De spår at årets jordbruksoppgjør blir svært krevende for Ap/Sp-regjeringen. Det er ilddåpen til landbruksminister Sandra Borch fra Senterpartiet. Landbruk er hovedtema for Jostein Grande og Roger Rein i ukas utgave av Vækka som va.

– Vi kan i vår oppleve et jordbruksoppgjør uten sidestykke når vi måler det i kroner og øre. Det kan vi få uten at dem det gjelder blir fornøyd. Fordi forventningene som var skapt på forhånd var for store.

Det skrev Rein i en lederkommentar i lokalavisa denne uka. Jostein Grande sier seg ikke direkte uenig. Også hans inntrykk er at landbruket har store forventninger til hva den nye regjeringen er villig til å gi under vårens oppgjør.

– Kravet fra bøndene kan bli på 10 milliarder

Regjeringen har allerede lovt å dekke inntektsgapet mellom bonde og industriarbeider. På toppen av dette kommer kravet om å få dekket kostnadsveksten som har vært veldig stor det siste året.

Jostein Grande antyder at kravet fra bondeorganisasjonene må opp i rekordhøye 10 milliarder kroner om både inntektsgapet og kostnadsgapet skal innfris. Da snakker vi ikke om å dekke inntektsgapet over ett år, men fordelt over fire år.

– Dette blir vanskelig for Senterpartiet og for Sandra Borch hvis de ikke leverer på det, sier Jostein Grande.

Sentralbanksjefstillingen

Podkastpanelet diskuterer også en sak som har vært svært mye diskutert den siste tida: Hvem bør bli landets neste sentralbanksjef? Er NATO-sjefen, tidligere statsminister Jens Stoltenberg, diskvalfisert for denne stillingen?

– Ettermælet til den norske pressen tror jeg blir spesielt etter denne saken, tror Jostein Grande.

Abonner eller følg «Vækka som va»

«Vækka som va» kan du også abonnere på eller følge. Enten på soundcloud - på denne lenka, eller på itunes hvor du finner den her. En tredje mulighet til å abonnere finner du også på podtail.com