Godt plantet i sofaen hjemme i leiligheten i Levanger sentrum, med kaffe og wienerbrød på bordet, kan Eldbjørg Almli Sæther og Per Sæther se tilbake på en imponerende topptursesong. Det turglade ekteparet har besteget alle de tjue toppene på Ti på topp-kartet i Levanger.

– Vi hadde egentlig ikke et mål om å ta alle toppene to ganger. Målet var å komme seg opp på alle og da vi var ferdig med det, fortsatte vi bare å gå på tur. Derfor ble det to turer på alle toppene bortsett fra Bukkhaugen og Stokkvola. Der var vi fire ganger, smiler Eldbjørg.

Fører turlogg

Samtlige turer er sirlig ført opp i loggen til Per med dato. Den første til Purkvika på Ekne 22. februar og den siste til Bukkhaugen 26. oktober. Han har sågar listet opp GPS-koordinatene til flere av toppene.

– Jeg har alltid med GPS-en på tur. Og Eldbjørg sverger til kart og kompass. Det hender vi diskuterer rutevalg noen ganger, men vi blir som regel enig. Man kan ikke stole blindt på teknologien. Derfor er også kart og kompass alltid med når vi ferdes i fjellet. Det som er snedig med GPS-en er at man kan sende nødsignal om uhellet er ute. Det gir en trygghet, sier Per.

God medisin

Det er riktignok andre enkeltpersoner som har flere registrerte toppturer denne sesongen. Men det er få ektepar i pensjonsalder som kan måle seg med familiestatistikken til Eldbjørg og Per denne sesongen.

– I vår alder er det viktig å komme seg opp av godstolen og ut i naturen. Det finnes så mange, fine turer i nærområdet vårt. Og Ti på topp gir oss en motivasjon til å komme oss ut ved at vi da får et mål for turen. Vi har begge vært heldige og har fortsatt helsa i behold, og kjører i tillegg egen bil. Men det er også fine turer i nærheten av sentrum hvor man ikke trenger bil, tipser Per.

– Om det gjør litt vondt beina og kroppen til å begynne med, går det som regel over når man først kommer seg ut, sier Eldbjørg.

Roser turkomiteen

Det spreke ekteparet skryter av innsatsen som legges ned av Levanger idrettsråd og andre ildsjeler som gjør det mulig å komme seg ut på tur i skog og mark i hele kommunen.

– Det er fine grusede stier til flere av toppene og godt skiltet. Vi setter virkelig pris på den jobben som er gjort for å legge til rette for at folk skal komme seg ut og få oppleve flott natur og utsikten fra toppene. Det fortjener de skryt for, roser Per.

Bukkhaugen og Stokkvola peker seg ut som de soleklart mest populære turmålene i Levanger også denne sesongen (se oversikt til høyre).

– Bukkhaugen og Stokkvola er begge fine turer, men kanskje ikke våre favoritter. Vi hadde en fin tur over Hårskallen og ned til Reevollen i år. Jeg trives best når jeg kan gå på en fjellsti i terrenget. Det blir fort litt hardt for føttene å gå i motbakke på en gruset sti, sier Eldbjørg.

Turorientering

I tillegg til de 44 toppturene er ekteparet ivrige brukere av turorienteringstilbudet til Frol IL og OK Skøynar.

– Vi har tatt 66 av postene til Frol og 55 av postene til Skøynar, ramser Per opp. 87-åringen har full kontroll på turer og tall gjennom året.

Turgleden har de hatt hele livet. Mens barna var små var familien ofte på tur i fjellet, gjerne på ski. De siste årene har de kommet seg ut takket være Ti på topp-tilbudet, og ekteparet akter ikke å legge tursekken på hylla med det første.

Mange løse hunder

– Neste år må målet være å ta alle toppene én gang. Det er snakk om å gjøre endringer på kartet, men topper som Bukkhaugen og Stokkvola er vel kommet for å bli. Vi håper også at de beholder turen til Purkvika. Da kan vi kanskje også registrere turene rett på nett. Det vil bli lettvint, sier Eldbjørg, som har en oppfordring til sine turkamerater.

– Vi opplever ofte å møte folk med løse hunder. Det er mange som ikke synes dette er særlig hyggelig, deriblant meg. Det burde være en grei regel å ha hundene i bånd når man går på tur hvor det ferdes mye folk, også små barn.

Ny rekorddeltakelse

Ifølge Ti på topp-sjef Arve Brenne, er planlegging av 2016-utgaven i full gang.

– Sesongen starter 1. februar. Sju av toppene blir byttet ut med nye turmål, røper han.

Årets sesongen ble avsluttet 31. oktober. Opptellingen viser at den tiende utgaven av 10 på topp i Levanger nok en gang opplevde rekorddeltakelse.

– Antall besøkende økte fra 37.500 i fjor til 43.300 i år. Antall personer som besøkte én eller flere topper økte samtidig fra 9.800 til 10.500, forteller Brenne.

Totalt 210 personer har i år besøkt alle 20 toppene. 570 personer har besøkt 10–19 topper.

– Disse vil motta premie. Likeså vil det bli trukket premier blant deltakerne, informerer tursjefen.

Bukkhaugen på topp

Bokkhaugen var den mest populære toppen med 9.600 besøk. Stokkvola, Klosterstien, Skalltjønna, og Purkvika kom på de neste plassene. Den «nye» posten på Ytterøya (Midtiveien Utsikten) hadde imponerende 1.680 besøk.

– Takk til alle som har bidratt med registrering av besøkene og merking, og ivaretatt de enkelte postene. Skikkelig bra dugnadsjobbing, roser Brenne.

Grunnet stor deltakelse innføres det mulighet for at den enkelte kan registrere sine ture via hjemmesida til Idrettsrådet. Registreringsbøkene på den enkelte plass skal fortsatt brukes av dem som er på tur. Gavekort for 10 på topp 2016 ligger ute for salg.