inntrykk av at stemningen i folket har skiftet en del. Nå er det flere som forstår at vegen til det grønne skiftet ikke går gjennom en rask avvikling og omstilling. Næringa må stå på oljeføttene for å klare en framtidig omstilling.

Erik Stiklstad håper og tror på nye kontrakter innen forholdsvis kort tid. Det er flere prosjekter de jobber med både innen- og utenlands, og både innenfor olje og 

– Jeg synes Ståle Johansen har sagt noe fornuftig om dette da han sa at det er jo bare i Norge at vi har den overfloden av velferd at vi kan slutte å tjene penger. Det er nesten sånn at vi har så mye melk at vi ikke trenger noen ku, spissformulerer Erik Stiklestad.

– Hvis vi går tilbake til tida før dette kom satt vi som klubb og la en strategi. Da var vi tydelig på at dette gjør vi ikke bare for oss på Kværner, men for Inntrøndelag og for Trøndelag. Vi har vært knallharde i forhold til media for å informere om hva dette går ut på. Vi må bygge på skuldrene av det som vi har fra før. Fortsatt har vi dem som synes det er noe usmakelig det vi holder på med, men flere forstår nå at vi er underveis til noe annet, ikke på tur bort fra noe. Olje og gass vil være med oss i mange år ennå, og det tror jeg folk har begynt å forstå, sier Stian Sagvold.

Erik Stiklestad spår at det ikke vil ta veldig lang tid før Kværner Verdal får det første store oppdraget innenfor det vi kaller det grønne skiftet. Dette er noe de har ventet på en stund.

– Kværner la en strategi om dette i fjor, og det var selvsagt ikke fordi vi så at koronaen og oljeprisfallet kom, men fordi dette er en omstilling vi trenger og fordi vi også har et ønske om å bidra til grønn omstilling, sier han.

Abonner eller følg «Vækka som va»

«Vækka som va» kan du også abonnere på eller følge. Enten på soundcloud - på denne lenka, eller på itunes hvor du finner den her. En tredje mulighet til å abonnere finner du også på podtail.com

Her finner du alle podkastene


Situasjonen på Kværner Verdal. Vi har møtt verftsdirektør Erik Stiklestad og tillitsvalgt Stian Sagvold.

Hvordan blir sommeren 2020? Vi berømmer om initiativet om en fornøyelsespark i Levanger. Hvorfor vinner Høyre, og hvorfor går det på bekostning av KrF og Venstre? Vi er innom rikspolitikken og oppslutningen om partiene.

Episode 35 - om SNK, krisen i oljenæringa og lokalavisa Innherred som i helga fyller år.

Dagens gjest er Bjørn Arild Gram. Avtroppende ordfører i Steinkjer, påtroppende leder for kommunenes interesseorganisasjon KS. Han snakker blant annet om sine erfaringer om samarbeidet mellom Steinkjer, Levanger og Verdal.

I vækka som va har det vært kommunestyremøter både i Verdal og Levanger. Hva skjedde der og hva kan vi lese ut av det. Ørin nord, kobolt, Sjøgata og barnehager. Samt en tur ut i verden.

Aktuelt om sykehusdiskusjonen. Hvorfor ville noen flytte Steinkjers innbyggere til Namsos? Hvorfor sa ordfører Gram i Steinkjer noe den ene dagen, og angret seg dagen derpå? Hva betyr det at folk på Innherred står opp for sitt sykehus?

Dagens gjest er den nye daglige lederen i Levanger næringsforening, Arild Klokkerhaug. Vi snakker også om Sjøgata brygge og om det siste leserinnlegget fra Stiklestad.

Om Sp-sprekk i kommunestyret, skoleutbygging og kommuneøkonomi i Verdal. Ingen lett nøtt å knekke.

Vi er innom flere tema, men mest om sykehus. Er det en fordel eller en ulempe for Sykehuset Levanger når det nå går mot ett helseforetak i Nord-Trøndelag? Hvordan blir det å være underlagt St. Olav i Trondheim? Dagens panel: Fatima Almanea, Jostein Grande og Roger Rein.

Politikerne i Vinne vil bygge ut skolen i Vinne for 207 millioner kroner. En skole som de vet vil bli altfor stor i forhold til framtidig elevtall. Hvordan vil dette preget resten av skoleutbyggingene i Verdal?

De siste ukene har det vært mye diskusjon om spel eller ikke spel på Stiklestad i 2020 eller 2021. Fatima Almanea, Jostein Grande og Roger Rein har gjort seg mange tanker om hva som ligger bak høstens speldebatt.

De er blitt kalt «Knoll og Tott». Og selv om de til tider har syntes det har vært artig, går de ikke god for betegnelsen. Vi har møtt de avtroppende ordførerne i Levanger og Verdal, Robert Svarva og Bjørn Iversen.

Levanger og Verdal har fått nye ordfører. Gjestene i dagens podkast er Anita Ravlo Sand og Pål Sverre Fikse.

Vi oppsummerer debattmøtet mellom toppkandidatene i Verdal fredag 23. august 2019. Med i podkasten: Fatima Almanea, Jostein Grande og Roger Rein.

Vi snakker om Spelet om Heilag Olav som var i vækka som va. Bare ti tusen publikum så årets spel. «SNK underkommuniserer spelet i sin markedsføring», mener spelveteranen Leif Johannes Sagen. Han møter SNK-direktør Anne Marit Mevassvik i ukas podkast.

Hva nå Nord universitet? Vedtaket er gjort. Griper Levanger mulighetene som Nord gir dem? Og hva skjer med teaterutdanningen når den flyttes fra Verdal?

Coop-sjefen i Midt-Norge, Torbjørn Skei, om utviklingen i Verdal, en ny Obs på Innherred og utfordringene i Levanger sentrum.

Episode 19: To av disse fire blir ordfører etter kommunevalget i høst. Vi snakker om den politiske situasjonen i Levanger og Verdal.

Hvorfor vil ikke Helse Nord-Trøndelag bygge transportbru fra helikopterlandingsplassen? Hva skjer egentlig på sykehuset? Og vi har en etterlysning til den nye direktøren ved Stiklestad nasjonale kultursenter.

Om strukturdebatten ved Nord universitet? Hva skjer og hvorfor? Berger Verdal? Styrkes Levanger? Og hva skjer med avdelingene i Namsos og på Steinkjer?

Er det noen vits for verdalspolitikerne i å vedta et strengere regime enn det en store kalkprodusenten i Tromsdalen ønsker seg? Hva innebærer etappevis utbygging, og er det noen fordeler med det?

Ikke så mye om vækka som va, men mye om året som kommer i Levanger og Verdal. Blant annet en spådom om hvem vi tror blir de nye ordførerne etter valget 2019.

Spesialutgave fra Sør-Libanon. Jostein Hammer, Eli Sorte og Oddmund Musum om møtet med landet 30 - 40 år etter at de var der som FN-soldater og FN-personell. Libanons norgesvenn nummer en, Louis Assi er også med i podkasten.

Vi har med oss teaterfolkene Arnulf Haga og Nora Evensen og følger opp torsdagens lytring på Nord Universtitet. Historiske spel - fiksjon eller fakta?

E6 gjennom Levanger og Verdal. En vanskelig sak for våre lokalpolitikere. Vi er også innom Cittaslow i Levanger og budsjettet i Verdal.

Etter Industriens dag med Proneo-sjef Per Anders Folladal som gjest: Hvorfor lykkes Verdal som industrikommune? Hva kan Levanger lære av naboen?

Elin Aune er gjest i ukas podkast. Hun har klare og sterke meninger om utviklingen innenfor eldreomsorgen i Levanger. Aune håper at Verdal ikke følger Levangers eksempel.

Det blir kamp om topplassen i Verdal Arbeiderparti. Hvem trekker det lengste strået? Hva er oppskriften for lokale butikker som vil vinne kampen om kundene framover? Hvor handler vi våre varer om fem eller ti år? Og hvorfor?

Denne uka ble det kjent at Gomanbakeriet i Verdal legges ned. Verdalsordføreren er blant som har reagert sterkt på beslutningen fra Coop Industrier. I ukas podkast diskuterer vi saken. Hva skjer med Coops omdømme i Verdal, og hva kan vi vente av kooperasjonen framover? Var det riktig av Coop Inntrøndelag å fusjonere seg inn i Coop Midt-Norge? Det er noen av spørsmålene som diskuteres.

Verdal Teaterlag fylte 50 år 11. oktober 2018. Tor Haugmark har vært med helt fra starten. Karin Jektvik har skrevet jubileumsboka. De er gjester i Vækka som va. Ordførerne i Verdal og Levanger er skuffet over NAV som valgte å samlokalisere seg i Steinkjer. Vi tar diskusjonen om lokaliseringskamp på Innherre

Hva nå, trøndere? Det var spørsmålet salen og debattpanelet fikk servert på Røstad Scene torsdag 27. september. I dagens episode oppsummerer Jostein Grande og Roger Rein debatten sammen med professor Øystein Rennemo og stipendiat Espen Leirset ved Nord universitet.

I dag snakker vi om «kulturbyen» Levanger etter kommunestyrets nei til nytt bygg for kino- og bibliotek. Vi har med oss en gjest, bygdeforskeren Oddveig Storstad. Hun har klare meninger om sin fødeby.

Episode 4 - om Stiklestad, spelet og 2030. Og utviklingen ved Falstadsenteret.

I ukas podkast snakker panelet om kommuner og penger. Hvem har det verst av ordførerne Bjørn Iversen eller Robert Svarva? Og hvilke rådmenn sliter mest med økonmien? Jostein Grimstad i Verdal eller Ola Stene i Levanger?

Høgskolen i Nord-Trøndelag har blitt til Nord universitet. Nå er det viktigere å forske og skrive artikler, enn å undervise studenter. Hva gjør det med institusjonen på Røstad og de som arbeider der? Og kan vi ta Nord tilstedeværelse på Levanger og Verdal for gitt? Vi er også en tur innom debatten om debattklimaet i verdalspolitiken.

Ordfører Bjørn Iversen trekker seg. Hvem blir hans etterfølger? Hva gjør dette med lokalpolitikken i Verdal. Kulturdiskusjonen i Levanger? Får byen noen gang et nytt kulturbygg, eller varer denne diskusjonen evig?